avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3868
EURO
35,0513
ALTIN
2.325,75
BIST
9.131,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

MHP’de ’uyum’ çalışmaları sürüyor

MHP’de ’uyum’ çalışmaları sürüyor
15.04.2018
A+
A-


AK Parti ile MHP arasında 2019’da gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi ‘Cumhur İttifakı’ adı altında mütabakat sağlandı. AK Parti de, MHP de uyum yasalarına ilişkin çalışmalar sürüyor. MHP, 100 bin imza ile cumhurbaşkanlığına aday olma maddesinin tartışmalara mahal vermeyecek şekilde düzenlenmesini istiyor

 

AK Parti’de, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin mevcut kanunlara uyumlaştırılmasına yönelik uyum paketi hazırlıkları sürerken, MHP’de uyum yasalarına ilişkin partinin görüşlerini içeren bir çalışma yapılıyor.

Bu çerçevede, MHP tarafında, pakette yer alan ve cumhurbaşkanı adaylığı için gereken 100 bin imzanın kamuoyunda tartışmalara yol açmayacak şekilde düzenlenmesi isteniyor.

“100 bin imzanın gerçek olması gerektiği” ilkesi benimsenen MHP’de, bu imzaların, noter veya Yüksek Seçim Kurulu kanalıyla belgelenmesi gerektiğinin doğru olacağına inanılıyor. Partide, noter kanalıyla yapılacak başvuruda oluşacak yüksek maliyet için tedbirler alınabileceği düşünülüyor.

MHP kesiminde, yeni sistemde cumhurbaşkanı adayı gösterme şartlarına uygun bir siyasi partinin hem parti olarak hem de 20 milletvekilinin imzasıyla aday gösterebilmesi şeklinde ortaya çıkan durumun çelişkili olduğu, bu konunun uyumlaştırma çalışmasında netleştirilmesi ve çerçevesinin çizilmesinin gerektiği değerlendiriliyor.

“MİLLETVEKİLİ ADAYI, CUMHURBAŞKANI ADAYI OLMAMALI”

AK Parti’nin, “cumhurbaşkanı adayı olan ismin milletvekili adayı olamaması” yönündeki eğilimini doğru bulan MHP tarafında, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili anayasada yapılan değişiklikler kapsamında “cumhurbaşkanı adayı olan ismin milletvekili adayı olamaması” görüşü öne çıkıyor.

AA’nın haberine göre; Cumhurbaşkanı adaylarının pusulada nasıl yer alacağına yönelik ise mevcut adayın ismini yazma sisteminin devam edebileceği öngörülüyor.

MHP, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin mevcut kanunlara uyumlaştırılması çalışmasının, 2019 yılında gerçekleştirilecek yerel, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri dolayısıyla bu yıl tamamlanmasını istiyor.

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.