avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3425
EURO
35,1086
ALTIN
2.309,83
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Katliam! Şehri tamamen yaktılar!

İslamcı örgüt Boko Haram Nijerya’nın kuzeydoğusundaki Baga kentinde gerçekleştirdiği son saldırılarda 2 binden fazla kişiyi öldürdüğü belirtildi.

Katliam! Şehri tamamen yaktılar!
A+
A-

Yetkililer kentin ve köylerin tamamen yakıldığını ve yok edildiğini aktarırken, bölgenin senatörü Maina Ma’aji Lawan, Çad’a kaçan 10 binden fazla insan nedeni ile ülkede insani bir krizin baş göstermekte olduğunu söyledi.

BBC’ye konuşan Baga yerel yönetimi yetkilisi Musa Alhaji Bukar, militanların Çarşamba günü şehrin neredeyse tümünü yaktığını ifade etti ve ölü sayısının binlerle ifade edilebileceğini vurguladı.

Boko Haram militanları Cumartesi günü de şehre saldırmış ve askeri kışladaki askerleri kaçmaya zorlamıştı.

Bukar, sokaklarda cesetlerin dağılmış vaziyette olduğunu ve şehirden kaçan Baga sakinlerinin cenazelerini almak için geri dönemediğini söyledi.

Baga’nın 10 bin nüfuslu bir yerleşim yeri olduğunu söyleyen Bukar, şu anda şehirde neredeyse hiç sivilin kalmadığını da belirtti.

Cumartesi günkü saldırıların ardından Baga’dan binlerce kişi kaçmış ve Borno eyaletinin başkenti olan Maiduguri’ye kaçmışlardı.

Boko Haram’dan kaçarak Çad’a gitmeye çalışanlar da olmuş ancak birçok kişi Çad Nehri’ni geçerken boğularak hayatını kaybetmişti.

Bukar, örgütün Baga şehri çevresindeki 16 yerleşim yerini ele geçirdiğini de ifade etti.

Koalisyon güçleri vardı

Baga şehri Boko Haram’a karşı mücadele için stratejik öneme de sahipti. Nijerya, Çad ve Nijer’in oluşturduğu askeri koalisyonun birlikleri burada bulunuyorlardı.

Ancak saldırıların başladığı sırada bölgede sadece Nijerya askerlerinin olduğu tahmin ediliyor.

Üç ülkenin 1998’de oluşturduğu koalisyonun o dönemdeki amacı Çad Nehri’ndeki kaçakçılık faaliyetlerini engellemekti. Ancak Boko Haram’ın güçlenmesiyle birlikte koalisyon da örgütü hedef almaya başlamıştı.

Boko Haram saldırıların yoğunlaştığı Borno dahil toplam üç eyalette 2013’ten bu yana olağanüstü hal uygulamnası var.

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.