avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3190
EURO
35,1206
ALTIN
2.301,92
BIST
9.053,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Haziran’da borsa gündemi zorlu

Borsa İstanbul, yılın ilk 4 ayındaki yükseliş serisini mayıs ayında sonlandırarak hisse senedi yatırımcısına yaklaşık yüzde 9 kaybettirirken, haziran ayında yurt dışındaki zorlu gündem maddelerinin yön üzerinde belirleyici olması bekleniyor.

Haziran’da borsa gündemi zorlu
18.07.2018
A+
A-

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi mayıs ayında yüzde 8,82 gerileyerek, yılın ilk dört ayındaki yükseliş serisini sonlandırdı. Yılın ilk dört ayında yüzde 18,96 yükselen BIST 100 endeksi, mayıs ayındaki düşüşüyle borsa çevrelerinde “mayısta sat ve git” olarak özetlenen genel satış beklentilerini haklı çıkardı.

Mayıs ayında gelişmiş dünya borsalarında genel olarak yatay ya da pozitif bir seyir izlenirken, Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişen ülke borsaları, ABD Merkez Bankasına (Fed) ilişkin faiz artırım beklentilerinin artması ile satış baskısı altında kaldı.

FED TOPLANTISI VE BREXİT HAZİRAN AYININ EN ÖNEMLİ İKİ GÜNDEMİ
AA muhabirinin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, 15 Haziran’daki Fed toplantısına kadar haziran ayının ana gündemin Fed’e ilişkin beklentiler olacağını belirtti.

Doğan, Fed üyelerinin haziran ya da temmuz ayında faiz artışı yapılabileceğine dair mesajlarının sıklaştığını hatırlatarak, “Bu durum doların uluslararası piyasalarda değer kazanmasına, başta gelişen ülkelerde olmak üzere hisse senetleri piyasaları ve emtialardan çıkışlara neden oluyor.” dedi.

Fed’in şahin ve güvercin yüzünün ortaya çıkma zamanlarına bakıldığında, doların uluslararası piyasadaki değerinin iyi bir gösterge olduğuna işaret eden Doğan, son iki haftadır 95 – 96 aralığında seyreden dolar endeksi 93’e yaklaşınca Fed’in şahin kanadının, 100’e yaklaşınca da güvercin kanadının daha fazla sesinin çıktığına dikkati çekti.

“İNGİLTERE’NİN AB ÜYELİĞİNDEN ÇIKIŞI CİDDİ BİR FİNANSAL TÜRBÜLANSA NEDEN OLABİLİR”
Doğan, bu ayın önemli gündem maddelerinden birinin de 23 Haziran’da İngiltere’nin, Avrupa Birliği (AB) ile tamam mı devam mı kararını vereceği Brexit oylamasının olduğunu belirterek, “Yapılan son anketler AB içinde kalma yanlılarının kıl payı önde olduğunu göstermesine karşın kararsızların çokluğu ve düşük seviyede kalması beklenen oy verme oranı nedeniyle sürprizlere açık. Beklentilerin aksine İngiltere’nin AB üyeliğinden çıkışı, AB’nin temellerinin çatlamasına ve ciddi bir finansal türbülansa neden olabilir.” diye konuştu.

“TAHMİN ETMESİ EN ZOR AYA GİRDİK”
Turkish Yatırım Araştırma Bölüm Başkanı Baki Atılal da bu yıl için tahmin edilmesi en zor aya girildiğini kaydetti.

Fed’in, 15 Haziran’da faiz artırımına kaldığı yerden devam edip etmeyeceğinin, küresel büyüme, Çin gibi nedenlerle pas geçmesi durumunda ise kullanılacak ifadelerin izleneceğini aktaran Atılal, kendi beklentisinin Fed’in pas geçmesi yönünde olduğunu anlattı.

Atılal, Fransa’da sendika ve işçi örgütlerini sokağa döken çalışma yasasının 8 Haziran’da Senato’dan geçmesi durumunda avro karşıtı söylemlerin artması, 23 Haziran’daki referandumda İngiltere’nin Brexit’e “evet” demesi durumunda sterlin ve avroda oluşabilecek aşırı volatilitenin, piyasaların önündeki önemli risklerden olduğunu dile getirdi.

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.