avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3390
EURO
35,1195
ALTIN
2.238,65
BIST
8.760,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Avrupa Türk Gazeteciler Cemiyeti’nin ziyaretinde konuşan AK Parti’li Cahit Özkan: Türkiye’siz bir Avrupa olmaz!

AK Parti Denizli Milletvekili Av.Cahit Özkan, Avrupa Türk Gazeteciler Cemiyeti heyetinin kendisine yaptığı nezaket ziyaretinde değerlendirmelerde bulundu.

Avrupa Türk Gazeteciler Cemiyeti’nin ziyaretinde konuşan AK Parti’li Cahit Özkan: Türkiye’siz bir Avrupa olmaz!

AVRUPA TÜRK GAZETECİLER CEMİYETİ‘NİN ZİYARETİNDE DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU
Avrupa Türk Gazeteciler Cemiyeti Genel Başkanı gazeteci Oğuzhan Kılıç ve Cemiyet yöneticilerinden gazeteci İmdat Kaymaz’dan oluşan heyet AK Parti Denizli Milletvekili Av.Cahit Özkan’a nezaket ziyareti gerçekleştirdi. Özkan, Avrupalı Türk gazetecilere özellikle Avrupa Birliği’ne (AB) dair beklentilerini aktardı ve Avrupa Birliği vizyonunu ortaya koydu.

Denizli Milletvekili Av.Cahit Özkan, AK Parti MKYK Üyesi olup TBMM Adalet Komisyonu ve AB Uyum Komisyonu Üyeliği ile Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Türk Grubu Üyeliği de yapmaktadır.

İNSAN HAKLARI ve BARIŞ NOKTASINDAKİ GENİŞLEMEDE AB ve OSMANLI
Gazeteci Oğuzhan Kılıç’ın “Irkçılığın yükselmekte olduğu mevcut Avrupa’yı nasıl görüyorsunuz?” sorusu üzerine Özkan, “AB’nin 2004’teki genişlemesiyle birlikte daralma kararı verildi. Bu nasıl oldu? Şöyle başlayayım, dünya tarihinde AB’nin bir benzeri yok. Muhteşem bir birlik. BM ve NATO’nun ortaya koyamadığı barışı ortaya koydu AB.”

“AB’nin genişleme felsefesi barış ve insan hakları değerlerini coğrafi açıdan genişletmeye yönelik olarak büyük bir katkı yapacaktı. Ancak öyle olmadı. İşte 2004’teki genişlemesiyle birlikte daralma kararı verildi. Hristiyanlık ne yazık AB’de belirleyici politika haline geldi, AB değer ve ana hedeflerinden çıktı ve sizin üzerinde durduğunuz ırkçılık başta olmak üzere bugünkü olumsuz gelişmeler yaşanmaya başlandı.”

“Oysa değerler açısından AB, Osmanlıya benziyor. Pax-Ottomana (Osmanlı barışı) ve pax-Romana (Roma barışı) iki iyi örnektir. Osmanlı AB gibi genişleyerek Fas’a kadar gitti. Ama o değerlerden hiç vazgeçmedi.” şeklinde konuştu.

AVRUPA NERESİDİR? DEĞERLERİNDEN NEDEN UZAKLAŞTI?
Gazeteci Oğuzhan Kılıç‘ın “Avrupa’nın neresi olduğuna dair tartışmalar var. Peki size göre Avrupa neresidir? Avrupa kendi içindeki popülizme teslim olmuş görünüyor. Ne dersiniz?” sorusuna cevap olarak Özkan, “Avrupa neresidir, bu konuda tartışmalar hala sürüyor. Değişik yorumlar var. Avrupa genişleyecekse; Akdeniz havzasını içine almak zorunda.”

“AB ciddi bir çıkmazla karşı karşıya. Avrupalılar şunu tartışıyor; 1950 ile 2000 yılları arasında yaşanan parlak dönem devam mı edecek yada şöyle diyelim, ilkelerimiz çerçevesinde genişlemeye devam mı edeceğiz yoksa, popülizme teslim olup değerlerimizden vaz mı geçeceğiz? Bugün Avrupa ontolojik bir sorunla karşı karşıyadır.” dedi.

AVRUPA’NIN LİDERLİK SORUNU ve BREXİT
Gazeteci İmdat Kaymaz’ın “Avrupa’nın temel sorunu nedir?” sorusu üzerine Av.Cahit Özkan, “Avrupa’da özellikle bir liderlik sorunu var. Yatıp-kalkıp Türkiye’nin üyeliğini gündelik siyasette konuşuyorlar, örneğin” dedi.

Kaymaz, “Bilindiği gibi Birleşik Krallık, Brexit kararıyla birlikte AB’den çıkma kararı aldı. Bunun pazarlıklarının sancıları hala devam ediyor, tartışmalar bitmiyor. Bu gelişme kanaatimce Türkiye’nin lehine bir gelişmedir. Çünkü, AB’nin yarım asırdan fazla Türkiye’yi oyaladığına göre bizi almayacaklar AB’ye, onun için AB’nin çok güçlü olması Türkiye’nin lehine değildir. Bu bağlamda Birleşik Krallık, Brexit kararı sonrası Türkiye’ye yaklaştı. Bu karar sonrası Başbakan Theresa May, Trump’a gittikten sonra dönüşte direk Türkiye’ye geldi Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştü ve anında Türkiye ve Birleşik Krallık 125 milyon dolarlık savunma sanayi anlaşması yaptılar. Brexit kararı olmasaydı bu olmazdı. Büyük ihtimal ve Brexit kararı sonrası bile bize doğru bir yakınlaşma niyeti yok AB’nin.” tespitini ortaya koyduktan sonra,AB stratejik düşünebiliyor mu? Stratejik düşünseydi Türkiye’yi bugüne kadar tam üye yapmış olmaz mıydı? Türkiye’siz AB ne olur? şeklindeki sorusunu yöneltti. Özkan, AB’de stratejik düşünme ve uygulama sorunu var. Türkiye’siz AB uzun sürmez ve Titanik gibi ortadan kırılır ve batabilir bir gün.” değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYESİZ AVRUPA, AVRUPASIZ TÜRKİYE OLMAZ
AK Parti Denizli Milletvekili Av.Cahit Özkan, Türkiye’nin AB üyeliğiyle AB’nin kendi içindeki çıkmazların çözümü başta olmak üzere katacak pek çok şeyi olduğunu söyledi. Özkan, “Türkiyesiz Avrupa, Avrupasız Türkiye olmaz! Anafor olarak Türkiye’li bir Avrupa Birliği muazzam bir barış iklimi oluşturacaktır. Bu bir fırsattır ve bu fırsat hala kaçmış değil. Bu değerlendirmeleri insan hakları konusunda Hollanda’da master (yüksek lisans) yapmış birisi olarak söylüyorum.” dedi.

Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL HABER | SÖYLEŞİ

Özkan’ın takdim ettiği kitapları:

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.