avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3849
EURO
35,0357
ALTIN
2.326,43
BIST
9.138,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Fatma Koşer Kaya kimdir?

Hollanda’da Türk asıllı (D66) milletvekili Fatma Koşer Kaya kimdir?

Fatma Koşer Kaya kimdir?
22.08.2015
A+
A-

Fatma Koşer Kaya (20 Şubat 1968, Çarşamba, Türkiye doğumlu) Liberal-Sol Demokratlar 66 Parti’li (D66) mensubu, Türk asıllı Hollanda siyasetçisi ve milletvekili. 19 Ağustos 2015 yılından beri milletvekilidir. Daha önce 8 Eylül 2004 ile 20 Eylül 2012 arasında milletvekilliğinin ardından 11 Şubat 2013 ile 2 Haziran arasında Wassenaar kentinde Belediye Başkan Yardımcılığı yapmıştır.

Koşer Kaya 6 yaşındayken Türkiye’den Hollanda’nın Bergen op Zoom kentine göç eden ikisi kız olmak üzere üç kardeşli bir ailenin evladıdır. 1987 ile 1993 yılları arasında Üniversitesi Tilburg Hollanda hukuku okuduktan sonra memurluk ve avukatlık yaptı. 1998 yılında Hollanda’nın en büyük sendika federasonu FNV’nin avukatı olarak hizmet verdi. Avukat olarak Koşer Kaya ağırlıklı iş hukuku, sosyal güvenlik hukuku ve özel uluslararası hukuk odaklanmıştır.

fatma koser kaya2Sözde ‘Ermeni soykırımı’ iddialarının gündem olduğu 2006 yılındaki seçimlerde Koşer Kaya D66’nın 3’üncü sıra milletvekili olarak yarışa girdi. 2003’te sadece 6 olan D66’nın milletvekili sayısı anketlerde 1 olarak çıkarken, partinin Ermeni konusunda diğer tüm partiler ‘soykırım’ derken, (hayır soykırım yok değil de) ‘tarafsız’ kalması Türklerin olaylarını D66’ya vermelerine neden olarak, tercih oylarıyla 3’üncü sıradaki Koşer Kaya ile birlikte 2’inci sıradaki adayında seçilmesine neden oldu. Türklerin desteğiyle birlikte D66, 6’dan 1’e düşerken 3 milletvekili çıkartmıştır.

Hollanda basınında ise Türklerin Koşer Kaya’ya yönelik destek kampanyası seçimlerden sonra meyvesini vermesinin ardından, ‘cadı avına’ dönüştürüldü. Hollanda medyasından Türk düşmanı bazı grupların, oyların Türkiye’nin sözde yönlendirmesi sonucunda bu kadar yüksek çıktığı iddialarının ardından yine istihbarat örgütünün yönlendirdiği bilinen ve Hollanda devleti ve belediyelerinin desteklediği PKK terör örgütü bağlantılı Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği (HTİB) gibi radikal-marjinal oluşumların verilen oyların “Türk devleti’nin desteği ve Türk ırkçılarının oyları” olduğu yönde çok sayıda iddia ortaya attılar. Yıllar sonra yapılan araştırmalar neticesinde oyların yönlendirme sayesinde değil de Ermeni konusunda uzmanlığıyla öne çıkan Armand Sağ’ın başında bulunduğu TNS Erkin gibi öğrenci derneklerinin etkin Hollandaca propagandası sayesinde konun gündem olduğu ve Türklerin desteğinin adaya sağlandığı ortaya çıktı. Koşer Kaya ise milletvekili seçildikten sonra hiç bu konuya geri dönmeyerek, kendisine Türk toplumundan yapılan destek için teşekkür dahi etmedi. O dönem baskı altında olduğu için böyle bir harekete girmediği düşünülüyor.

Genel Bilgiler
Doğum: 20 Şubat 1968
Görev: Milletvekili/Parlamenter (Tweede Kamer)
Parti: Demokratlar 66
Akademik Unvan: Yüksek Lisans-Hukuk

Siyasi Pozisyonları
2004-2012 Milletvekili/Parlamenter (Tweede Kamer)
2013-2014 Wassenaar Belediye Başkan Yardımcısı (Wethouder)
2015-günümüz Milletvekili/Parlamenter (Tweede Kamer)

Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL ARAŞTIRMA / PORTRE

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.