avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3271
EURO
35,0710
ALTIN
2.294,30
BIST
8.991,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

ABD Başkanı Trump’ın kabinesi şekilleniyor

ABD ve uluslararası kamuoyu, sürpriz bir zaferle ABD’nin 45. Başkanı seçilen Donald Trump’ın yeni kabinesine gelecek kilit isimlerin açıklanmasını bekliyor.

ABD Başkanı Trump’ın kabinesi şekilleniyor
26.11.2016
A+
A-

AA New York’tan Mustafa Keleş ve Betül Yürük’ün haberine göre, ABD ve uluslararası kamuoyu, sürpriz bir zaferle ABD’nin 45. Başkanı seçilen Donald Trump‘ın yeni kabinesine gelecek kilit isimlerin açıklanmasını bekliyor.

ABD başkanlığına seçilen Trump, kabinesini oluşturma çalışmalarını sürdürüyor.

Kabinede yer alacak beş kişinin ismi belli olurken, dışişleri bakanlığı gibi önemli pozisyonları kimlerin dolduracağı ise merakla bekleniyor.

trump-kabinesi

Trump’ın kabinesi “ırkçı” ve “cinsiyetçi” mi olacak?

Trump’ın bugüne kadar önemli görevlere seçtiği beş kişinin kişinin tamamının beyaz erkeklerden oluşması dikkati çekiyor. Şimdiye kadar açıklanan isimler arasında hiç siyahi Amerikalı ve kadınların olmaması “Trump‘ın kabinesi ırkçı ve cinsiyetçi mi olacak? sorusunu akıllara getiriyor.

Öte yandan Trump’ın yakın çalışma arkadaşı olarak belirlediği bu isimlerin azınlıklar, Müslümanlar ve diğer göçmenlere yönelik olumsuz sözleriyle tanınıyor olması söz konusu kesimler arasında tedirginlik yaratıyor.

Muhafazakar Başkan Yardımcısı

Trump’ın sağ kolu ABD’nin yeni Başkan Yardımcısı Mike Pence koyu muhafazakar olarak biliniyor. Trump tarafından başkan yardımcısı adayı seçilmeden önce Indiana Valisi olan Pence bu görevinden önce ABD Temsilciler Meclisinde Indiana eyaletini temsil etmişti.

Hukuk eğitimi alan ve radyo sunucusu olarak da çalışan 57 yaşındaki Pence, göçmenlik, kürtaj, eşcinsel hakları gibi konularda muhafazakar duruş sergiliyor.

Beyaz Saray Özel Kalem Müdürlüğüne Cumhuriyetçi Parti Ulusal Komite Başkanı Reince Priebus’u getirmeyi kararlaştıran Trump, baş strateji danışmanı olarak ise kampanya menajeri Stephen Bannon’u belirledi.

Özel Kalem Müdürü tercihi özellikle partililer tarafından olumlu karşılansa da Priebus’un, Trump’ın Müslümanlar ve göçmenlerle ilgili kampanya sürecindeki sözlerine sıkı destek vermesi ülkedeki bu kesimlerde tedirginliğe neden oldu.

Trump’ın baş strateji danışmanı olarak belirlediği seçim kampanyası menajeri Stephen Bannon, Cumhuriyetçi Parti içinde dahi tartışmalara yol açtı.

Trump’ın kıdemli danışmanı olarak belirdiği Stephen Bannon, partililerin “ırkçı ve aşırı sağcı” görüşleriyle mesafeli yaklaştığı bir isim.

Jeff Sessions – Adalet Bakanı

Trump’ın Adalet Bakanlığına getirmeyi düşündüğü isim ise kendisine desteğini ilk açıklayan Cumhuriyetçi Partiden Alabama Senatörü Sessions. 69 yaşındaki eski savcı Sessions, 1997’den itibaren bulunduğu Senato’nun Adalet Komitesinde görev yaparken göçmenlik reformuna karşı durdu. 1980’li yıllarda Alabama Savcısı olarak görev yapan Sessions, 1986’da eski Başkan Ronald Reagan tarafından federal hakimliğe aday gösterildi, Cumhuriyetçi ağırlıklı Senato Adalet Komitesi, ırkçı yorum ve eylemleri nedeniyle Sessions’u bu göreve uygun bulmadı. 1995’te Alabama Savcısı seçilen Sessions, 1996’da girdiği seçimden zaferle çıkarak senatör oldu, daha sonra federal hakimliğini reddeden komitede görev aldı.

Mike Pompeo – CIA

Trump’ın Kongre üyesi Mike Pompeo‘yu da ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatının (CIA) başına getireceği belirtiliyor.

Üç dönem Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesinde görev yapan Pompeo, Libya’nın Bingazi kentindeki ABD Konsolosluğuna düzenlenen saldırıya ilişkin soruşturma sırasında aldığı görevle Demokrat Partinin adayı Hillary Clinton’a yönelik sert eleştirilerinden sonra partisinde yükselen isim oldu.

İran ile varılan nükleer anlaşmaya şiddetle karşı çıkan Pompeo, basına sızdırdığı belgelerle ABD Ulusal Güvenlik Ajansının (NSA) bazı dinleme faaliyetlerini ortaya çıkaran kurumun eski sistem analisti Edward Snowden’ın vatan haini olduğunu ve idam edilmesi gerektiğini savunuyor.

Michael Flynn – Ulusal Güvenlik Danışmanlığı

Ulusal Güvenlik Danışmanlığı koltuğuna ise seçim kampanyası döneminde Trump’ın yakın ekibinde yer alan 57 yaşındaki emekli Korgeneral Michael Flynn’in oturması bekleniyor.

Trump’ın kampanya sürecinde “güvenlik ve istihbarat başdanışmanı” olarak görev yapan Flynn, daha önce Afganistan ve Irak’ta da bulunmuş “deneyimli bir asker” olarak biliniyor.

Emekli Korgeneral Flynn, kısa bir zaman önce Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen‘e ilişkin de bir yazı kaleme almıştı.

Flynn yazısında, “Arka bahçemiz Pensilvanya’ya rahatça yerleşmiş olan bu maskeli terör ve istikrarsızlık kaynağı tarafından Washington’ın gözü boyanırken NATO müttefikimiz Türkiye’ye engel olmak mantıksızdır. Türkiye’nin bakış açısıyla Washington, Türkiye’nin Usame bin Ladinine sığınak oluyor. 11 Eylül’den sonra Usame bin Ladin’in Türkiye’de güzel bir köyde yaşadığını ve aynı anda Türk vergi mükelleflerinin vergileriyle fonlanan 160 okulu işlettiğini öğrenseydik ne yapardık?” ifadesini kullanmıştı.

Yeni kabine için adı geçenler

ABD ve uluslararası kamuoyu, Trump’ın dış politikayı emanet edeceği ismi açıklamasını bekliyor.

Amerikan diplomasini yürütecek Dışişleri Bakanlığına ise kimin geleceği henüz bilinmiyor ancak Trump’ın bu kilit görev için seçim kampanyası döneminde kendisine ağır eleştiriler yönelten Cumhuriyetçi Partinin 2012 başkan adayı Mitt Romney’yi düşündüğü iddia edildi.

James Mattis – Savunma Bakanlığı

Donald Trump, Savunma Bakanlığına ise emekli General James Mattis‘i getirmeyi düşünüyor.

James Mattis, 44 yıllık görev süresi sırasında ABD’nin Afganistan ve Irak işgallerinde önemli roller üstlendi. Felluce’de 2004’teki kanlı çatışmaları yöneten Mattis, CNN’in haberine göre, 2005 yılında San Diego’da askerlere yaptığı konuşmada, “Bazı insanlara ateş etmek eğlenceli.” sözleri nedeniyle tepki çekti.

Ben Carson – Konut ve Kentsel Gelişim Bakanlığı

Trump, yakından tanıdığı ve “yetenekli” olarak nitelendirdiği Ben Carson’ı Konut ve Kentsel Gelişim Bakanlığına getirmeyi düşündüğünü açıkladı.

Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL HABER

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.