avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3190
EURO
35,1206
ALTIN
2.301,92
BIST
9.053,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Dr.Hicran Kazancı; Irak Genç Devrimi

Irak Türkmen Cephesi partisi (ITC) yürütme kurulu ve idare heyeti üyesi Dr. Hicran Kazancı, AVRUPA TÜRK GAZETESİ’ne yaptığı açıklamada gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Dr.Hicran Kazancı; Irak Genç Devrimi
03.11.2019
A+
A-

07.10.2019 tarihinde, Bağdat’ın Tahrir Meydanı’nda toplanan binlerce göstericiler karşısında orantısız güç kullanan hükümete, taleplerinin yerine getirilmesi için 10 gün süre verdi protestocular. Durumu çözmek için hükümet tarafından oluşturulan komisyon, sorunlara çözüm getirilmesi konusunda başarısız oldu. 25.10.2019 tarihinde, Tahrir Meydan’ında yeniden şiddetli protestolar başlandı. Hükümet tarafı, tekrar şiddet kullanarak bastırılmaya çalışan göstericiler, Bağdat’ın diğer bölgelerine, oradan da diğer illere yayıldı.

Irak’ın Siyasal Yapısı Bir Sorun Kaynağıdır

2003 sonrası teşkil edilen siyasi yapının bugüne dek ülkeye milli bir menfaat sağlayamadı. Başarısız siyasetçiler tarafından kontrol edilen Irak’ın siyasi yapısının bir parçası haline gelen yolsuzluklar, toplumun büyük kesimlerinde derin yoksulluğa yol açtı. Ülkenin menfaati yerine sadece şahsi ve ailesinin çıkarlarını garanti altına almak için çalışan siyasetçilerin, uzaklaştırılması, adalet önünde hesap vermesi ve yasama- yürütme organlarının iptal edilmesi gibi talepler ile yol çıka genç göstericilerin ilkeleri için verdikleri kurban ve fedakarlıkları kadar başımıza musallat edilen siyasetçiler tarafından koltukları hesabına verebilseydiler, bu sorunların hiçbiri bugün yaşanmamıştır.

Köklü Çözümün Yolu

Irak’taki egemen partilerin görüş birliği ile başbakanlık koltuğuna oturan Adil Abdul Mehdi, ülkede yaygınlaşan, dahası da siyasal sistemin bir parçası haline gelen yolsuzlukla mücadele etme konusunda başarısız oldu. Dolayısıyla, Irak’ta patlak veren krizin köklü çözümü, yolsuzluk işleyen Iraklı siyasetçileri adaletin önüne çıkarılarak hortumladıkları milyarları geri vermelerini sağlamak, ülkedeki yasama ve yürütme organlarını lağıv edilerek, sandalyelerin milyonlarca dolar karşılığında alınmasını engellemek maksadıyla BM riayetinde ve uluslararası gözlemcilerin denetiminde şeffaf bir seçim gerçekleştirilmeli.

Ya Türkmenler

Yolsuzluk, adam kayırma ve adaletsizlik üzerine kurulu olan 2003 sonrası Irak’ın siyasi sitemin bir parçasını da Türkmen siyasetçileri oluşturmaktadır. Türkmen toplumunun çıkarına dönük bugüne dek, siyasi, sosyal ve ekonomik hiçbir kazanım elde edemeyen Türkmen siyasetçisi, siyasi sürecini halihazırdan beri doldurmuştur. Türkiye’nin en iyi yetiştirdiği entelektüellerden bir olan İlber Ortaylı’nın dediği gibi en tehlikeli insan cahiller değil, çeyrek eğitimcilerdir. Çeyrek eğitimciler ile süresini doldurmuş olan siyasetçinin siyasi ömrünü uzatma çabaları da nafiledir. Türkmen halkının iradesi yansıtan ilkeli ve dürüst siyasetçiler ile yola devam etmek gerekir.

Önümüzdeki Dönem Zorludur

ABD tarafından öldürülen DAİŞ Terör Örgütü lideri Abu Bekir El-Bağdadi, Irak ve Suriye’deki alan hakimiyetinin kayıp etmesi sonucu örgüt üzerindeki etkisi ve yetkisi kalmamıştır. Son dönemde, örgütün gerçekleştirdiği terör eylemlerinin bir çoğu El-Bağdadi’nin inisiyatifinin dışında yapılmıştır. Bağdat’ta patlak veren yolsuzluklara karşı protestoların farklı bir boyut almasıyla, ülkenin güvenlik durumunda bir zafiyetin yaşanmasına yol açtı. Örgüt tarafından bu durum iyi değerlendirip organize saldırılar düzenlemesi için, DAİŞ’in toparlayıcı, radikal, sözü dinlenen ve en önemlisi mahalli ve yerli olan bir lidere ihtiyaç duymaktadır. Bunu gerçekleştiren örgüt, önümüzdeki dönemde, özellikle de Irak’ta daha organize, şiddetli ve ses getirici saldırıların düzenlemesi büyük bir olasılıktır.

Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL HABER

Dr.Hicran Kazancı kimdir?

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.