avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3371
EURO
35,1349
ALTIN
2.310,24
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Türkiye-Hollanda krizinde yeni gelişme

Türkiye ve Hollanda arasında yaşanan krizide baş döndürücü gelişmeler yaşanıyor. İşte konuya ilişkin en son haberler.

Türkiye-Hollanda krizinde yeni gelişme

AB Bakanı Çelik: Hollanda hükümeti suç işlemiştir

AB Bakanı Çelik, “Bu suç, Hollanda hükümeti tarafından, onun verdiği talimatlarla işlenmiştir.” dedi. Hollanda’nın Türk bakanlara ve toplanma haklarını kullanan barışçıl vatandaşlara yönelik uygulamalarıyla demokratik hakları askıya aldığını vurgulayan Çelik, “Bu, bir siyaset krizi, Viyana Sözleşmesi’nin ihlal edilmesi anlamında bir uluslararası hukuk krizi olduğu kadar Avrupa Birliği ve Hollanda açısından da bir değerler krizine işaret ediyor.” diye konuştu.

TBMM Başkanı Kahraman: Hollanda’nın yaptığı silinemez bir lekedir

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Hollanda’nın, Türk bakanlara yönelik engelleme tavrına ilişkin, “Silinemez bir lekedir. Çok yanlış bir harekettir. Çarşamba seçimi var diye kalkıp istifade edecek, yazık. Hollanda, bizim kürdan cebimiz. 41 bin kilometrekare hatta biraz daha az, yani Konya’dan küçük. Kim oluyorsunuz siz? Gelişmemizi önleyemeyeceksiniz.” dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Hollanda ile ilişkilerin tamamını askıya alın

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Bakanımız gidiyor Hollanda’ya, içeri almıyorlar. Uçağı geri çeviriyorlar. Bu bizim onurumuza dokunuyor. Efendim ‘En ağır şekilde bedelini ödeyecekler.’ Nasıl ödeyecekler? ‘Bekleyin, 16 Nisan’dan sonra.’ Niye 16 Nisan’dan sonra? İktidar tamam, muhalefet destek veriyor, sonuna kadar destekliyoruz, niye o zaman gereğini yapmıyorsun? Hollanda ile ilişkilerin tamamını alın askıya. Almıyorlar.” dedi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Bütün müttefikleri sakin olmaya çağırıyorum

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg,Gerilimin azaltılması ve ortamın sakinleştirilmesi adına birleştirici unsurlara yoğunlaşılmasının önemine dikkati çeken Stoltenberg, “Bütün müttefikleri karşılıklı saygı göstermeye, sakin olmaya ve ölçülü yaklaşım göstermeye çağırıyorum. Güçlü münazaralar demokrasilerimizin özündedir fakat karşılıklı saygı da öyle.” diye konuştu.

Türkiye’den Hollanda’ya iki ayrı nota

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Hollanda’nın Türk bakanlara yönelik tavrı ve barışçıl toplantı hakkını kullanan Türk vatandaşlarına kötü muameleden dolayı bu ülkeye iki ayrı nota verdi.

Yunanistan’dan Türkiye’ye destek

Yunanistan’ın Avrupa İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan vekili Katrougalos, “Türk yetkililerin iletişimini engellemek için sebep yok. İlişkilerimizde sorunlara sebep olabilecek gerginlikler körüklenmemeli.” dedi. Türk yetkililerin Yunanistan’da benzer seçim toplantıları yapma ihtimaline ilişkin Katrougalos, “Türk yetkililer, seçim dönemlerinde daha önce Trakya’ya ziyaretlerde bulundu. Onların, bu iletişimini engellemek için herhangi bir sebep yok. Avrupa’da ilişkilerimizde sorunlara sebep olabilecek gerginliklerin körüklenmemesi gerekir.” dedi.

AB’den tansiyonun düşürülmesi çağrısı

Avrupa Birliği (AB), Türkiye ile bazı Avrupa ülkeleri arasındaki tansiyonun düşürülmesi çağrısında bulundu.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonunun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, yaptıkları ortak yazılı açıklamada, “Türkiye ve bazı AB üyesi ülkeler arasında son günlerde yaşanan tansiyonun ardından, konunun daha fazla tırmandırılmasından kaçınmak ve durumun sakinleşmesi için yollar bulmak gerekmektedir.” ifadeleri kullanıldı.

HDP: Avrupa’da referandum çalışmalarının engellenmesi kabul edilebilir değil

HDP Parti Meclisi sonuç bildirisinde, “Referandum çalışmalarının Avrupa ülkelerinde sürdürülmesinin engellenmesi demokratik teamüller ve ifade özgürlüğü açısından kabul edilebilir değildir. Bu tutumları kınıyoruz.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Eski BM Genel Sekreter Yardımcısı Ordjonikidze: Hollanda, tüm diplomasi kurallarını ihlal etti

Birleşmiş Milletlerin (BM) eski Genel Sekreter Yardımcısı Sergey Ordjonikidze, Hollanda’nın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın ziyaretlerini engellemesine ilişkin, “Hollanda tüm diplomasi ve nezaket kurallarını ihlal etmiştir” dedi.

Ertuğruloğlu: Hollanda’da Türk Vatandaşlarına Ve Bakanlara Yapılan Demokrasi Dışı Hareketler Asla Kabul Edilemez

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Hollanda’da Türk vatandaşlarına ve bakanlara yapılan demokrasi dışı hareketlerin asla kabul edilemeyeceğini belirterek, “Bugüne kadar uygar dünyada böyle bir şey görülmedi” dedi.

Avrupa ülkelerinin, Almanya’yla başlayan ve Hollanda’yla devam eden demokrasi dışı uygulamalara sessiz kaldığını söyleyen Ertuğruloğlu, “Avrupa’da ortaya çıkan bu şoven zihniyet Enosisçileri de mutlu etti” ifadesine yer verdi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre, Ertuğruloğlu, Hollanda’nın Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na iniş izni vermemesine, Türkiye Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın Rotterdam’da aracının önünün kesilmesine ve konsolosluğa alınmamasına, bununla “büyüyen skandala” tepki gösterdi.

Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL HABER

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.