avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3361
EURO
35,2001
ALTIN
2.247,23
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Anti-terör uzmanı Yürükel anlattı: FETÖ’de ‘imamlık’ kalkıyor, yeni örgütlenmenin adı ‘yerelleşme’

Sosyal-antropolog, etnograf ve anti-terör uzmanı Sefa Yürükel, gazeteci Oğuzhan Kılıç’a yaptığı açıklamada Fethullahçı terör örgütü’nün (FETÖ) yeni dönemde yeni bir örgütlenme ve yapılanmaya girdiğini ayrıntılarıyla deşifre etti. Yürükel detayları AVRUPA TÜRK GAZETESİ’ne yaptığı çarpıcı açıklamalarla ortaya koydu.

Anti-terör uzmanı Yürükel anlattı: FETÖ’de ‘imamlık’ kalkıyor, yeni örgütlenmenin adı ‘yerelleşme’

Gazeteci Oğuzhan Kılıç‘a çarpıcı değerlendirmelerde bulunan bilim adamı Sefa Yürükel, terörist-başı Fethullah Gülen’in emriyle FETÖ’de imamlık sisteminin kaldırıldığını yerine, CİA’nin tavsiyesiyle Gladyo’ya uygun olarak, ‘yerelleşme’yi öne çıkaran yeni örgütlenmeye geçildiğini detaylarıyla aktardı. Yürükel, başta ABD olmak üzere çeşitli ülkelerde FETÖ’nün örgüt olarak kaçakçılık, casusluk, dolandırıcılık ve çeşitli diğer kriminal faaliyetlerinin ortaya çıkmasıyla başını belaya soktuğu için terörist-başı Gülen’in suçlardan sıyrılmak için bu kararı aldığını da belirtti.

Fethullahçı terör örgütü (FETÖ) dünya ölçeğinde yeni yapılanmaya girdi. Örgütte ‘imamlık sistemi’ kalktı. ‘Yerelleşme sistemi’ oluşturuldu.

Avrupalı Türk bilim adamı Sefa Yürükel, FETÖ’nün yeni örgütlenme modelini  kapsayan yeni anti-terör araştırmasını paylaştı. İşte detaylar:

FETÖ’DE YERELLEŞME, MERKEZİ PENSİLVANYA’DAKİ ‘RUHANİ LİDER’
“FETÖ bu yılın başından itibaren hazırlıklarını tamamlayarak örgütlenmesini yerelleşme olarak değiştirdi. Yeni örgütlenmede, Pensilvanya merkez olarak kalacak. Orada sözde ‘ruhani lider’ olarak terörist-başı Fethullah Gülen ve yeni bir istişare heyeti olacak. Yeni örgütlenmede Pensilvanya’daki çete başı sözde ‘ruhani lider’ zorunlu anlarda müdahale edecek.

YETERLİ MİLİTAN-ELEMAN OLMADIĞI ve YENİ GELENLERE GÜVEN OLMADIĞI İÇİN DIŞARIDAN ATAMA YAPILMAYACAK
Örgütlenmedeki yerelleşmeden kasıt ise özetle şöyle: Bundan sonra FETÖ’nün bugüne kadar örgütlendiği ülkelerde dışarıdan imam atanmayacak ve yöneticiler tamamen ‘istişare heyeti’ adı altında ihtiyaca cevap verecek şekilde 6-9 kişiden oluşacak. Başkanlarını kendileri seçecek. Başkan Pensilvanya ile bağlantısında sorumlusu olacak. Seçilen kişilerin hepsi bugüne kadar ülkelerdeki FETÖ‘nün yetiştirdiği ve güvendiği kişilerden ve sadece o ülkenin insanlarından olacak. Sorunları çözmeyi ve gelişmeleri sağlamayı, projelerin hayata geçmesini, finansı bu ‘istişare heyeti’ yapacak.

FETÖ’NÜN YEREL İSTİŞARE HEYETLERİ’NİN YAPISI ve GÖRÜNTÜ DEĞİŞİKLİĞİ HAMLESİ
İstişare heyetlerinde ilahiyatçı kişi artık olmayacak ve iş adamları, çeşitli meslek dallarından olan kişilerden oluşacak.
Eskiden olan imamlık sisteminde ise: Fethullah’ın denetimindeki kuran kursu, imam hatipli, ilahiyat fakülteliler çoğunluktaydı eski yönetici kadrolardan oluşuyordu. Şimdi ise bunun tam tersi olacak. Yani örgüt bir dini örgüt olarak değil, tamamen iş çevresi ve sivil toplum kuruluşu görüntüsünü alacak. Her ülkeden istişare heyetinin belirlediği şekilde Pensilvanya’daki FETÖ merkezine yıllık gelirden yüzde 3-5 arasında pay gönderilecek. Yıllık gelirin diğer kalan kısmı ise o ülkedeki FETÖ projelerine ve yeni projelerin inşasına harcanacak.

FETO ‘İMAMLIK SİSTEMİ’Nİ NEDEN KALDIRIYOR?
FETÖ ‘imamlık sistemi’nin kalkmasına özellikle 15 Temmuz ‘darbe görünümlü’ kapsamlı terör saldırısının ardından yapılan operasyonlar sonrası karar verdi. Çünkü imamlık sisteminde imam ne derse o oluyordu ve aldığı kararlar o birimde sorgulanamıyor ve doğrulanamıyordu. Örneğin önemli bir imam olan Ekrem Dumanlı, FETÖ bülteni Zaman gazetesi’ndeki faaliyetleri sırasında yaptıklarından ve aldığı stratejik kararlardan dolayı bir aşağı makam ve üyeler tarafından sorgulanamıyor ve doğrulanamıyordu. Zaman gazetesi’nden ayrılırken aldığı kararda ise yüksek tazminat almış ve buna kendisi karar vermişti. Yani gazeteyi, resmen gelen bilgilere göre soymuştu. Bunları da bilen bir çok kandırılmış ve FETÖ’ye bağlanmış insan, örgüte güvenini kaybetti.

ÜST AKIL İSTİYOR Kİ; ‘FETÖ’DE İÇ SORGULAMA OLSUN FETÖ, DENETİME EVRİLSİN’
FETÖ’de sorgulama başladı. 15 Temmuz’dan sonra Avrupa ve Amerika’ya gelen imamların hiç biri o ülkedeki FETÖ’cüler tarafından istenmedi, dışlandılar. Bunun üzerine Pensilvanya artık imamlık sisteminin işe yaramadığını aksine örgüte çok zarar verdiğini ve vereceğini, örgütün bu şekilde işlevini güçlendirmeyeceği kanısına vardı. Bunun üzerine tek bir manevi lider ve ülkelerin istişare heyetleri olarak yeniden yapılanmaya girdiler.

FETÖ‘NÜN İMAJ ÇALIŞMASI; PAPALIK ve KARDİNALLİĞE DAYALI, SİVİL ve DEMOKRATİK GÖRÜNÜMLÜ SÖZDE DİNİ ÖRGÜT SİSTEMİ
Pensilvanya bir anlamda ‘papalık ve kardinal sistemi’nin sivil görünen yanı gibi olacak olsa da, Türkiye ve dünyadaki yeni gelişmeler örgütü buna zorunlu kıldı. ‘Yerelleşme’ olarak adlandırdıkları bu sistemle örgütün daha itibarlı, cazibeli, girişken ve bulundukları ülkelerdeki yerel halktan oluşturulan istişare heyeti ilerde o ülkedeki bürokrasi, siyasetçi ve halklar tarafından yerel bir örgütlenme olarak algılanmasına yol açarak sızma ve benzeri kriminal faaliyetlerini daha kolaylıkla yürütebileceklerini kanısına vardılar. Yerelleşmede ‘dışarıdan atama’ sistemi tamamen kalktığı içinde, ‘istişare heyeti’ gibi , örgüte ait kurumlar ve iş-yerlerindeki çalışanların tamamı da o ülkedeki vatandaştan oluşacak. Dışarıdan herhangi biri çalışamayacak. Böylelikle dışarıdan örgütle sızmalar ve örgütün içinde güven sorunu aşılmış olacak. Örneğin FETÖ’nün Bosna’daki okul ve diğer yapılanmalarında şu anda tamamen Bosnalılar çalışmakta ve yöneticilik yapmaktadır. Artık buda gösteriyor ki dışarıdan yönetici sistemi yani imamlık kalkmıştır. Yeni örgütlenme icrada’dır.

TERÖRİST-BAŞI FETHULLAH‘IN ÖLÜMÜNDEN SONRA NE OLACAK?
Bütün bunlarda gösteriyor ki, FETÖ kendi örgütlenmesinin önemli bir aşamaya geldiğini ve dünyadaki gelişmelerden de yararlanmak için ve örgütün uzun vadede/ebedi olarak ayakta kalması için, daha sivil ve iş-çevresi imajlı bir örgütlenmeye evrilmiş görüntüsü vermeye çalışmaktadır. Pensilvanya’daki sözde ‘ruhani lider’ günün birinde ölse bile, yerel istişare heyetlerinin güçlülüğü nedeniyle, güçlü ruhani lidersiz bile, örneğin bir yerde kaybetse bile, mesela Türkiye’de kaybetse bile komşu ülkede etkilenmeden ayakta kalabilecektir.

FETÖ’DEN YENİ GLADYO YAPILANMASININ AKIL HOCALARI CİA
Bu FETÖ’nün yeni örgütlenme şekli olan yerelleşme modeli bize şunu da göstermektedir ki, FETÖ’de eskiden konuşulan şu ikinci veya üçüncü adam konumunda olacak tartışmasını da bitirmiş demektir. Çünkü terörist-başı Fethullah Gülen ölürse yerine tüm ülkelerdeki istişare heyetleri oylaması ile yeni ruhani liderini seçecektir. Buda bir çeşit eyaletler ve federal yada konfederal devlet yönetim şeklini anımsatmaktadır. Yeni model yerelleşme ile, bugüne kadarki o ülkelerin halklarından yetiştirdikleri insanlara FETÖ’nün ülke yönetimlerini bırakarak, ilerde FETÖ yeni örgütlenme ve görünümle o ülkelerde, bir çeşit istişare heyeti adı altında gölge hükümetler oluşturarak, güç merkezi haline gelmeyi hedeflemektedir. Bu yeni model FETÖ tarafından artık bu tür örgütlenmelerin, güç olması, güç olarak ayakta kalmasının şartı olarak görülmektedir.”

Avrupa Türk Gazetesi © SÖYLEŞİ | ÖZEL HABER

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.