avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3565
EURO
34,4292
ALTIN
2.435,74
BIST
9.814,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Brief van DENK-jongeren aan vicepremier Asscher | DENK Gençlik Kolları’ndan Hollanda Başbakan Yardımcısı Asscher’a mektup var

Hollanda meclisindeki ses getiren çıkışlarıyla bilinen DENK Partisi’nin Gençlik Kolları ‘Muhalif Gençlik Hareketi’ Başkanı Enes Yiğit, sosyal-demokrat işçi partisi PvdA’nın Başbakan adayı ve Başbakan Yardımcısı Lodewijk Asscher’a hitaben yazdığı mektupla, “cesaretin varsa tartışma gel” dedi. İşte o Hollandaca mektup:

Brief van DENK-jongeren aan vicepremier Asscher | DENK Gençlik Kolları’ndan Hollanda Başbakan Yardımcısı Asscher’a mektup var

‘Lodewijk Asscher, ik daag je uit, ga in debat met mij.’

Ik zat gisteren in de auto onderweg naar een middelbare school waar ik gastles moest geven. Tijdens het rijden hoorde ik op de radio dat de #PvdA zich keihard inzet om #arbeidsmarkdiscriminatie aan te pakken. Ik was er even stil van. Ik kon mijn oren niet geloven en ik zal jullie in dit stuk vertellen waarom.

Elke dag spreek ik tientallen, soms wel honderden #jongeren. Jongeren die klagen over arbeidsdiscriminatie. Jongeren die soms wel jaren geleden zijn afgestudeerd van een HBO of universiteit en werkloos thuis zitten of ver onder hun niveau noodgedwongen een baan hebben moeten accepteren.

Zo ontmoette ik laatst #Mehmet. Na een debat ging ik met de metro terug naar huis. In de metro kwam er een jongen naar me toe en zei: “Jij bent toch van #DENK?”. We raakten aan de praat. Mehmet vertelde me dat hij ondanks twee universitaire masterdiploma’s nergens aan de bak kon komen. Al twee jaar zocht hij dag in, dag uit naar een baan. Hij zei dat hij af en toe zijn vader helpt bij de markt. Ik vroeg hem wat volgens hem de oorzaak is van dit probleem. Hij zei: “Discriminatie, discriminatie en nog eens discriminatie.” Hij wist het zeker, want Mehmet had ook met een oerhollandse naam gesolliciteerd. En je kan het raden. Toen werd hij wel uitgenodigd voor een gesprek. Ik moest bijna uitstappen en vroeg Mehmet: “Wat kan ik voor je doen?” Mehmet zei: “Jullie zijn mijn enige hoop, ga door met wat je doet en kom op voor mensen als ik.”

Het probleem waar Mehmet mee te maken heeft is een gedeelde probleem van talloze jongeren. Nou heeft de PvdA heeft een geweldige oplossing voor dit probleem, namelijk anoniem solliciteren. Verberg je naam en het probleem is opgelost.

Twee bezwaren hierop: Een principiële en een praktische. Ten eerste kies je als PvdA om niet de #daders, maar de #slachtoffers aan te pakken. Alsof het niet erg genoeg is, vraagt de PvdA een stukje van je identiteit in te leveren. Ik weiger dat te doen. Ik ben trots dat ik Enes heet en je zult ermee moeten doen. Ik ga niet mijn naam verbergen, verberg jij maar je racistische en discriminatoire denkwijze.

Ten tweede is het praktische bezwaar dat ik heb voor het #anoniem solliciteren, het volgende: Stel dat ik mijn naam verberg om een eerlijke procedure te krijgen en ik word uitgenodigd voor een gesprek, dan zou iemand die wil discrimineren, toch na het gesprek een mailtje te sturen dat de keuze niet op mij gevallen is of wil de PvdA de werkgever en sollicitant blinddoeken tijdens een sollicatiesgesprek? De PvdA komt met schijnoplossingen voor zelfgecreerde problemen waar ik straks op zal komen.

Wij hebben wel een oplossing. Wij pleiten voor #loksollicitaties. Zet 100 ambtenaren met verschillende achtergronden in, die fulltime gaan solliciteren. Een CV en motivatiebrief die perfect past bij de functieomschrijving met bijvoorbeeld een Arabische naam, en een CV en motivatiebrief die minder past bij de functiebeschrijving, maar met een oerhollandse naam. Wordt de sollicitant met de oerhollandse naam wel en de sollicitant met de Arabische naam niet uitgenodigd, dan is het bingo. Je belt als ambtenaar het betreffende bedrijf op en vraagt om tekst en uitleg met als gevolg een keiharde boete van €10.000. Wanneer je dit introduceert zal het een enorm afschrikwekkend effect hebben op bedrijven die onderscheid maken tussen mensen.

De PvdA zegt overal en altijd discriminatie keihard te willen aanpakken. Echter als we kijken naar het aantal bedrijven die door Minister Asscher op de vingers zijn getikt en waarmee samenwerken zijn stop gezet zien we dat dit aantal 0 is. 0, want het lijkt wel of Asscher denkt dat discriminatie in Nederland niet bestaat.

Lodewijk Asscher heeft lak aan mensen die gediscrimineerd worden. Dit blijkt ook uit het aantal medewerkers die hij inzet bij de #arbeidsinspectie. Slecht 0,0001% van de ambtenaren die werkzaam zijn bij de arbeidsinspectie houden zich bezig met discriminatiezaken. En dan durf je nog te zeggen dat je discriminatie keihard gaat aanpakken en het één van de grootste problemen vindt in Nederland. Maak anderen dat maar wijs Lodewijk, wij trappen daar niet in.

Maar ik durf niet alleen te beweren dat de lijsttrekker van de PvdA geen oplossingen biedt voor de discriminatie, maar dat hij zelf de #oorzaak is van discriminatie. Ik neem jullie even terug in de tijd. In het jaar 2014 verscheen een onderzoek waaruit bleek dat 87% van de Turks-Nederlandse jongeren en 82% van de Marokkaans-Nederlandse jongeren de IS zouden sympathiseren. Het onderzoek was methodologisch niet te verantwoorden. Terwijl zelfs de onderzoekers van dit onderzoek Lodewijk Asscher achter de schermen adviseerden om dit onderzoek niet te publiceren, was Asscher vastberaden. Deze groep jongeren moest een #smet oplopen. Eindelijk een kans dacht Asscher. Niemand kon hem tegenhouden, Asscher zocht de #media op.

Dagenlang was dit de kop van verschillende kranten in Nederland. Heel Nederland was in rep en roer. Bijna alle Turks-Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse jongeren zouden terroristen steunen. En jij, ja jij moest de volgende dag misschien wel op een sollicitatiegesprek, terwijl de mensen die jou zouden moeten beoordelen in alle kranten zien dat jij terroristen steunt. Hoeveel kans denk je dan nog te kunnen maken met een Turkse of Marokkaanse achtergrond op een baan? En ik zeg het je eerlijk: als ik een werkgever was en de ochtendkrant gelezen had ook zou ik kiezen voor #Jan in plaats van Mohammed, ook al heeft #Mohammed betere papieren. Liever iets minder kwaliteit, dan een terroristen liefhebber in mijn bedrijf.

Ik daag Lodewijk Asscher uit om met mij in #debat te gaan. Waar hij wilt, wanneer hij wilt en in welke setting hij dat wilt. Als Lodewijk Asscher het aandurft wil ik met hem discussiëren over de aanpak van arbeidsmarktdiscriminatie. Ik weet dat hij ons op de voet volgt en dit leest. Luister niet naar je spindocters, medewerkers en campagneteam: en ga het gesprek met mij aan!

Lodewijk, ik wacht op je bericht.

Groeten,

Enes Yiğit
Voorzitter Jongerenbeweging Oppositie

De Europees Turkse Krant ©

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.