avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3670
EURO
35,0307
ALTIN
2.325,51
BIST
9.110,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

CHP’de kazan kaynıyor partililer isyan bayrağı çekti

CHP’de milletvekili adaylarının kesinleştiği dünkü Parti Meclisi toplantısından sonra kazan kaynıyor. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun kimseye haber vermeden geniş çaplı tasfiye’ye girişmesi parti’de karışıklığa neden oldu. Kılıçdaroğlu’nun adayların çok büyük bölümünü parti dışından kişilerden tercih etmesi partide isyan oluşturdu.

CHP’de kazan kaynıyor partililer isyan bayrağı çekti
07.04.2015
A+
A-

GENEL MERKEZ’DE GARİPLİK

PM toplantısı nedeniyle Genel Merkez’e ziyaretçi yasağı kararı alındı. Basın mensupları ise yönetim katlarına çıkış yapamayacak. Dışarıya bilgi sızmasını önlemek için telefonla iletişimi engelleyen jammerler devreye sokuldu. Kurultay’dan sonraki en yüksek karar organı olan PM toplantısında Kılıçdaroğlu’nun kısa bir konuşma yaptı, ardından liste belirleme çalışmalarına geçildi. Sinevizyonda alfabatik sıraya göre illerdeki isimler açıklandı ve PM üyelerinin oylamasına sunuldu. Yoğun tartışmalar ve itirazlar yaşandı. Belirlenen isimlerde muhafazakar ya da sağ siyasetten gelen isimlerin ağırlıklı olması tepkilerin oluşmasına neden oldu.

 

31 EL KURTARDI

MYK üyeleri dahil PM üyelerinden 13′ü ön seçime girdi, 7′si ön seçimden seçilebilir sıralardan aday listesine girdi. 10 PM üyesinin de adaylık başvurusu yapmadı. Kılıçdaroğlu’nun listesini onaylatmak için 31 PM üyesinin desteğini alması yeterli oldu. Milletvekili adaylarının yüzde 80’ni önseçimle ve eğilim yoklamasıyla belirlendi. Kılıçdaroğlu, 37 kontenjan ve merkez yoklamasıyla belirlenecek 150 olmak üzere toplam 187 milletvekili adayını Parti Okuluna kapanarak tek başına belirledi. Merkez yoklaması yöntemiyle Kılıçdaroğlu’nun tek başına adaylarını belirlediği 30 il şöyle: Ağrı, Ardahan, Artvin, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Diyarbakır, Eskişehir, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Iğdır, Kars, Kastamonu, Kocaeli, Mardin, Muş, Sakarya, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Tunceli, Van, Yalova. Kılıçdaroğlu’nun önünde 952 başvuru dosya vardı. 2011 seçimleriyle kıyaslandığında 187 kişiden 49′unun parlamentoya girdiği belirtiliyor.

 

OTURUP YAZDILAR

Cumartesi günü Parti Okulu’ndaki liste mesaisinde Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl ile görüşen Kılıçdaroğlu, mesaisine Pazar günü de devam etti. Toplantıya MYK üyelerinden Gürsel Tekin, Tekin Bingöl, Bülent Tezcan ile Başdanışman Erdoğan Toprak ve Grup Başkanvekili Engin Altay katıldı.

 

MİLLETVEKİLLERİNE GENİŞ TASFİYE

CHP’de 7 Haziran genel seçimleri için aday belirleme mesaisi sürerken edinilen bilgilere göre, Kılıçdaroğlu kontenjandan aday olan Milletvekilleri (Uğur Mumcu’nun eşi) Güldal Mumcu, Kamer Genç, Faik Tunay, Müslüm Sarı, Aydın Ayaydın, Ali Özgündüz, Erdal Aksünger, Mehmet Hilal Kaplan, Ali Demirçalı, Aşkın Türeli, Mehmet Ali Susam, Volkan Canalioğlu, Hurşit Güneş, Genel Başkan Yardımcısı ve Sosyalist Enternasyonal Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Ankara Milletvekili Sinan Aygün ve Tokat MilletvekiliOrhan Düzgün‘ü listeye almayarak milletvekilliklerini sonlandırdı. Kılıçdaroğlu’nun listesinde Aydın Ayaydın’ın da bulunmadı.

 

ÜÇ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI YOK

Kılıçdaroğlu’nun tercihlerine göre Genel Başkan Yardımcıları Burhan Şenatalar ve Seyhan Erdoğdu’nun milletvekili listelerinde yer vermedi.

 

GENEL BAŞKAN YARDIMCISI YAKKUP AKKAYA DA VEKİL OLAMAYACAK

Kılıçdaroğlu PM’de aday olmasına kesin gözüyle bakılan Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya da listelerde yer vermedi.

 

TAM KEYFİYET VE DENGESİZ DAĞILIM

İzmir’den kontenjana başvuran Gençlik Kolları Genel Başkanı İrfan İnanç Yıldız ve Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan’ın da Kılıçdaroğlu’nun listesinde yer bulmaması büyük sürpriz olarak karşılandı ve şok etkisi yaptı. Seçimlerde çalışacak Gençlik ve Kadın Kollarının bu darbeden sonra hangi motivasyonla çalışacağı parti kulislerinde büyük merak konusu.

 

PM’DE ÖN SEÇİM TARTIŞMASI

Edinilen bilgiye göre, Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan ile Gençlik Kolları Genel Başkanı İrfan İnanç Yıldız Parti Meclisi toplantısı sürerken itirazlarda bulununca CHP PM üyesi Ali Özcan’ın “Siz niye itiraz ediyorsunuz? Biriniz Kadın Kolları Genel Başkanısınız, diğeriniz Gençlik Kolları Genel Başkanısınız. Size ‘kontenjan’ denildiğinde bile ön seçime gitmeniz gerekirdi. Ama sizin de suçunuz yok, MYK üyeleri bile ön seçime girmedi” diyerek Kılıçdaroğlu’nun izlediği yönteme tepki gösterdiği öğrenildi.

 

İZMİR’DE KADININ ADI YOK

İzmir’de iki seçim bölgesinde 6 kontenjan adayı için yer ayrıldı. Ön seçimde kadın adayların seçilebilecek sıra elde edemediği İzmir’de Kılıçdaroğlu iki bölgenin birinci sıralarında yer vereceği kadın adayları belirlemeye çalışıyor. Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu ve PM üyesi Elfin Tataroğlu’nun bu iki kontenjanda yer alabileceği belirtilirken her ikisinin de konmadığı öğrenildi.

 

KARARLAR KIL PAYI OYLARLA ÇIKTI

Parti Meclisi’ndeki toplantıda aday yapılacak isimlere karar verilirken, ortalama kıl payı çoğunluk oylarla karara varıldığı belirtildi. Tartışmalı adaylardan Mehmet Bekaroğlu’nun İstanbul 1. Bölge’den aday olmasına yönelik olarak Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na ve PM toplantısı sırasında üyelerin yoğun itirazları sonucunda Bekaroğlu’nun adaylığının İstanbul 3. Bölge’ye kaydırıldığı öğrenildi.

 

KOVDUĞU KESİCİ’Yİ GERİ GETİRDİ

Kılıçdaroğlu’nun daha önce ANAP’tan Devlet Bakanı olan ve 2007’de CHP’den İstanbul Milletvekili olduktan sonra Kılıçdaroğlu’nun CHP’ye Genel Başkan olmasıyla 2010’da CHP’den kovduğu İlhan Kesici’yi İstanbul Milletvekili adayı yapması ilginç karşılandı.

 

KILIÇDAROĞLU CHP’YE ETNİK KOTA MI GETİRİYOR?

CHP Parti Meclisi’nin İstanbul 2. Bölge birinci sıradan Ermeni asıllı Avukat Selina Özuzun Doğan’ı gösterildiği dile getiriliyor. Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakaltesi mezunu 38 yaşındaki Doğan, eski Hrant Dink davası avukatlarından Erdal Doğan ile üç yıl önce evlendi. Özuzun Doğan’ın Kılıçdaroğlu tarafından daha önce Ankara’ya davet edildiği görüşmeler yapıldığı ve İstanbul’dan aday gösterileceğinin kendisine iletildiği öğrenildi. Aile yakınları da adaylığı doğruladı. Ermenileri temsilen daha önce kadın aday olarak Talin Güneş’in ismi geçiyordu. Kılıçdaroğlu’nun İzmir 2. Bölge 5. sıraya ‘Romanların temsilcisi’ adıyla Özcan Purçu’yu koyması etnik kota tartışmalarını alevlendirmişti. Kılıçdaroğlu’nun bu adımları “partide yeterlice yetişmiş kişi mi yok da dışarıdan ithal aday getiriyor?” yorumlarına ve “CHP etnik kotaya mı geçiyor” yorumlarına neden oldu.

 

KILIÇDAROĞLU TEĞMEN ÇELEBİ’Yİ UMUTLANDIRDI AMA ALMADI

Kılıçdaroğlu’nun “gençlere ve kadınlara kontenjan açıyorum” diyerek büyük umut verdiği genç adaylardan Ergenekon kumpası mağduru Pilot Teğmen Mehmet Ali Çelebi’de listeye koymadı. Kılıçdaroğlu, kısa süre önce evlenen Çelebi’nin nikah şahidi olmuş yaptığı konuşmada sözler vererek Çelebi’nin devrimci olduğunu ifade etmişti.

 

KILIÇDAROĞLU İSİMLERDE DEĞİŞİKLİĞE GİDEBİLİR

Kontenjandan belirlenen isimlerin, yasal süreye kadar değiştirilmesi hakkını elinde bulunduran Kılıçdaroğlu’nun PM’de alınan kararlarda değişikliğe gidip gitmeyeceği ise merak konusu oldu.

 

Avrupa Türk Gazetesi ©

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.