avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3343
EURO
35,1710
ALTIN
2.245,19
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Uluslararası Af Örgütü’nden Arakan uyarısı

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), Myanmar’da Arakan halkına karşı hak ihlallerinin devam ettiğine yönelik yeni kanıtlar olduğunu bildirdi.

Uluslararası Af Örgütü’nden Arakan uyarısı
11.02.2019
A+
A-

Af Örgütü’nden yapılan yazılı açıklamada, Myanmar güvenlik güçlerinin Arakan’da köyleri bombaladığı, halkın gıdaya ve insani yardıma erişimini engellediği kaydedildi.

Açıklamada, Birleşmiş Milletlerin (BM) ve bağımsız uluslararası yardım kuruluşlarının faaliyetlerinin, Arakan eyaletindeki çatışmalardan etkilenen 5 kasabada engellendiği belirtilerek, buralarda sadece Kızılhaç ve Dünya Gıda Programına izin verildiği ifade edildi.

Güvenlik güçlerinin, muğlak ve baskıcı yasaları kullanarak bölgedeki sivilleri gözaltına aldığı belirtilen açıklamada, Arakan’da 2017’nin temmuz ve ağustos aylarında işlenen katliamlardan sorumlu birliklerin, son haftalarda yeniden bölgeye sevk edildiği bilgisine yer verildi.

Açıklamada, bölgedeki son operasyonların Arakan ordusunun 4 Ocak’ta bazı karakollara saldırılarının ardından başladığı ve 28 Ocak itibarıyla bölgede 5 bin 200’den fazla insanın yerinden edildiği de aktarıldı.

Af Örgütünün Kriz Direktörü Tirana Hassan, son operasyonların, Myanmar ordusunun insan haklarına riayet etmeden hareket ettiğinin yeni bir göstergesi olduğunu belirterek, “Meskun köylerin bombalanması ve gıda tedarikinin engellenmesi, hiçbir koşul altında haklı gösterilmez. Myanmar ordusunun katliamlarının uluslararası çapta kınanmasına rağmen, bütün deliller ordunun arsızca yeni istismarlar yaptığını gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

ARAKANLI MÜSLÜMANLAR’A ETNİK TEMİZLİK

BM’ye göre, 25 Ağustos 2017’den sonra Arakan’daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş’e sığınanların sayısı 725 bine ulaştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı.

Bangladeş, ülkedeki Arakanlı mültecilerin yurtlarına dönüşü için Myanmar ile vardığı anlaşmayı uygulamaktan vazgeçerken, uluslararası medya ve yardım kuruluşlarının Arakan bölgesine girişini ciddi oranda kısıtlayan Myanmar hükümeti, Arakanlı Müslümanların dönüşlerine ilişkin verdiği sözleri yerine getirmedi.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti “etnik temizlik” ya da “soykırım” olarak adlandırıyor.

İnsan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanların gerekli güvenli ortam sağlanmadan Myanmar’a dönmelerinin, yeni bir etnik temizlik kampanyasına yol açacağı endişesini taşıyor.

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
ETİKETLER: , ,