avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
34,2865
EURO
37,2251
ALTIN
3.006,81
BIST
8.799,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Avrupa ve Hollanda Türkleri Bolu’lu İsmail Sabah’ın dolandırıcılık oyunlarının kurbanı olmaya devam ediyor

Korona virüs pandemisinden sonra ekonomide oluşan çalkalanma ve ardından meydana gelen asrın felaketi 6 Şubat depremleri, dolandırıcılar için fırsat oluşturuyor. Ağzı laf yapan dolandırıcılar, helâliyle çalışan yardımsever insanlara yaklaşarak bu iş-insanları’na tatlı dil ile konuşmalar yaparak onlardan paralar toplamakta ve insanları mağdur etmektedirler.

Avrupa ve Hollanda Türkleri Bolu’lu İsmail Sabah’ın dolandırıcılık oyunlarının kurbanı olmaya devam ediyor
A+
A-

Hollanda da başkenti Amsterdam ve Utrecht bölgelerinde faaliyet yürüten başarılı Türk vatandaşlarına yaklaşarak, toplumun iyi niyetini ve sağduyusunu kötüye kullanan 29 Ekim 1976 doğumlu Bolu kökenli İsmail Sabah adlı kişinin mağdur ettiği aralarında Hollandalılar ile Hollanda Türklerinin de bulunduğu insanlar uyarıda bulunuyorlar.

Mağdurlar, alın teriyle birikim sahibi olan Hollanda Türklerini gözüne kestiren İsmail Sabah’ın ilk aşamada samimi bir görünüm içinde vatandaşlara yaklaştığını belirtiyor. Vatandaşlar özellikle Türklere yönelik başta iş-ortaklığı olmak üzere pek çok gerekçeyle yalan vaatlerde bulunarak dolandırıcılık yapan, ‘İsmail Sabah vakası’ konusunda uyarıyorlar; “Dikkat edin, paranızı kaptırmayın siz de kurban olabilirsiniz.”

İSMAİL SABAH KİMDİR?

“Ortak olalım işimizi büyüteceğiz” diyerek sahte iş vaatleriyle ve ardından da sözde ‘depreme yardım’ adıyla iş çevrelerinden borç ve mal toplama iddiasıyla ortaya çıkan İsmail Sabah gerçekte kimdir?

KİRLİ İLİŞKİLERİ BİLİNİYOR

Sabah, genç yaşta işlediği suçlardan ötürü memleketinde rahat bırakılmıyordu, sürekli kaçışıyordu. İsmail Sabah özellikle borç takarak ortadan kaybolmasıyla meşhur bir gençti. Bundan ötürü yirmili yaşlarında yasal olmayan yollardan Hollanda’nın başkenti Amsterdam’a kapak attı. Bir süre Amsterdam’da polis tarafından yakalanıp sınır dışı edilmekten korktuğu için gizli bir hayat sürdü ve çeşitli pavyonlarda ve restoranlarda bulaşıkçı olarak çalıştı.

Kurnazlığıyla bilinen İsmail Sabah Hollanda’da oturuma sahip olmak için sonradan boşanacağı bir kadını kandırarak, evliliği kötüye kullanarak oturum aldı. Sabah’ın süre içinde ‘cemaat’ adını verdiği Fethullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) katılarak görev üstlendiği, Sabah özenle saklamaya çalışsa da Hollanda Türkleri tarafından biliniyor.

KENDİSİNİ OLDUĞUNDAN BÜYÜK GÖSTERİYOR

Kendisini sözde ‘nakliyatçı’ olarak tanıtarak olduğundan büyük gösteren Sabah’ın gerçekte Hollanda’nın en büyük ve yerli posta ve taşımacılık şirketi olan PostNL şirketine Hollanda’nın Amsterdam-Utrecht bölgesinde ‘Sabah Koeriers’ adıyla yalnızca taşeron olarak çalıştığının ortaya çıkması şaşkınlığa yol açtı. Bu yetmediği gibi iş piyasasında gerekli yasal prosedürleri yerine getirmediği de anlaşıldı.

BAKANLIK SABAH HAKKINDA SORUŞTURMA YÜRÜTÜYOR; SABAH KARA LİSTEDE

Hollanda’nın Altyapı ve Su İdaresi Bakanlığı’na (minister van Infrastructuur en Waterstaat) bağlı olarak ‘nakliyatçılara nakliye ruhsatı veren kurum’ olan NIWO’nın da İsmail Sabah hakkında soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

Nakliyat ruhsatı olmayan İsmail Sabah bu boşluğu ‘nakliyat ruhsatı’na sahip başka bir vatandaşı kullanarak, o kişi den habersiz olarak evrak yolsuzluğu yöntemiyle yürütüyor. Sabah kendisi bu yolla ‘deneyimliymiş’ gibi göstermeye çalıştığı belirtiliyor.

Yıllardır süren bu durumdan sonra ise İsmail Sabah’ın yeni bir yolsuzluğu daha ortaya çıktı. Sabah’ın kendi adına kayıtlı Sabah Koeriers’de birçok araç olduğu halde yetkili kurum NIWO’a daha az ruhsat ücreti ödemek ve vergiden kaçmak için sadece 3 araç olarak gösterdiği için hakkında soruşturma başlatıldığı ortaya çıktı. Nitekim 3 kurye arabası göstererek onca ev, arsa ve otel sahibi Hollanda’da ve Türkiye’de olunamaz. Bunu, Sabah’ı tanıyan pek çok kişi ifade etmektedir.  

POSTNL’DEN KOVULDU

İsmail Sabah’ın adına kayıtlı olan Sabah Koeriers’te taşeron olarak çalıştığı PostNL’in büyüteci altında. Adını vermek istemeyen PostNL yetkilisinden edinilen bilgiye göre Sabah’ın başarısız performansı ve ciddiyetten uzak çalışma biçimi şirkette gündem oldu.

İsmail Sabah’ın PostNL’de yeniden yapılandırma döneminde, işi yürütmek için başta kuryelikte gerekli olan evraklarda yetersizlik tespit edilmesi nedeniyle zora girdiği öğrenildi. Gelecek dönemde reorganizasyona giren PostNL’in daha önce de beceriksizlikleri gündem olan Sabah’ın bu sefer yetersizliklerinin de ortaya çıkması nedeniyle hakkında soruşturma yapıldığı ve kovulduğu öğrenildi.

Sabah’ın prosedüre göre koşul olan en az on araba çalıştırmadığı ve istikrarlı bir şirket olmadığı için gerekli sertifikaları edinmediği, kurallara bağlı olarak çalışanlara ücretlerini zamanında ödemediği, sigortaları ve vergileri ödemediği, dahası muhasebe kayıtlarını bile düzgün tutmadığı ortaya çıktı.

Sabah markalı giysililerle poz vermeyi seviyor.

HAYAL DÜNYASI ÇOK GENİŞ; HEP BAŞKALARI ÜZERİNDEN GEÇİNDİ

Silah zoruyla iş-ortağını özgürlüğünden alı koyduğunu iddia edecek kadar fantezisinin geniş olduğu belirtilen Sabah’ın Rusya devlet başkanı Putin’den randevu alacak kadar yakını olduğunu ballandıra ballandıra anlattığı kendisi gibi de Bolu’lu olan bir sözde iş-adamı arkadaşıyla beraber belli periyotlar halinde Afrika’ya giderek, daha önce sahte olduğu için kimyasal mürekkeple işaretlenen dolar banknotlarının Kenya’da toplanarak piyasaya sürülmek üzere üzerindeki izlerin yine Kenya’da temin edilen özgün başka kimyasallarla silerek 50 milyon doları birlikte akladığını dolandırmak üzere kendisini sözde güçlü göstermek için gözüne kestirdiği kişilere anlatmaktadır.

Sabah’ın bu hikayesi yanı sıra, Bolu’lu bir sözde iş-adamı arkadaşına bir seferinde 500 bin euro diğer bir seferinde ise 1 milyon euro borç verdiği ve verdiği borçları hiç bir zaman geri alamadığını, söz konusu işlemlerinin Utrecht’teki evinde dosyalar halinde arşivlendiği, bunları “bunlar bende evde duruyor, dosyayı göstereceğim” dedikten sonra söz konusu kişinin özel jetleriyle uçak seferlerine çıktığını değişik vesilelerle hikâye şeklinde tekrarlayıp anlatarak, kendi gözünde hiçbir şeyin imkansız olmadığının havasını oluşturmaya çalışarak, zaman içinde para kaybetse de (ardından vatandaşlardan dolandırdığı paralarla) Bolu’daki otel inşaatı projesini sürdürmekte kararlı şekilde büyük işlerle uğraşan kişi profili oluşturma gayretine girmektedir.

Öte yandan ise boyu-posu yerinde olduğu için bayanlara yönelik olarak onları gözüne dikerek ayartıp onların paralarını gayret ve çaba sarfetmeden yemeye çalışmakta olduğu ise oldukça yaygın olarak dilden dile dolaşmaktadır. Sabah, çevresinde ‘evlilikte bile kanuna karşı hile yapan kişi’ olarak bilinmektedir.

FETÖ’YE YARDIM VE YATAKLIK

FETÖ ile ilişkilere sıra gelince Ismail Sabah’ın Türkiye’de aranan FETÖ’cü eniştesi ve ablasının 15 Temmuz darbesinden hemen sonra Hollanda’ya kaçırarak ve kendisinin kayıtlı olduğu Amsterdam’a yakın Diemen şehrindeki sosyal konut statüsündeki eve yerleştirerek ‘FETÖ’ye yardım ve yataklık’ suçunu işlediğini kendisi değişik zamanlarda söylemektedir.

GERİYE KALAN MALLARA/MİRASA ÇÖKTÜ; OYUN İÇİNDE OYUN

Sabah tek kardeşi olan ablasını Türkiye’den Hollanda’ya kaçırarak, kısa süre önce vefat eden annesinden kalan evlerden ve arsalardan oluşan mal ve mülklere çöktü. Sabah vefat eden annesinden kalan mirası iki kardeş arasında paylaşmasını bir taraftan da bu şekilde önleyerek ablasını saf dışı bırakmış, malları aktif bir şekilde tek başına kullanma isteğiyle Bolu’da saltanat oluşturmak için sonuç olarak annesinin mallarına çöktüğü şikâyet konusu oldu. Ismail Sabah’ın aile fertlerini tehdit ettiği ve dolandırmaya çalıştığı da gelen haberler arasında.

Bir taraftan eniştesi ve ablasının Fethullah Gülen’e afyon derecesindeki bağlılıklarını ve örgüt mensubiyetliğini kullanarak onları Türkiye’de annesinin vefatıyla onun geriye bıraktığı maddi değeri yüksek emlak mallarından uzak tutmasını başaran Sabah öte yandan da onları Hollanda’da kendi elinde ve evinde kontrol altında tutması Sabah’ın nasıl bir elinde kırk marifete sahip bir cambaz olduğunu kamuoyunda tartıştırtmaktadır.

YOLCULUK TÜRKİYE’YE;

AMACI HOLLANDA’DAN KAÇIP VATANDAŞLARDAN DOLANDIRDIĞI PARALARLA TÜRKİYE’DE SALTANAT KURMAK

Mağdurlar, dil bilmeyen Sabah’ın kanunlardan, kurallardan ve resmi evraklardan habersiz olarak bugünlere kadar gelebilmesini, Sabah’ın umut vaat eden dolandırma amaçlı kurnaz tavırlar sergileyerek başkalarını kandırma becerisine bağlıyorlar. Sabah’ın bundan ötürü giriştiği ‘borç dilenme’ hareketinden ötürü, çalışarak birikim edinmiş vatandaşların cebindeki paraya gözünü dikme alışkanlığını edindiği dillendiriliyor.  

İşlerini ayağına dolandıran Sabah’ın kendi bütçesindeki açığı Hollanda’da Türk vatandaşlarından borç ve depreme yardım adı altında para toplayıp insanları dolandırarak kapatmaya çalıştığı, uzun vade de ise Türkiye’ye kaçarak kendisini unutturmak ve ulaşılamaz hale gelmek için hazırlık yaptığı belirtiliyor. Oluşturduğu borçlar nedeniyle hacizlik olma durumuna gelen İsmail Sabah’ın Hollanda’nın Diemen şehrinde kayıtlı olduğu yerde uzunca bir süredir bulunamadığı öğrenildi.

Mağdurlardan edinilen bilgiye göre, yaptıkları ortaya çıkınca Sabah daha fazla ulaşılmaz hale gelmektedir. Sebebi ise paraları taşımak için daha sık Türkiye’ye gidiyor olduğu söyleniyor. Ancak mağdurların Türkiye’de haciz işlemleri için hazırlık içinde oldukları ve Türkiye’de prosedürün Hollanda’dan daha kolay ve hızlı sonuçlanacağını hatırlatıyorlar.

Sabah bakımlı bir kişi olarak kendisini olduğundan güçlü ve genç göstermeye önem veren bir kişiliğe sahip.

ORTAKLIK & MÜDÜRLÜK; İFLAS YOLSUZLUĞU

Ismail Sabah’ın ‘Sabah Koeriers’ yanı sıra E.U. Pretorium Holding B.V.‘nin sahibi olduğu KOOZ! B.V. adlı şirkette, 10 Ocak 2021’den itibaren ‘müdür/directeur’ olarak görevlendirildiği görünmektedir. KOOZ! B.V. adlı şirketin “kara yoluyla nakliye” alanında iş yaptığı Hollanda Ticaret Odası’ndaki (KvK) künyesinde kayıtlı. KOOZ! B.V. adlı şirketin ise (6 Eylül 2021’de kurulan) E.U. Pretorium Holding B.V. adlı şirket sahibi olarak görünmektedir. Bu yapının arkasında ise özenle adını saklamaya çabalayan ve gizleyen kişinin ise Mark Korndewal adlı Hollandalının olduğu biliniyor.

İsmail Sabah gibi Hollanda diline hakimiyetinin onu bilen kişiler tarafından dahi tartışmalı olduğu bilinen ve sahibi olduğu şahıs şirketini yönetmekten aciz olan bir kişinin Hollanda’da bir limited şirketine ‘müdür’ olarak kayıt gösterilmesi şaibelere yeni bir boyut kazandırdı.

7 Eylül 2021’de Utrecht eyaletinin Vianen kasabasında bulunan bir iş-hanında kayıtlı görünen E.U. Pretorium Holding B.V.’nin sahibi olduğu KOOZ! B.V. adlı şirketinin ise 2023 yılının başında İsmail Sabah’ın Hollanda’nın Diemen şehrindeki kayıtlı adresine taşıdığının Hollanda Ticaret Odası (KvK) ticaret sicil gazetesi (handelsregister) kayıtlarında görünmesi Mark Korndewal adlı kişi ve ilişkiler ağı hakkında soru işaretlerinin oluşmasına yol açtı.

İsmail Sabah’ın planı kendi üzerine kayıtlı olan ‘Sabah Koeriers’i Hollanda devletine olan vergi borcu ve dolandırdığı kişilere olan borcunu ‘iflas yolsuzluğu’ marifetiyle geri ödemekten kaçınmaktadır. Sabah Koeriers’i kapatmayı planlayan Ismail Sabah ticari faaliyetlerine adını ticari sicilde özenle saklayan Mark Korndewal adlı olduğu belirtilen şahısla beraber sürdürmektedir.

BÜTÜN BUNLAR YETMEZMİŞ GİBİ BU DEFA DA DEPREMİ KÖTÜYE KULLANIYOR

Dolandırıcıların temel özelliklerinden olan yüksek ikna kabiliyetine sahip olduğu bilinen İsmail Sabah’ın soluk almadan fırsatçılığına yenisini ekledi. 6 Şubat 2023’ten itibaren Türkiye’de meydana gelen depremleri kötüye kullanarak yardımsever milletimizin parasına ve yardımlarına da göz diken Sabah, işlediği suçları yüzü kızarmadan sosyal-medyada paylaşmakta sorun görmüyor.

NASIL BİR İNSAN? Yaptığı haksızlıklar ve hırsızlıklar ortaya çıkınca başkalarını suçlayan Sabah, diş göstermeyi de ihmal etmemektedir. Mağdurlardan edinilen bilgiye göre; ’Suça sen de ortaksın, elindeki paraları da kaybedersin, yaptıklarımı ortaya çıkarırsan hayatını kaydırırım…’ gibi tipik dolandırıcılık söylemlerini kullandığı öğrenilen Sabah’ın mağdurlarını korkuturken diğer kurbanlarına sevimli görünmeye çalışması davranış biçimini bir alışkanlık haline getirdiği anlaşılıyor. Duygu sömürüsünü hayat tarzı haline getiren dolandırıcılık özelliğini, mağdurlarına küçük jestler yaparak ‘kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez’ mantığıyla muamele ettiği biliniyor. Yapılan çağrılara göre İsmail Sabah’ın peşinin bırakılmayacağı bildirildi. Sabah Hollanda’da işlediği suçlardan sonra devlet tarafından da arandığı için faaliyetlerini Almanya’ya ve Doğu Avrupa ülkelerine kaydırmıştır.

Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL HABER

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

  1. mehmet yalcin dedi ki:

    Gercekten cok ilginc bir kisi bu Ismail Sabah. Tum Avrupa daki Turkleri uyarmak lazim. Benden de 2021 senesinde bin euro para istemisti. Yoktu veremedim. Baska konularda beni kullanmak istedi. Demek ki cok eskiden beri dolandiricilik yapmaya devam ediyor. Surekli tatli dil kullanan ve ikna kabiliyet yuksek birisi bu. Dikkat edin derim. Iyi ki bunun gibi dolandiricilari ifsa eden gazeteler var.

  2. ali dedi ki:

    bende duydum ki cocuklari Turkiyeye goturdugu icin cocuklarinin Turkiyeye uyum saglamakta zorluk cektiklerin oturu cocugunun intiharin esiginde ve depresyonda oldugunu duymustum. zaten istmail cocuklarinin onlarin rizasinin disinda Turkiyeye goturmustu. gitmeden once benden istedigi borc parayi vermemistim. ona borc para vermedim. ama verenlerin oldugunu biliyorum ve cocuklarinin bu durumunu anlatiyordu. demek ki boyle sebeplerle kendini acindirip para topluyor milletten. bir de musluman diye geciniyordu. ustelik de imam hatipli oldugunu da soyluyordu. yaziklar olsun. insallah hakkinda dava acilarak hapse atilir dolandirici.