avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3271
EURO
35,0620
ALTIN
2.297,63
BIST
9.008,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Küba’da Castro dönemi sona eriyor… Yeni liderden ‘devrime devam’

Küba’da Castro dönemi sona eriyor… Yeni liderden ‘devrime devam’
20.04.2018
A+
A-

Havana’da yönetim Raul Castro’nun yerini alan yardımcısı Miguel Diaz-Canel’e geçti. Böylece, Küba’da 1959 yılından bu yana ilk kez Castro’suz dönem başlamış oldu.

KÜBA’da Miguel Diaz-Canel resmen devlet başkanı seçilmesiyle Fidel Castro ile başlayan Raul Castro ile devam eden bir dönem sona eriyor. 1959 devrimi sonrasında dünyaya gelen ilk Küba Devlet Başkanı olan Diaz-Canel, ilk açıklamasında ‘devrime devam’ sözü verdi.

* Elektronik mühendisi olan ve siyasete atılmadan önce üniversitede öğretim görevlisi olan Diaz-Canel, önce eyalet, sonra da federal düzeyde Komünist Parti’de yükselmeye başladı. 2013 yılından bu yana Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Diaz-Canel, 58’inci doğum gününden bir gün önce Ulusal Meclis tarafından başkan seçildi.

* Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından büyük bir alkış koparken delegelerin önünden geçip sarıldığı Raul Castro, Diaz-Canel’in elini havaya kaldırarak zafer ilan etti. Sembolik oylama, tam da ABD’nin Fidel Castro’yu devirmek için 1961 yılında düzenlediği Domuzlar Körfezi’nin yıl dönümünde yapıldı.

* Amerikalı aktör Richard Gere’e benzetilen Miguel Diaz-Canel, kot pantolonu, elinden düşmeyen tabletiyle farklı bir portre çizse de Küba devrimine sadık bir kişi olarak biliniyor. Ancak Komünist Parti genel sekreterliğine 2021’e kadar devam edecek 86 yaşındaki Raul Castro’nun yine de gözlerinin Diaz-Canel’ın üzerinde olacağı belirtiliyor. Raul Castro, 2016’da ölen ağabeyi Fidel’in 2008’de istifa etmesinden bu yana Küba’nın bir numaralı ismiydi.

* İlk konuşmasında Küba dış politikasında herhangi bir değişiklik olmayacağını söyleyen Miguel Diaz-Canel, Küba devrimini savunmak ve ‘mükemmel’ hale getirmek için gereken değişikliklerin hayata geçirileceğini kaydetti. Diaz-Canel’in komünizmin son kalelerinden biri olan ülkede genç nüfusun değişim talepleriyle ilkeleri nasıl dengeleyeceği merak konusu.

* 21 yaşındaki öğretmen Melissa Mederos, “Başkan Fidel Castro’nun fikirlerine sadık kalmak hoşuma gidiyor, Küba halkı için birçok şey yaptı, ancak yenilenmeye ihtiyacımız var, öncelikle de ekonomide. Diaz-Canel’in ekonomide sıkı çalışması gerekiyor, çünkü insanların biraz daha iyi yaşaması gerekiyor” dedi.

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
ETİKETLER: , ,