avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,5993
EURO
34,7973
ALTIN
2.495,14
BIST
9.483,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

ABD Rusya ile ticari ilişkilerini askıya aldı

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’ya saldırıları nedeniyle Rusya ile ticari ilişkilerini askıya aldıklarını açıkladı. …

ABD Rusya ile ticari ilişkilerini askıya aldı
11.03.2022
A+
A-

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’da yaptığı konuşmada, Ukrayna’ya saldırıları nedeniyle Rusya’ya uygulanacak yeni yaptırımları açıkladı.

Ukrayna halkına desteklerinin her zaman sürdüğünü ve kürsüye gelmeden kısa süre önce Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefonda görüştüğünü belirten Biden, “NATO ve G7 müttefiklerimiz Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve Avrupa Birliği ile (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin’i daha da köşeye sıkıştırmak ve Ukrayna’ya saldırılarının hesabını sormak için yeni adımlarımızı açıklıyoruz.” dedi.

“Rusya’nın ABD ile ticaret yapmasını zorlaştıracağız”

Biden, ülkeler arasında ticareti kolaylaştıran, gümrük vergilerini düşüren ve ithalata olanak sağlayan “en ayrıcalıklı ülke” statüsünü Rusya’dan geri çektiklerine işaret ederek, Rusya ile normal ticari ilişkileri askıya aldıklarını belirtti.

ABD ile Rusya arasındaki ticaretin de “Daimi Normal Ticari İlişkiler (PNTR)” olarak adlandırıldığına işaret eden Biden, “PNTR’ı kaldırarak, Rusya’nın ABD ile ticaret yapmasını zorlaştıracağız.” dedi.

Kongrenin birçok konuda ayrıştığını ancak Ukrayna’ya destek için birleştiğini belirten Biden, PNTR’ın kaldırılmasına yönelik hazırlanacak yasa tasarısını imzalamayı sabırsızlıkla beklediğini vurguladı.

Rusya’ya ithalat yasağı

Biden, “Ayrıca Rus ekonomisinin imzası niteliğinde olan deniz ürünleri, alkol ve pırlanta dahil belirli ürünlerin ithalatını yasaklayacağız.” ifadesini kullandı.

Putin’i köşeye sıkıştırmaya devam ettiklerine işaret eden Biden, G7 ülkelerinin Rusya’nın Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası gibi kuruluşlardan da borç almasını engellemek için çalıştığını kaydetti.

Biden, “Rus ekonomisini yıkmış bulunuyoruz. Moskova borsası iki haftadır açılamıyor çünkü açılınca çökeceklerini biliyorlar.” dedi.

“Putin’in Ukrayna’ya karşı galip geleceğini düşünmüyoruz”

“Putin’in Ukrayna’ya karşı galip geleceğini düşünmüyoruz.” ifadelerini kullanan Biden, “NATO’nun Rusya’ya karşı savaşması 3. Dünya Savaşı olur.” açıklamasını yaptı.

ABD ile Rusya arasında ticaret hacmi yüzde 66 artmıştı

ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre, ABD ile Rusya arasındaki dış ticaret hacmi 2021’de bir önceki yıla kıyasla yaklaşık yüzde 66 artışla 36,1 milyar dolara ulaştı.

Ülkenin Rusya’ya ihracatı geçen yıl 6,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşirken, ülkeden ithalatı 29,7 milyar doları buldu.

ABD’nin Rusya’ya karşı ticaret açığı 2021’de bir önceki yıla göre yüzde 94,3 artarak 23,3 milyar dolara ulaşması dikkati çekti.

Ticaret Temsilciliği verilerine göre ise ABD’nin Rusya’ya 2019’da en çok ihraç ettiği ürünler arasında makineler, uçaklar, araçlar, optik ve tıbbi aletler ile elektrikli makineler yer alıyor.

Aynı dönemde Rusya’dan en çok ithal edilen ürünler arasında da mineral yakıtlar, değerli metal ve taşlar, demir ve çelik, gübreler ile inorganik kimyasallar bulunuyor.

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.