avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
34,7969
EURO
36,8603
ALTIN
2.953,46
BIST
10.082,68
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Çin’den ABD’ye ‘200 milyar dolarlık’ tepki

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin yaklaşık 200 milyar dolar tutarındaki Çin menşeli ürünlere yüzde 10 ilave vergi uygulama kararına tepki gösterdi.

Çin’den ABD’ye ‘200 milyar dolarlık’ tepki
19.09.2018
A+
A-

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, başkent Pekin’de düzenlediği olağan basın toplantısında, ABD Başkanı Donald Trump’ın 24 Eylül’de ABD’nin 200 milyar dolar tutarındaki Çin menşeli ürünlere yüzde 10 vergi uygulaması talimatına ilişkin “ABD’nin mevcut tek taraflı ve ticari korumacılık yöntemleri Çin tarafından kabul edilemez.” ifadelerini kullandı.

İki ülke arasında eşit koşullarda, samimiyet ve saygı temelinde yürütülecek diyalog ve müzakerenin, Çin-ABD ekonomik ve ticari sorunlarının çözülebilmesi için tek doğru yol olduğuna dikkati çeken Sözcü Gıng, Çin’in hangi önlemleri alacağına ilişkin açıklama yapmadı.

ABD’den gün içinde yapılan açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın, ABD Ticaret Temsilciliğine (USTR), Çin’e yönelik ikinci gümrük vergi paketini hayata geçirme talimatı verdiği bildirilmişti.

Trump, söz konusu talimatta yaklaşık 200 milyar dolarlık ürünü ilgilendiren tarifelerin 24 Eylül’de yürürlüğe gireceğini ve yıl sonuna kadar yüzde 10 seviyesinde kalacağını belirterek, 1 Ocak 2019’dan itibaren de yüzde 25’e yükseleceğini ifade etmişti.

5 bin Çin ürününü ilgilendiriyor
Trump yönetimi, deniz mahsullerinden spor eldivenine, doğal ve kimyasal minerallerden sebze ve meyvelere, tütün mamullerinden otomobil lastiğine kadar 5 bin farklı ürünün yer aldığı 200 milyar dolarlık Çin menşeli ürünün listesini 10 Temmuz’da açıklamıştı.

Söz konusu listedeki ürünlere gümrük vergisi getirilmesinin Amerikan şirketlerini nasıl etkileyeceğini anlamaya yönelik 60 günlük geri bildirim süresi 6 Eylül’de sona
ermişti.

ABD-Çin “ticaret savaşının” gelişimi
ABD ile Çin arasında bir “ticaret savaşının” başlangıcı olarak görülen gelişmeler, Trump yönetiminin 23 Mart’ta ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 ek gümrük vergisi getirmesiyle başladı.

Çin, Washington’un çelik ve alüminyum ürünlerine yönelik ek gümrük vergilerine cevaben nisan ayı başında ABD menşeli 128 ürüne yüzde 15 ile yüzde 25 arasında değişen tarifeler getirdi.

ABD yönetimi, ayrıca Çin’in, Amerikalı şirketlerin teknolojilerini ve fikri mülkiyetlerini ele geçirmeye yönelik usulsüz faaliyetleri gerekçesiyle toplam 50 milyar değerindeki Çin menşeli ürüne, temmuz ve ağustos aylarında yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulamasını yürürlüğe koydu.

Çin Ticaret Bakanlığı, bu karara cevaben ABD’den ithal edilen 50 milyar dolar tutarındaki 659 ürünü yüzde 25 gümrük vergisine tabi tutmaya başladı.

ABD Başkanı Donald Trump, 18 Haziran’da, Çin’in daha önce açıkladığı tarifelere misillemeyle karşılık vermesi halinde 200 milyar dolar değerindeki ürünlere de yüzde 10 gümrük vergisi uygulanması talimatını verdi.

ABD Ticaret Bakanlığının resmi verilerine göre, geçen sene Çin’den ithal edilen tüm malların toplam değeri yaklaşık 505,5 milyar dolara tekabül etmişti. Bu yılın ilk yarısında Çin’den ithal edilen ürünlerin toplam değeri ise 250 milyar dolar civarında gerçekleşti.

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
ETİKETLER: ,