avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3343
EURO
35,1710
ALTIN
2.245,19
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

AMB Başkanı Lagarde’dan Temmuz ve Eylül sinyali

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde faizleri, Temmuz ayındaki toplantıda 25 baz puan artırmaya niyetli olduklarını, Eylül’de de yükseltmeyi planladıklarını söyledi. …

AMB Başkanı Lagarde’dan Temmuz ve Eylül sinyali
20.06.2022
A+
A-

Lagarde, Avrupa Parlamentosu (AP) Ekonomik ve Mali İşler Komitesi’nin “Parasal Diyalog” oturumunda konuştu.

Avrupa’nın karşı karşıya olduğu ekonomik ve jeopolitik manzaranın Rusya-Ukrayna savaşının ardından çarpıcı bir şekilde değiştiğine işaret eden Lagarde, para politikasının karşı karşıya olduğu koşulların önemli ölçüde değiştiğini anlattı.

Lagarde, bu nedenle Haziran toplantısında para politikasını normalleştirmede daha fazla adım atmaya karar verdiklerini hatırlattı.

Özellikle imalat sektörünü etkileyen yüksek enerji maliyetleri, arz kesintileri ve artan belirsizliğin Euro Bölgesi ekonomisini baskıladığına dikkati çeken Lagarde, hizmet sektöründeki hareketliliğin büyümeyi desteklediğini ve bu sektördeki toparlanmanın önümüzdeki aylarda güçlenmesi beklediklerini söyledi.

Christine Lagarde, yüksek enerji maliyetleri, ticaretteki bozulma, artan belirsizlik ve yüksek enflasyonun harcanabilir gelir üzerindeki olumsuz etkisinin kademeli olarak azalmasını öngördüklerini belirterek, Euro Bölgesi’nde bu yıl yüzde 2,8, 2023 ve 202’te yüzde 2,1 büyüme tahmin ettiklerini ifade etti.

Euro Bölgesi’nde enflasyonun Mayıs ayında yüzde 8,1’e çıktığını hatırlatan Lagarde, enerji fiyatlarının bir yıl öncesinin yüzde 39,2 üzerinde seyrettiğini vurguladı.

Lagarde, gıda fiyatlarının Rusya ve Ukrayna’nın üretimdeki önemi nedeniyle Mayıs ayında yüzde 7,5 arttığını ifade ederek, “Sonuç olarak, fiyat artışları sektörler arasında daha yaygın bir hale gelmekte ve temel enflasyon ölçütleri daha da yükselmektedir.” dedi.

Ücret artışının da bu yıl hızlanmasını beklediklerine işaret eden Lagarde, bu gelişmelerin uzun vadeli enflasyon beklentilerine yansıdığını anlattı.

Lagarde, kurumlarının temel enflasyon tahminlerini önemli ölçüde revize ettiğini hatırlatarak, “Tahminler, enflasyonun bir süre daha istenmeyen yüksek seviyelerde kalacağını gösteriyor. Yıllık enflasyon 2022’de yüzde 6,8 olarak öngörülüyor. Bunun 2023’te yüzde 3,5’e ve 2024’te yüzde 2,1’e inmesi bekleniyor.” diye konuştu.

“Hedefimizin oldukça üzerindeki mevcut enflasyon ortamı açıkça bir zorluk teşkil ediyor” diyen Lagarde, AMB Yönetim Konseyi’nin 8-9 Haziran’daki toplantısında para politikası konusunda daha fazla adım atmaya karar verdiğini anımsattı.

AMB Başkanı Lagarde, varlık alım programı kapsamında net alımları 1 Temmuz’da sonlandırmaya karar verdiklerine işaret ederek, “Temmuz ayındaki para politikası toplantısında temel banka faizini 25 baz puan artırma niyetindeyiz.” ifadesini kullandı.

“AMB’nın temel faiz oranlarını eylülde yeniden yükseltmeyi bekliyoruz.” diyen Lagarde, bu oranın orta vadeli enflasyon görünümüne bağlı biçimde belirleneceğini söyledi.

Lagarde, orta vadede enflasyon görünümünün sürmesi veya bozulması halinde eylül ayı toplantısında daha büyük bir artışın uygun olacağını vurguladı.

Eylül’den sonra faiz oranlarında kademeli ancak sürekli bir artış yolunun uygun olacağını tahmin ettiklerini anlatan Lagarde, para politikasını ayarlama hızının gelen verilere ve orta vadede enflasyonun nasıl gelişeceğine bağlı olacağına işaret etti.

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.