avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,5124
EURO
34,5835
ALTIN
2.494,35
BIST
9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

TSK’dan Irak ve Suriye’de operasyon; Türkiye PKK’yı vurdu, ABD telaşlandı

TSK; 25 Nisan 2017 günü saat 02.00’de Irak’ın kuzeyindeki PKK üssü Sincar ile Suriye’nin kuzeyindeki PYD/YPG üssü Karaçok Dağı’na hava saldırısı düzenledi. PKK, Suriye’ye daha yakın olmak için Sincar’ı üs olarak seçmişti.

TSK’dan Irak ve Suriye’de operasyon; Türkiye PKK’yı vurdu, ABD telaşlandı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), terör örgütü PKK ve uzantılarına yönelik Irak’ın kuzeyindeki Sincar Dağı ile Suriye’nin kuzeydoğusundaki Karaçok Dağı bölgelerine 25 Nisan 2017 günü saat 02.00’de düzenlediği hava harekâtında belirlenen terörist hedeflerini tam isabetle vurdu. Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, “Bölücü terör örgütü PKK ve bu örgütün Suriye ve Irak’taki uzantıları tarafından, Suriye ve Irak kuzeyi, ülkemize terörist, silah, mühimmat ve patlayıcı madde aktarılması maksadıyla özellikle son zamanlarda yoğun bir şekilde kullanılmaktadır” ifadesine yer verildi.

Açıklamada bu bölgelerden sızdırılan teröristler ile aktarılan silah ve malzemelerin, hudut karakollarına yönelik taciz ve saldırılarda, son olarak da Diyarbakır’da tünel kazılarak toplu yıkım ve ölümleri amaçlayan bir terör eyleminde kullanıldığı vurgulandı ve söz konusu bölgelerin birer terör yuvası haline geldiği belirtildi. TSK, Suriye’nin kuzeyinde hava harekâtıyla PYD/YPG unsurlarını da hedef aldı.

Sincar, Kandil’e alternatif

Sincar Kaymakamı Mehma Halil, Şengal ilçesine Türkiye tarafından yapılan hava saldırısının birinci sorumlusunun PKK olduğuna olarak, “PKK’nın Şengal’den geri çekilmesi için birçok defa çağrıda bulunduk. PKK, Şengal’in yerle bir edilip, çatışmanın eksik olmamasını istiyor. PKK’nın ne şekilde olursa olsun Sincar’daki varlığı Ezidilere zarar veriyor” ifadelerini kullandı.

DEAŞ’ın 3 Ağustos 2014’te Ezidilerin çoğunlukta yaşadığı Musul’un Sincar ilçesini ele geçirmesini bahane ederek Kandil ve Suriye’den gönderdiği militanlar vasıtasıyla bölgeye yerleşen PKK, ilçenin jeostratejik avantajından da yararlanarak, Kandil’e alternatif ikinci bir üs oluşturmayı hedefledi. PKK böylece Suriye’nin kuzeyinde ABD ve Rusya’nın desteğinde ciddi güç kazanan PYD/YPG’ye daha yakın bir ‘üs’e kavuşmuş oldu!

DEAŞ bahanesiyle geldi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçlerinin DEAŞ ile mücadelede başarısız kalmasından da yararlanan terör örgütü PKK, “Ezidilere yardım etme” bahanesiyle bölgeye yerleşme imkânı buldu. Peşmerge güçleri tarafından 14 Kasım 2015’te Sincar’ın DEAŞ’tan tamamen kurtarılmasına rağmen PKK ilçeden geri çekilmek yerine kamplarını genişletip elinde tuttuğu bölgelerde tüneller kazmaya başladı.

IKBY Başkanı Mesud Barzani ve Ezidilerin önde gelen isimlerinin tüm çağrılarına rağmen PKK ve ona bağlı yerel militanlar Sincar Dağı başta olmak üzere diğer bölgelerde varlıklarını sürdürmeye devam etti. Barzani ve Ezidilerin geri çekilme çağrısına kulak asmayan PKK’nın, 3 Mart’ta Sincar’ın Hanesur köyüne geçmek isteyen Suriyeli Peşmergelere saldırmasıyla patlak veren çatışma da ilçedeki gerginliğin artmasına sebep oldu.

Sincar’ın coğrafi ve demografik yapısı

Etrafının sıra dağlarla çevrili olmasından dolayı hem güvenlik hem de ticari açıdan avantajlı bir konumu olan Sincar, yaklaşık 3 bin 200 kilometrekarelik bir alana sahip. Sincar’ın nüfusu 2014 öncesi verilerine göre de 350 ila 400 bin kişi civarında.

Terör örgütü DEAŞ’ın 2014’teki saldırısının ardından bölge nüfusunun 88 bine düştüğü tahmin ediliyor. Sincar nüfusunun yüzde 82’si Ezidi, yüzde 13’ü Müslüman-Kürt, yüzde 5’i ise Araplardan oluşuyor. Arap ve Türkmenler tarafından Sincar, Kürtler tarafından ise Şengal olarak adlandırılan bölgede Arapça dışında Kürtçe’nin Kurmanci lehçesi konuşuluyor.

Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK), terör örgütü PKK ve uzantılarına yönelik Irak’ın kuzeyindeki Sincar Dağı ile Suriye’nin kuzeydoğusundaki Karaçok Dağı bölgelerine düzenlenen hava harekatında belirlenen terörist hedeflerin tam isabetle vurulduğu bildirildi. ( Ahmet Burak Özkan – Anadolu Ajansı )

Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL HABER

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.