avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
34,2349
EURO
37,0230
ALTIN
3.014,21
BIST
8.838,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Mustafa Akıncı kimdir?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) 4.üncü Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı kimdir?

Mustafa Akıncı kimdir?
12.02.2017
A+
A-

28 Aralık 1947 yılında Leymosun(Limasol)’da doğan KKTC’nin 4. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi mezunudur.

1975 yılında oluşturulan Kurucu Meclis’e seçilerek görev yapmıştır. Lefkoşa Türk Belediyesi’nin ilk seçilmiş başkanı olup, 14 yıl boyunca kesintisiz bu görevi yürütmüştür.

LTB Başkanlığı sırasında Lefkoşa Rum Belediye Başkanı ile Lefkoşa Kanalizasyon Projesi ve Lefkoşa İmar Planı konularında uzlaşma sağlayarak bu projelerin iş birliği içinde hayata geçmesini sağlamıştır. Bu çerçevede Lefkoşa İmar Planı 1989 yılında ‘Dünya Habitat Ödülü’ne, 2007 yılında ise Ağa Han (Aga Khan) Mimarlık Ödülü’ne layık görülmüştür. 2003 yılında da Lefkoşa Rum Belediyesi eski Başkanı ile yaptıkları çalışmalardan ötürü ‘Europa Nostra Onur Ödülü (Medal of Honour)’ne layık görülmüştür.

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği’nin kuruluşunda etkin rol üstlenerek birliğin ilk başkanlığını yapmıştır.

Kıbrıs konusu ve KKTC ekonomisi hakkında yurt dışı ve yurt içinde pek çok konferans ve seminere konuşmacı olarak katılmış, sunumlar yapmıştır.

1987 yılından 2001 yılına kadar Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) Genel Başkanlığı görevinde bulunmuştur.

1993 – 2009 yılları arasında da milletvekilliği görevini sürdürmüştür. 1999-2001 döneminde ise Başbakan Yardımcılığı ve Turizm Bakanlığı görevini üstlenmiştir.

Annan Planı döneminde oluşturulan Barış ve Demokrasi Hareketi’nin (BDH) kurucularından olup, liderliğini üstlenmiştir. Toplumcu Demokrasi Partisi’nin oluşumu ile birlikte başkanlık görevini devretmiştir.

Oxford, Harvard ve Yale üniversiteleri gibi dünyaca tanınmış akademik platformlar ile Chatham House gibi uluslararası forumlarda Kıbrıs konusuna ilişkin konferanslar verip panellere konuşmacı olarak katılmıştır.

Çeşitli dergilerde makaleleri yayınlanan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın ‘Belediye Başkanlığı’nda 14 Yıl’ isimli kitabı bulunmaktadır.

2015 Nisan ayında yapılan seçimlerde KKTC’nin 4. Cumhurbaşkanı olan Mustafa Akıncı, iyi derecede İngilizce bilmektedir.

Evli olan Cumhurbaşkanı Akıncı, üç çocuk ve iki torun sahibidir.

Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL ARAŞTIRMA / PORTRE

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.