avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3283
EURO
35,0825
ALTIN
2.297,56
BIST
8.989,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Türkiye’de en çok altın hangi şehirde?

2013 yılında 30 ton altın çıkaracak olan Türkiye’de en çok altın hangi şehirden çıkarılıyor?

Türkiye’de en çok altın hangi şehirde?
A+
A-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Türkiye’de üretilen altın 2012 yılında 23- 24 ton. 2013 yılında inşallah 30 tonlara çıkmış oluyoruz. Önümüzdeki yılda da 36 tona çıkmak hedefimiz” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’de altın üretimini önümüzdeki yıl 36 tona çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, “İthalatın tamamını karşılayacak rezervin Türkiye’de olduğuna inanıyoruz ve bunun gerek özel, gerekse kamu şirketleri ile beraber çıkartılmasının önünü açıyoruz” dedi.

Bakan Yıldız, çeşitli ziyaret ve toplantılar için geldiği Gümüşhane ‘de, Vali Yusuf Mayda’yı makamında ziyaret ederek ildeki çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Bakan Yıldız, burada yaptığı açıklamada, Türkiye’de gitmediği çok az sayıda il kaldığını belirterek, ”Bugün Gümüşhane’deyiz. Tükettiğinden çok daha fazla, hatta 4-5 katı kadar üreten ilimizdeyiz. Dokusu ve yapısı sağlam insanımızın, Gümüşhaneli hemşehrilerimizin enerji sektörüne çok büyük katkısı var” dedi.

Gümüşhane Valiliği ve milletvekillerinin Maden Tetkik Arama (MTA) irtibat bürosu isteğini son derece makul karşıladıklarını ifade eden Bakan Yıldız, “MTA Bölge Müdürlüğü Gümüşhane’de hangi statüde olursa olsun mutlaka bir irtibat bürosu kuracak. Gümüşhane ile yapılan çalışmalarını buradan sevk ve idare edecek” diye konuştu.

Gümüşhane’nin 1900’lü yılların başında gümüş ve altın sikke basımı ve madenciliğin çok uzun dönemlerden beri yapıldığı bir il olduğunu dile getiren Yıldız, “Adı üzerinde, Gümüşhane. Altın, bakır, kurşun ve farklı metalik madenlerle alakalı rezervlerimiz var. Gümüşhane’deki rezervlerin yüzde 80’den daha fazla ruhsatlandığını görüyoruz. Ruhsatlı işletmelerin yüzde 10’lar civarında çalıştığını görüyoruz. Bu değerler Türkiye ortalamasının çok üzerinde. O yüzden buraya ayrı önem veriyoruz. Gerek MTA gerekse Maden İşleri ve Enerji İşleri Genel Müdürlüklerimiz, kamu kurum ve kuruluşlarımız, ilgili ve ilişkili kuruluşlarla bugün Gümüşhane’deyiz. Birçok yönü ile beraber bunu değerlendireceğiz” dedi.

Bakan Yıldız, Türkiye’de 2012’de üretilen altının 23-24 ton olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

“İçinde bulunduğumuz yılda da 30 tonlara çıkmış oluyoruz. Önümüzdeki yıl da hedefimiz 36 tonlara çıkmak. Bunun nerede ise beşte biri Gümüşhane’den çıkıyor. İthalatın önlenmesinde, cari açığın azaltılmasında en büyük katkı koyan illerden biri Gümüşhane’dir. Toplam ithalatımıza baktığımızda halkımızın, vatandaşımızın alışkanlığı altın üzerinden tasarruf etmektir. İthalatın tamamını karşılayacak rezervin Türkiye’de olduğuna inanıyoruz ve bunun gerek özel gerekse kamu şirketleri ile beraber çıkartılmasının önünü açıyoruz. Tabii ki özel şirketlerimize düşen görevler de var. Özellikle çalıştıkları ve bulundukları ilin vergi dairelerine tabi olmalarını tavsiye ediyoruz. Meşakkatini çeken vatandaşımızın toplam vergiden, genel bütçeden aldığı payın artması son derece doğaldır, normal ve doğrudur. O açıdan gittiğimiz yerlerde, özellikle nüfusu 100-150 bin civarında olan bu tür illerimiz için bu gelirin daha da önemli olduğu kanaatindeyiz.”

Avrupa Türk Gazetesi

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.