avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
34,8039
EURO
36,7138
ALTIN
2.956,79
BIST
10.081,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Avrupalı Türkler seçimlerde belirleyici olacak

Türkiye’yi çağ atlatacak anayasa değişikliğinde 3 milyonu aşkın yurt dışı Türk oy kullanacak. Bu rakam, anavatandaki seçmen oranının yüzde 6,5’ine tekabül ediyor

Avrupalı Türkler seçimlerde belirleyici olacak

AK Parti Yurtdışı Seçim Koordinasyon Merkezleri (SKM) Başkanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, yurt dışında 57 ülkede sandık kurulacağını belirterek, “Bu seçimlerde tahminen 3 milyon 50 binin üzerinde seçmen kitlesi olacak. Bu da Türkiye ile mukayese ettiğiniz zaman, Türkiye’deki seçmenin yüzde 6,5’una tekabül ediyor” dedi. Yurt dışından gelecek oyların doğrudan referandumu etkileyeceğini kaydeden TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyon Başkanı Mustafa Yeneroğlu, en son seçimlerde ise yurt dışında 2 milyon 980 bin seçmenin bulunduğu hatırlattı.

ÖNEMİNİN FARKINDAYIZ

Anayasa değişikliği ve cumhurbaşkanlığı sistemiyle alakalı referandumun diğer seçimlerden farklı olduğunu söyleyen Yeneroğlu, “Yurtdışındaki oylar, parlamento seçimlerinde illere dağılıyordu. Şimdi ise gelecek oylar doğrudan referandumun neticesine ciddi etki yapacak” diye konuştu. Yurtdışındaki 3 milyon oyun, referandum sürecinde ciddi bir ağırlığa sahip olacağını bildiren Yeneroğlu, “Bu oyların ne kadar önemli olduğunun farkındayız ve buna göre çalışmalarımıza hazırlanıyoruz” şeklinde konuştu.

SANDIĞA GİTMEK KOLAYLAŞTI

Partisinin son seçimlerde yurt dışı oyların yüzde 60’ını aldığını hatırlatan Mustafa Yeneroğlu, “Milletimizin basiretine güveniyoruz, çalışmalarımızı buna göre dizayn ediyoruz. Yurtdışında sandık sayıları artacak, oy kullanılması daha da kolaylaşacak. Vatandaş istediği başkonsoloslukta oy kullanabilecek. Eskiden bu mümkün değildi. Mesela Köln Başkonsolosluğu’na mı kayıtlı, sadece orada oyunu kullanabiliyordu. Artık böyle değil. Referandumla ilgili bazı taleplerimiz var. Bunları Dışişleri Bakanlığı ve YSK’ya bildirdik” bilgisini verdi.

ANAVATANIN BEKASI İÇİN

Halkoylamasının 9 Nisan’da yapılması durumunda oy verme işlemiyle ilgili sandıkların Almanya’da 20 Mart’ta açılacağını bildiren Yeneroğlu, “14 günlüğüne sandıklar açık tutulacak ve 2 hafta sonumuz olacak. Geçen seçimlerde 3 hafta sonumuz vardı. Yurtdışında bu çok önemli. Çünkü seçmen, sandık mahalline ortalama 10 ila 200 km uzaklıkta” dedi. Yeneroğlu, “Yurt dışında yaşayan insanımızın büyük ekseriyetinin anavatana olan aidiyet hissini biliyoruz, ülkemizin bekası için varlığını ortaya koyacak. Yurt dışındaki seçmenlerin bazıları hayatlarında ilk kez 2015 yılında oy kullandı”  diye konuştu.

GENÇLERE ÖZEL KAMPANYA

Yeneroğlu’nun verdiği bilgiye göre referandumda daha çok gencin oy kullanması teşvik edilecek. Yurtdışı seçmen içerisindeki 30 yaş altı gençlerin oranı yüzde 30 civarında. Bu genç kitle içerisinde oy kullananların oranı ise yüzde 20’nin altında. Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, Flamanca, Arapça ve Kürtçe 7 dilde tanıtım materyali hazır. Akademi camiası için 40-50 sayfalık daha kapsamlı metinler, gençler için ise daha yumuşak bir kampanya hazırlanacak. Twitter, Facebook gibi sosyal medya ağları etkin kullanılacak. Posta ile broşür gönderilecek, özel klipler hazırlanacak.

Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL HABER

Mustafa Yeneroğlu kimdir?

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.