avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3578
EURO
35,0024
ALTIN
2.326,06
BIST
9.124,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

‘Darbe çığırtkanları 31 Mart’ta bitecek’

Gönül belediyeciliğinin esas alındığı AK Parti manifestosunu açıklayan Başkan Erdoğan, kaos peşinde koşanlara da son sözünü söyledi: “Darbe çığırtkanlığı yapan, anti-demokratik siyaset anlayışının dönemi, tamamen kapanacaktır.” 

‘Darbe çığırtkanları 31 Mart’ta bitecek’
03.02.2019
A+
A-

Osman Nuri CERİT – Doruk ÇAKAR

Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan AK Parti 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimleri Manifestosu’nda, yeni dönemdeki belediyecilik anlayışı ve millete taahhütler, “Şehir planları”, “Alt yapı  ve ulaşım”, “Kentsel dönüşüm”, “Benzersiz şehirler”, “Akıllı şehirler”, “Çevreye  saygılı şehirler”, “Sosyal belediyecilik”, “Yatay şehirleşme”, “Halkla birlikte  yönetim”, “Tasarruf ve şeffaflık” ve “Değer üreten şehirler” ilkeleriyle sıralandı. Başkan Erdoğan konuşmasında şunları kaydetti: “Dik duracağız dikleşmeyeceğiz. Tevazu, samimiyet ve gayretle, ‘memleket işi gönül işi’ diyerek, gönül belediyeciliği sözüyle milletimizin huzuruna çıkıyoruz. Manifestomuzdaki ilkelerimiz, milletimize yeni dönemdeki yönetim taahhütlerimizdir. ” 

BEKA MESELESİDİR

“Seçim yarışının iftira, yalan, hakaret, husumet değil; plan, proje, hizmet etrafında şekillenmesi en büyük temennimizdir. Darbe çığırtkanlığı yapan, asmayı, kesmeyi, zehirlemeyi, sürmeyi hesap eden anti-demokratik siyaset anlayışının dönemi, inşallah 31 Mart’ta tamamen kapanacaktır. Türkiye’nin, tehdit siyasetine değil hizmet siyasetine ihtiyacı vardır. Ülkemizin bekasının ve milletimizin geleceğinin gu¨vencesi olarak gördu¨ğu¨mu¨z Cumhur İttifakı’na bağlılığımızdan taviz vermeyeceğiz. Söz konusu vatansa gerisi teferruattır. Cumhur İttifakı’nın tanımı budur, pazara kadar değil inşallah mezara kadar. Bizden sonraki nesillere emanet edeceğimiz 2053 ve 2071 vizyonlarımız bakımından hayati önemdedir.”

Belediyelere takip sistemi geliyor

“AK Parti belediyecilikte çığır açmış kadrolar tarafından kurulmuş bir partidir. Ülkemizin istiklaline ve istikbaline göz dikenlere karşı, 15 Temmuz’da olduğu gibi milletimizle birlikte mücadele ederken, hizmet yarışında da en önde olduk. Şimdi de, “tevazu samimiyet ile gayret ile memleket işi gönül işi” diyen Erdoğan şöyle devam etti: “Bakanlıklarımızdan en küçük belediye birimlerimize kadar, şehirlerimizle ilgili tüm planları, projeleri, yatırımları, hizmetleri bu strateji belgeleri üzerinden takip edeceğiz. Kısa vadeli hedefleri her yıl, orta vadeli hedefleri belediye başkanlarımızın dönemlerinin bitiminde, uzun vadeli hedefleri de ülkemizin 2023, 2053, 2071 vizyonlarıyla bağlantılı şekilde değerlendireceğiz. Bu süreçleri tüm belediyelerde takip etmek için Cumhurbaşkanlığı’nda izleme-değerlendirme sistemi kuracağız.” 

Sıkıntıların temelinde bireysel hırslar var 

Başkan Erdoğan: “Dünyayı ve hayatımızı nasıl idrak ediyorsak yaşadığımız şehirlere de öyle şekil veririz. Nasıl oldu da böylesine ince fikirli zevkli medeniyet müktesebatından böylesine hoyrat bir şehircilik geçmişine savrulduk? Bize göre şehirlerin sıkıntılarının temelinde insan fıtratının bir kenara bırakılıp bireysel hırslar elinde şekillendirilmesi yatıyor.”

Başkan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile geldiği Ankara Spor  Salonu girişinde söz ve  müziği Altan Çetin’e ait olan “Nereden nereye” isimli  seçim şarkısı eşliğinde vatandaşları selamladı.

‘CHP ÇÖPTÜR, ÇUKURDUR, ÇAMURDUR’ 

Başkan Erdoğan, manifestoyu açıklamadan önce AK Partililere seslendi: 3Ç demiştik. Çöp, çukur, çamur… Çünkü CHP demek çöp demektir, çukur demektir, çamur demektir. Biz geldik bunları yok ettik, modern şehirler meydana getirdik. Bütün büyükşehirlerde, illerde, Cumhur İttifakı olarak yeni bir süreç başlatacağız. Bir tarafta zillet ittifakı, bir tarafta Cumhur İttifakı.   

11 başlıkta AK Parti’nin seçim manifestosu 

BENZERSİZ ŞEHİRLER: Başkan Erdoğan, her şehrin kendi coğrafyasına, iklimine, tabiatına, tarih ve insan dokusuna, büyüme alanlarına uygun gelişme modelleri hazırlayacaklarını söyledi. Planları, altyapı ve üstyapı projelerini, şehirlerin asli karakterlerini güçlendirecek şekilde tasarlayıp yaşatmayı esas alacaklarını belirten Erdoğan, “Her birinin kendi hikayesi olan şehirlerin silüetini bozan, estetik değeri olmayan, kültür varlığımıza katkıda bulunmayan projelere izin vermeyeceğiz” dedi.

ŞEHİR PLANLARI: Şehir planları uzun vadeli ve hakkaniyete uygun hazırlanacak. İstismara açık parsel bazlı plan değişikliklerine kesinlikle izin verilmeyecek. Şehir planları muhtarlıkta ilan edilecek, milletin görüşü alınacak.

ALT YAPI VE ULAŞIM: Toplu taşıma projeleri hızlandırıp yaygınlaştırılacak. Otoparklar hem şehir planlarında ve hem de imar uygulamalarında asli öncelik haline getirilecek, kaldırımlarda araç olmayacak.

KENTSEL DÖNÜŞÜM: Projeler, şehirleri hem deprem riskinden, hem de çarpık yapılaşmadan kurtarmaya dönük geliştirilecek. Alan bazlı kentsel dönüşüm teşvik edilecek. Millet kıraathaneleri mahallelere yaygınlaştırılacak.

DEĞER ÜRETEN ŞEHİRLER: DeğeR üreten şehirler ile kültür ve ekonomi başta olmak üzere her alanda hayat kalitesi yükseltilecek. Şehirler gayrimenkul rantıyla değil, kültür, sanat ürünü eserlerle değer kazanacak.

AKILLI ŞEHİRLER : Teknolojinin tüm imkanları insanların ve şehirlerin emrine sunulacak. Belediye hizmetlerine erişimden, ulaşımın, enerjinin, binaların ve cihazların yönetimine kadar tüm uygulamalar desteklenecek.

ÇEVREYE SAYGILI ŞEHİRLER : Halkın aileleriyle huzur içinde vakit geçirebileceği, dinlenebileceği, sosyal ve kültürel faaliyetlere katılabileceği Millet Bahçeleri her şehirde yaygınlaştırılacak. “Sıfır Atık Projesi” her yerde hayata geçirilecek.

SOSYAL BELEDİYECİLİK: Aile Danışma ve Yaşam Merkezleri, Kadın ve Gençlik Merkezleri, Spor Merkezleri, Kültür ve Sanat Merkezleri, Engelli ve Yaşlı Merkezleri gibi hizmetleri en küçük yerleşim birimlerine kadar götürülecek.

YATAY ŞEHİRLEŞME: Tabiatla bütünleşen, aile, mahalle ve komşuluk kültürünü ihya eden yerleşim alanları kurulacak. Yatay şehirleşme modeli kentsel dönüşüm alanları başta olmak üzere Türkiye’nin her yerine yaygınlaştırılacak.

HALKLA BİRLİKTE YÖNETİM: Belediyeden hizmet alan vatandaşlar için “Şehirli Hakları” bildirgesi hazırlanacak. Belediye sınırları içinde yaşayan herkesin katılımıyla toplanacak Şehir Meclislerinde, önemli kararlar ortak akılla alınacak. 

TASARRUF VE ŞEFFAFLIK: Belediyelerin kaynakları hem doğru hem de açık şekilde kullanılacak. Yatırımlar ve hizmetleri yaparken kullanılan kaynağın gerekliliği, verimliliği, önceliği, kalitesi titiz bir şekilde değerlendirecek.

TÖRENDEN DİKKAT ÇEKİCİ NOTLAR

Erdoğan ile Bahçeli Türkeş ile Erbakan afişiyle en net duruş

Salonda açılan afişler arasında, Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bahçeli, MHP’nin merhum Genel Başkanı Alparslan Türkeş ve RP’nin merhum Genel Başkanı eski Başbakan Necmettin Erbakan’ın fotoğraflarının aynı karede birleştirildiği afiş de dikkat çekti. Afişte “söz konusu vatan ise gerisi teferruat” sloganı da yer aldı. 

TÖRENE 10 BİNLER KATILDI: Salona sığmayan kalabalık, dışarıya kurulan dev ekranlardan izledi. 

SLOGANLAR: Pankart ve elektronik bilboardlarda, ‘Değer üreten şehirler’, ‘Korumak ve yaşatmak için çevreye saygılı şehirler’, ‘Gönülden yaparsan gönüller kazanır’, ‘Türkiye’nin geleceği gönül belediyeciliği’, ‘Tüm canlılara kucak açan şehirler’, ‘İnanç, azim, gayret, şehirler AK gençliğe emanet’, ‘Geleceğin şehirleri AK kadınlara emanet’, ‘AK kadınlar yorulmaz, liderini bırakmaz’, ‘Ben değil, biz olacağız, istikbale koşacağız’ sloganları dikkat çekti. 

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ: Toplantıya gelenler güvenlik aramasından geçirilerek salona alındılar. Tören süresince yoğun güvenlik önlemleri uygulandı. 

ŞARKILAR GÖRÜCÜYE ÇIKTI: Başkan Erdoğan’ın ve AK Parti’nin geçmişten günümüze belediyecilik anlayışını anlatan bir film gösterildi. Filmin ardından seçim şarkıları da ilk kez görücüye çıktı. Listede ‘AK Parti benim’, ‘Birlikte Türkiye olduk’, ‘Biz size söz verdik’, ‘Bu vatana söz verdik’, ‘Canımın içi Türkiyem’, ‘Gönülden gönüle bir yol’, ‘İleri daha ileri’, ‘Nereden nereye’, ‘Biz yaparız onlar konuşur’, ‘Biz birlikte güzeliz’ gibi 16 şarkı yer alırken; gençler en çok rap parçalarda coştu. 

ADAYLAR KÜRSÜYE ÇAĞRILDI: Tüm il, ilçe ve belde belediye başkan adaylarının isimleri salonda tek tek okundu ve kürsüye çağrıldı. 

Manifesto toplantısına TBMM Başkanı Binali Yıldırım da katıldı. 

AK Parti 817 yeni isimle yarışacak 

AK Parti’de 1297 belediye başkan adayı, tanıtıldı. Mevcut belediye başkanlarından 480’ini yeniden aday gösteren AK Parti’de yarışa girecek yeni isimlerin sayısı ise 817 oldu.  AK Parti’nin aday gösterdiği 77 ilde belediye başkan adaylarının arasından 17’si devam ederken 60’ında yeni isimler aday gösterildi. 834 ilçe belediye başkanından 311’i devam ederken 523’ünde ise yeni isimler yer aldı. AK Parti’nin 386 belde belediye başkanından 152’si yerini korurken, 234 beldede ise yeni isimlere yer verildi. 

Adaylara uyarılar: Çevreye duyarlı olun, trafiği tıkamayın

– AK Parti, yerel seçimlerde belediye başkan adayları için hazırladığı seçim kılavuzunda, iletişim stratejilerini belirledi, şu uyarılarda bulunuldu: 

– Kampanya süresince kullanılacak slogan ve metinlerden oluşan materyaller, Genel Merkez’den gelecek.    

– AK Parti’nin imajına olumlu bir katkısı olacak ve seçmenin partiyi “düzenli, disiplinli” bir parti olarak algılamasını sağlanacak. 

– Çevreye zarar verebilecek malzemeler yerine kağıt ve bez gibi geri kazanılabilir maddeler kullanılacak.   

– Seçim bürolarında seçmene kısa sürede cevap verilecek. 

– Günümüz iletişim cihazları en etkin şekilde kullanılacak. 

– Teşkilatlar ve seçim büroları, yaptığı çalışmalarla ilgili olarak rapor tutacak. 

– Teşkilatlar ve seçim bürolarında görev yapacak kadroların genç ve birikimli olmasına özen gösterilecek. 

– Okul, hastane, ibadethane gibi yerlerin çevresinde anons yapılmayacak. 

– Kanaat önderleriyle dirsek temasında bulunularak bölge insanının beklentileri alınacak. 

– Adaylar, kendi seçim bölgelerinin spor kulüplerinin maçlarına gidecek ve halkla bütünleşecek. 

– Adaylar, tanıdığı insanlara mutlaka adıyla hitap edecek, sıcak, saygılı ve güler yüzlü davranılacak. 

– Aday, bölgesinin sorunlarını önceden araştırıp öğrenecek ve bu sorunlarla ilgili olarak partimizin sunacağı çözüm önerilerini tespit edecek. 

– Adaylar seçmenin karşısına makul projelerle çıkmalıdır. 

– Esnafın rahatsız olmasına, trafiğin tıkanmasına neden olacak davranışlardan mutlak surette uzak durulacak.  

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.