avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
34,2926
EURO
37,5031
ALTIN
2.908,88
BIST
9.022,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Avrupa’da da teşkilatlı olan Süleymancılar kimdir? Siyasetteki etkileri nedir? Liderleri kimdir?

12 canın yitirildiği yangının ardından gözler şimdi Süleymancılar Cemaati’ne çevrildi. Peki, kim bu Süleymancılar Cemaati?

Avrupa’da da teşkilatlı olan Süleymancılar kimdir? Siyasetteki etkileri nedir? Liderleri kimdir?

Türkiye’de tekke, zaviye ve türbelerin 30 Kasım 1925’te kapatılmasının ardından tarikatlar ve cemaatler toplumsal bir gerçeklik olarak kimi zaman yurt ve eğitim kurumu olarak, bazen de sivil toplum örgütü formatında vakıf olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

12 canın yitirildiği yangının ardından gözler şimdi Süleymancılar Cemaati’ne çevrildi.

Peki, kim bu Süleymancılar Cemaati? ve siyasetteki etikleri nedir? Liderleri kimdir?

CEMAATİN KURUCUSU SÜLEYMAN HİLMİ TUNAHAN KİMDİR
Cemaatin kurucusu Süleyman Hilmi Tunahan. 1888’de, Bulgaristan, Silistre’nin Hezargrad kasabasında doğdu. 1920 yılında Daru’l Hilafeti’l Aliyye medresesinde öğretmenliğe başladı. 4 sene sonra 1924’de Tevhîd-i Tedrîsat Kanunu’nun çıkmasıyla medrese eğitimi yasaklandı. Tunahan, öğretmenliği bırakıp İstanbul vaizliğine atandı.

O günlerde devamlı olarak polis takibi altında bulunan Süleyman Hilmi Tunahan, 1930’da İstanbul’dan ayrılarak Çatalca’nın Kabakça Köyü’nde bir çiftlik kiraladı. Ayrıca bir ortakla birlikte, gaz yağı satan bir şirketin Trakya ana bayiliğini aldı. Kiraladığı çiftlikte çalışan işçiler arasından seçtiği bazılarına ders verdi. Bu durum jandarma tarafından tespit edilince derse devam edebilmek için Kuşkayası’na çıktı. Silivri’de meşe kömürü yapmak üzere kiraladığı ormanın tenha bir bölgesinde ders okutmaya devam etti. Bu faaliyetleri de fark edilince 1933’te Güney’e gidip Torosların bazı köylerinde mandıracılık yaparak tarikat faaliyetlerini sürdürdü. Adapazarı’nda bir kiremit fabrikası satın aldı.

1950’den sonra tarikatını büyüttü. Zenginlerden aldığı destekle faaliyetlerini arttırdı. Bu çerçevede 1951’de bir iş adamının Üsküdar Çamlıca’daki eski köşkünün birinci katında, yirmi beş civarında talebeyle ilk yatılı Kurân Kursu’nu açtı.

1957’de Kütahya Tavşanlı’da “mehdîlik” iddiası nedeniyle Kütahya Emniyet Müdürlüğü’nde sorgudan sonra tutuklanıp idam talebiyle hâkim huzuruna çıkarıldı. 29 Ağustos 1957 tarihinde ise kefaletle serbest bırakıldı ve ardından 8 Kasım 1957’de beraat etti.

16 Eylül 1959’da hayatını kaybetti.

suleymancilar-liderleri

CEMAAT’TE KARDEŞ KAVGASI
Cemaatin kurucusu Süleyman Hilmi Tunahan’ın yerine damadı Kemal Kaçar geçti. Kaçar da Haziran 2000’de vefat edince Cemaat’in liderliği Süleyman Hilmi Tunahan’ın iki torunu, Arif Ahmet Denizolgun ile Mehmet Denizolgun arasında kaldı. İkiye bölündüler. Birbiriyle konuşmayan iki kardeş, cemaat üzerinde etkili oldu. Ancak cemaatin başında mimar olan Arif Ahmet Denizolgun vardı.

Arif Ahmet Denizolgun, Refah Partisi’nden Antalya Milletvekili seçildi. O dönemde Ulaştırma Bakanı olarak görev yaptı. Refah-Yol hükümetinin yıkılması sürecinde Anavatan Partisi’ne (ANAP) geçti.

Arif Ahmet Denizolgun’un ölümünden sonra ‘Süleymancı Cemaati’nin lideri, 34 yaşındaki Alihan Kuriş oldu. Denizolgun’un ablasının oğlu olan Kuriş, yüksek mimar olarak görev yapıyor.

Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL HABER

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.