avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,6905
EURO
34,8057
ALTIN
2.506,32
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

AP’nin Türkiye kararından sonra Avrupa Birliği düşünme ve tartışmaya konuldu

Hırvatistan, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye kararına karşı uyarıda bulundu. Yapılan açıklamada, “Müzakereleri dondurma kararı AB’nin çıkarına değil” ifadeleri kullanıldı.

AP’nin Türkiye kararından sonra Avrupa Birliği düşünme ve tartışmaya konuldu
A+
A-

Hırvatistan, Avrupa Parlamentosu’nun dün oyladığı “Türkiye ile müzakereler dondurulmalı” kararına ilişkin Avrupa’yı uyardı. Hırvatistan’dan yapılan açıklamada, “Müzakereleri dondurma kararı AB’nin çıkarına değil” ifadeleri yer aldı.

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında 3 Ekim 2005’te başlatılan üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasını öngören karar tasarısını dün onayladı. Onaylanan karar tasarısının hukuki bağlayıcılığı bulunmuyor. AP Genel Kurulunda salı günü görüşülen ve bugün oylanan tasarı 37’ye karşı 479 oyla kabul edildi. Oylamada, 107 üye çekimser görüş bildirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Parlamentosunun Türkiye kararına ilişkin bugün yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:
“Eğer daha ileri giderseniz bu sınır kapıları da açılır bunu da bilesiniz. Öyle kurusıkı tehditlerden ne ben anlarım ne bu millet anlar, bunu da bilesiniz”

İLK KORKU SİNYALİ

AP’nin kararına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Daha ileri giderseniz sınır kapıları açılır” şeklinde cevap vermesinden sonra AB’den ilk korku sinyali geldi. Alman Dışişleri’nden yapılan açıklamada “Gerçeklere bakıldığında her iki taraf da anlaşmaya sadık kalıyor ve bu her iki tarafın da çıkarına olduğu için devam edeceğini umuyoruz” ifadelerine yer verildi.

53 yıldır Türkiye’yi kapısında bekleten Avrupa, müzakereleri durdurmakla tehdit ediyor. Nihai karar olmasa da, Avrupa Parlamentosu Türkiye’yle ilgili “AB müzakereleri durdurulsun” şeklinde bir karar aldı.

ERDOĞAN TEPKİ GÖSTERDİ: SINIR KAPILARINI AÇARIZ
Karara Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çok sert tepki verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün yaptığı konuşmada “Daha ileri giderseniz sınır kapıları açılır” dedi.

ALMAN DIŞİŞLERİ’NDEN AÇIKLAMA
Erdoğan’ın çıkışı sonrası Almanya Dışişleri’nden bir açıklama yapıldı ve “Anlaşmanın devam edeceğini umuyoruz” denildi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Türkiye’nin göçmen anlaşmasına bağlı kalmaları gerektiğini savundu. Olağan basın toplantısında konuşan Bakanlık Sözcüsü Sawsan Chebli, “Gerçeklere bakıldığında her iki taraf da anlaşmaya sadık kalıyor ve bu her iki tarafın da çıkarına olduğu için devam edeceğini umuyoruz” ifadesini kullandı.

ab-tr-karari-konusunda-yetkililerin-demecleri-infografik

MERKEL’İN SÖZCÜSÜ DE AYNI İFADELERİ KULLANDI
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in sözcüsü Ulrike Demmer, “AB-Türkiye anlaşmasını her iki taraf için de bir başarı olarak görüyoruz Ve bu anlaşmanın sürdürülmesi tüm tarafların çıkarınadır” diye konuştu.

AB SÖZLERİNİ TUTMADI
Öte yandan Türkiye’yle Avrupa Birliği arasında, kaçak göçmenlerin (özellikle Suriyelilerin) Avrupa’ya geçişini önlemek için bir anlaşma yapılmıştı. Bu anlaşmaya göre Türkiye’den kaçak yollarla Avrupa’ya geçen göçmenler, tespit edilerek Türkiye’ye iade edilecekti. Bunun karşılığında ise Türkiye’den belli sayılarda mülteci kabul edilecekti.

6 MİLYAR EURO SÖZ VERDİLER, 170 MİLYON LİRA GÖNDERDİLER
Ayrıca Türkiye’ye, 3 milyon Suriyeli mülteciyi ağırladığı için 6 milyar Euro ödeme yapılacaktı, gelen para ise sadece 170 milyon Euro oldu.

TERÖRLE MÜCADELE YASASINI DEĞİŞTİRİN DEDİLER
Tüm bunların üzerine Türkiye’ye uygulanan vizenin de kaldırılması için 72 şart sunan Avrupa Birliği, bu kez de “Terörle mücadele yasasını yumuşatın” şantajında bulundu, Türkiye kabul etmeyince ve müzakerelerin durdurulması için bu yasa gerekçe gösterildi.

Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL HABER

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.