avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
34,3826
EURO
36,8470
ALTIN
2.970,27
BIST
9.184,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Yeneroğlu: “Göçün 52. yılında Belçika’daki varlığımız Türkçe’ ye yapılacak yatırıma bağlıdır.”

İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, 16 Temmuz 1964 günü Türkiye ile Belçika arasında imzalanan işgücü anlaşmasının yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yaptı. Yeneroğlu, “Belçika nüfusunun yüzde %6’sını oluşturan Müslüman nüfus, din görevlilerinin yetersizliği nedeniyle sıkıntı yaşamaktadır. Oysaki dini ihtiyaçların sağlıklı bir şekilde karşılanması, radikalizmle ve aşırılıkla mücadelenin en önemli anahtarıdır ve bu alana yatırım şarttır.” dedi.

Yeneroğlu: “Göçün 52. yılında Belçika’daki varlığımız Türkçe’ ye yapılacak yatırıma bağlıdır.”
A+
A-

Mustafa Yeneroğlu, “16 Temmuz 1964 tarihinde Brüksel’de imzalanan işgücü anlaşması Türkiye-Belçika ilişkileri açısından tarihî bir önem taşımaktadır. Anlaşmadan 52 yıl sonra bugün yarısından fazlası Belçika vatandaşı olan yaklaşık 220.000 Türkiye kökenli insanımız Belçika’da hayatını sürdürmektedir.

Diğer Avrupa ülkelerinde görüldüğü gibi bu ülkede yaşayan vatandaşlarımız da Belçika toplumunda eğitim ve iş hayatında ayrıca yerel ve federal siyasetin farklı kademelerinde yer almaktadır. Başta 7 federal milletvekili olmak üzere pek çok Türkiye kökenli insanımızın Belçika siyasetinin çeşitli kademelerinde bulunması, insanlarımızın gelecekte Belçika siyasetinde daha aktif olacaklarına işaret etmektedir. Bununla birlikte Belçika’daki vatandaşlarımız iki ülke arasındaki ekonomik potansiyelin gelişmesine de katkıda bulunmaktadırlar. İki ülke arasında 2015 yılında gerçekleşen 5,7 milyar dolarlık ticaret hacminde önemli payları bulunmaktadır. Fakat Belçika’da yaşayan vatandaşlarımız için gelecekte yoğunlaşılması gereken alanlar da bulunmaktadır. Türkiye ile olan iletişimin gelecekte de devam etmesi Türkçe’ye yapılacak yatırıma bağlıdır. Ancak Türkçe’nin ülkenin ulusal müfredatında yer almaması bu süreci baltalamaktadır. Bununla birlikte Belçika nüfusunun yüzde %6’sını oluşturan Müslüman nüfus, din görevlilerinin yetersizliği nedeniyle sıkıntı yaşamaktadır. Oysaki dini ihtiyaçların sağlıklı bir şekilde karşılanması radikalizmle ve aşırılıkla mücadelenin en önemli anahtarıdır ve bu alana yatırım şarttır. Ayrıca okullardaki başörtüsü yasağına ilişkin okuldan okula değişen keyfi uygulamalar endişe vericidir. Belçika Müslüman toplumu, söz konusu belirsizliği sonlandıracak yasal düzenlemenin yapılmasını beklemektedir.

Bu düşüncelerle Türkiye-Belçika İşgücü Anlaşması’nın 52. yıl dönümünde birinci nesli saygıyla anıyor, zorlu göç tarihinde emeği olan tüm vatandaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum.” açıklamasında bulundu.

Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL HABER

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.