avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3854
EURO
35,0481
ALTIN
2.326,29
BIST
9.078,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

İstanbul Uçurtmacılar Derneği’nden 50 bin ücretsiz şeytan uçurtması

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle beraber kaybolmaya yüz tutan Türk uçurtma kültürünü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için kurulan İstanbul Uçurtmacılar Derneği, bir çoğumuzun çocukluğunda önemli yer tutan şeytan uçurtması için de harekete geçti. Dernek bu amaçla bu yıl içinde 50 bin ücretsiz şeytan uçurtması dağıtacak.

İstanbul Uçurtmacılar Derneği’nden 50 bin ücretsiz şeytan uçurtması
A+
A-

Teknolojide son dönemde yaşanan gelişmeler ve internetin giderek yayıgınlaşması, çocuklarımızı ne yazık ki eve hapsetti. Bir zamanlar çocukların severek oynadığı ve oynarken sosyalleştiği birçok sokak oyunu ve oyuncak da teknolojiye yenik düşerek unutulmaya başladı. Bu oyunlardan biri de uçurtma.

Bir çoğumuzun çocukluğunda unutulmaz bir yere sahip olan ve severek uçurduğumuz uçurtmalar da yok olmaya başlayan sokak oyunları arasına girdi. İşte bu gerçeği göz önünde bulunduran ve 19 yıldır uçurtma kültürünü ayakta tutmak için çabalayan İstanbul Uçurtmacılar Derneği, uçurtmayı şimdi ki nesile sevdirmek ve gelecek kuşaklara taşımak için çalışmalarını sürdürüyor.

Başkanlığını uçurtma duayeni Mehmet Naci Aköz’ün yaptığı dernek, çocuklara ve uçurtma tutkunlarına Türk ve dünya uçurtma kültürünü anlatmak ve tanıtmak amacıyla, İstanbul Üsküdar’da bir müze ve ziyaretçilerin kendi uçurtmalarını yaptığı bir uçurtma atölyesi kurdu.

Gökyüzü şeytan uçurtmalarıyla şenlenecek

Derneğin uçurtma kültürünü yaşatma amacıyla geliştirdiği projelerin en sonuncusu ise ‘Bedava Şeytan Uçurtması Dağıtma Projesi’.  Bir zamanların en sevilen uçurtmalarından biri olan ve hem kolayca yapıldığı hem de masrafsız olduğu için çocukların sıkça yapıp uçurduğu şeytan uçurtmasını yeniden gündeme getirme ve yayma amaçlı proje kapsamında, dernek 30 bin ücretsiz şeytan uçurtması hazırladı. Dernek tarafından, özel poşetlerde hazırlanan Şeytan Uçurtması setinde, uçurtma yapımında kullanılacak olan özel ve rengarenk kağıtlar ile şeytan uçurtmasının yapımını detaylı bir şekilde anlatan şema bulunuyor. Derneğin Üsküdar’daki merkezine ulaşan herkes, bu setlerden ücretsiz olarak temin edecek ve şema yardımıyla, kendi şeytan uçurtmasını kolayca yapabilecek.

Proje hakkında bilgi veren İstanbul Uçurtmacılar Derneği Başkanı ve Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi’nin kurucusu Mehmet Naci Aköz şunları söyledi:

Sokak oyunları kültürümüzün en özel oyuncaklarından biri olan uçurtmanın ülkemizde 40’dan fazla modeli vardır. Bunların içinde en çok bilineni ise elma (Altıgen) ve şeytan (A4 kağıdından) modelleridir.

Bu güzel uçurtma modelinin unutulmaması için bu yıl içinde yaklaşık 50.000 tane şeytan uçurtma ve yapım planını dağıtacağız, derneğimize, müzemize ulaşarak talep eden herkese ücretsiz olarak vereceğimiz gibi, ayrıca okullar ve/veya STK’lardan talep edenlere de 30 adetlik paketler halinde yine ücretsiz olarak gönderme imkânımız bulunmaktadır.

Şeytan uçurtması nedir? 

15 asrın sonlarından itibaren bizim topraklarımıza gelen, gökyüzümüzü dolduran uçurtmaların içinde yer alan şeytan uçurtma 1990’lı yılların ortalarına kadar çocuklar arasında çok popülerdi.

Kâğıttan, bükülerek yapılmış bir çeşit üçgen biçiminde küçük uçurtma çeşidi olarak biliniyor. Sadece bir A4 kağıt ya da defter kağıdından bile kolayca yapılabilen, uçurmak için de genelde dikiş ipliğinin kullanıldığı şeytan uçurtması, tamamen masrafsız ve kolay bir uçurtma. Şeytan uçurtması, ağır olmadığı için hafif bir rüzgârda bile kolayca uçuruluyor.

Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL HABER

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.