avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3868
EURO
35,0513
ALTIN
2.325,75
BIST
9.131,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

New York borsası, Fed kararlarının ardından yükselişle kapandı

New York borsası, ABD Merkez Bankasının (Fed) beklentiler dahilinde faiz oranını değiştirmemesi ve varlık alımlarını azaltma hızını 2 katına çıkarmasının ardından günü yükselişle tamamladı….

New York borsası, Fed kararlarının ardından yükselişle kapandı
16.12.2021
A+
A-

Kapanışta Dow Jones endeksi, 380 puanın üzerinde değer kazandı ve yüzde 1,08 artışla 35.927,43 puana çıktı.

S&P 500 endeksi yüzde 1,63 artarak 4.709,84 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 2,15 kazançla 15.565,6 puana yükseldi.

Fed’in bu yılki son toplantısından çıkan kararlar sonrası para politikasına ilişkin belirsizliğin hafiflemesiyle endeksler pozitif bir seyir izledi.

İki gün süren toplantının ardından Fed, beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bırakırken, aylık varlık alım programında 30 milyar dolarlık azalışa gidileceğini duyurdu.

Enflasyonun “geçici” olacağı değerlendirmesini karar metninden çıkaran ve enflasyon tahminlerini yükselten Fed, 2022 ve 2023’te 3’er kez faiz artışı öngördü.

Fed Başkanı Jerome Powell da kararların açıklanmasının ardından düzenlediği basın toplantısında, ekonomik gelişmeler ve görünümün varlık alımlarının daha hızlı azaltılmasını gerektirdiğini belirtti. Powell, yükselen enflasyon baskıları ve hızla güçlenen iş gücü piyasası nedeniyle ekonominin artık artan miktarda politika desteğine ihtiyacı olmadığını kaydetti.

Makroekonomik veri tarafında ise perakende satışlar, kasımda bir önceki aya kıyasla yüzde 0,3 artarak piyasa beklentilerinin altında kaldı.

Ülkede ithalat fiyat endeksi kasımda aylık bazda yüzde 0,7 ile piyasa beklentileri dahilinde yükselirken, ihracat fiyat endeksi yüzde 1 ile beklentilerin üzerinde artış gösterdi.

New York Fed imalat endeksi de aralıkta 31,9 değerine çıkarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.