avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3577
EURO
34,9584
ALTIN
2.325,14
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

ABD’li kaynaklar: Suriye’deki saldırıda sinir gazı kullanıldı

ABD’li kaynaklar:  Suriye’deki saldırıda sinir gazı kullanıldı
09.04.2018
A+
A-


ABD’li kaynaklar, ilk bulgulara göre Suriye’deki saldırıda sinir gazı kullanıldığını ancak detaylı inceleme gerektiğini belirtti. ABD Başkanı Donald Trump’tan son dakika Suriye açıklaması geldi. Kimyasal silah saldırısını “barbarca” şeklinde niteleyen ve hayatını kaybeden sivillerin görüntülerinin herkesin içini burktuğunu kaydeden Trump, “Bölgedeki durumu oldukça yakından takip ediyoruz. Ordumuzla ve diğer ilgili kişilerle görüşüyoruz. Bu, insanlıkla ilgili bir durum; bunun olmasına izin verilemez. Önümüzdeki 24 ila 48 saat içinde (bu konuyla ilgili) ana kararımızı vereceğiz.” şeklinde konuştu

 

ABD’li kaynaklar, ilk bulgulara göre Suriye’deki saldırıda sinir gazı kullanıldığını ancak detaylı inceleme gerektiğini belirtti.

ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray’daki kabine toplantısında, Suriye’de Esed rejiminin son kimyasal silah saldırısıyla ilgili basın mensuplarına açıklamalar yaptı.

Kimyasal silah saldırısını “barbarca” şeklinde niteleyen ve hayatını kaybeden sivillerin görüntülerinin herkesin içini burktuğunu kaydeden Trump, “Bölgedeki durumu oldukça yakından takip ediyoruz. Ordumuzla ve diğer ilgili kişilerle görüşüyoruz. Bu, insanlıkla ilgili bir durum; bunun olmasına izin verilemez. Önümüzdeki 24 ila 48 saat içinde (bu konuyla ilgili) ana kararımızı vereceğiz.” şeklinde konuştu.

Sözlerinin devamında bu tür katliamların bir daha yaşanmaması gerektiğini vurgulayan Trump, çok kısa süre içinde, hatta belki de gün bitmeden bir karara varabileceklerini söyledi.

“ASKERİ SEÇENEK MASANIN DIŞINDA DEĞİL”

Askeri seçeneklerin masada olup olmadığıyla ilgili soruya, “Hiçbir seçenek masanın dışında değil.” diye cevap veren Trump, saldırının sorumlularıyla ilgili olarak da, “Eğer Rusya, Suriye, İran ya da hepsi beraberse bunu göreceğiz ve cevapları yakında öğreneceğiz.” dedi.

TRUMP’TAN PUTİN’E GÖNDERME

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de saldırıdan dolayı sorumluluk taşıyıp taşımadığına ilişkin bir soruya cevap veren Trump, “Olabilir. Herkes bir bedel ödeyecek. O da ödeyecek, herkes ödeyecek.” değerlendirmesini yaptı.

Suriye, Rusya ve İran’ın saldırıdan sorumlu olmadıkları söylediklerini dile getiren Trump, kendisinin saldırının faili veya failleri konusunda fazla şüphesinin olmadığını, ancak generallerin kısa süre içinde buna bakacaklarını ifade etti.

Trump’ın bugün akşam saatlerinde (Yerel saatle) ABD ordusundan üst düzey komutanlarla da bir ara gelmesi bekleniyor.

Suriye rejiminin, Doğu Guta’da muhaliflerin kontrolündeki son nokta olan Duma ilçesinde sivil yerleşimlere düzenlediği kimyasal silah saldırısında 78 sivil ölmüştü.

Saldırıyla ilgili Twitter hesabından açıklama yapan Trump, Beşşar Esed’i “hayvan” olarak tanımlamış ve saldırının sorumlularının “ağır bir bedel ödeyeceğini” belirtmişti.

ABD’li senatörden Esad ve çevresi için “savaş suçlusu” yorumu

ABD’de Cumhuriyetçilerin önde gelen isimlerinden Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham, Doğu Guta’da kimyasal silah kullanan Beşşar Esad rejimini hedef alarak, “Esad, şu anda uluslararası toplum gözünde meşru bir şekilde savaş suçlusudur.” dedi.

Amerikan Fox News kanalında yayınlanan programa katılan Graham, Esad rejiminin son Doğu Guta saldırısına ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Graham, “Esad, şu anda uluslararası toplum gözünde meşru bir şekilde savaş suçlusudur. Esad ve yakın çevresi savaş suçlusu ve meşru askeri hedef olarak değerlendirilmelidir. Eğer onu indirme şansınız varsa bunu yapmalısınız.” şeklinde konuştu.

“Esad’in hava kuvvetlerini yere indirip yok etmeliyiz. Suriye içinde güvenli bölgeler oluşturmalıyız. Rusya ve İran’a da ‘Eğer bu çizgiyi geçerseniz sizi vururuz’ demeliyiz.” ifadelerini kullanan Graham, Esad’e güç veren unsurların bu gözle yeniden ele alınması gerektiğini savundu.

“OBAMA’NIN YAPTIĞININ TAM TERSİNİ YAPABİLİR”

Suriye’de Esad rejimine karşı adım atılması gerektiğini yineleyen Graham, “Dünya, Başkanı (Donald Trump) izliyor. İran ve Rusya, Başkanı izliyor. Kuzey Kore, Başkanı izliyor. Şu anda Başkanın, Obama’nın yaptığının tam tersini yapma şansı var; artık kasabada yeni bir şerifin olduğunu ve Amerika’nın geri döndüğünü gösteren güçlü bir sinyal göndermek.” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump da Beyaz Saray’daki kabine toplantısında, Esad rejimine karşı askeri seçenek de dahil tüm seçeneklerin masada olduğunu ve eğer saldırıda sorumluluk payı varsa Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de “bedel ödeyeceğini” dile getirmişti.

24 ila 48 saat içinde Suriye’deki kimyasal saldırının ardından ne yapacaklarına ilişkin karar vereceklerini söyleyen Trump, sorumluların ağır bir bedel ödeyeceğini ifade etmişti.

Suriye rejiminin, Doğu Guta’da muhaliflerin kontrolündeki son nokta olan Duma ilçesinde sivil yerleşimlere düzenlediği kimyasal silah saldırısında 78 sivil ölmüştü. Saldırının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin konuyla ilgili acil toplantıya çağrıldığı açıklanmıştı.

ABD DIŞİŞLERİ’NDEN SURİYE AÇIKLAMASI

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ”Kurbanlardaki bulgular bir tür sinir gazını işaret ediyor. Müttefiklerle görüşüyoruz. Bu gaddarlığın sonucu olacak. Uluslararası gözlemcilerin Duma’ya girişi engelleniyor” denildi.

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, “Askeri bir operasyonu gözardı edemem. Suriye rejimine karşı askeri yolları seçeneklerimiz dışında tutmuyorum. Kimyasal silah saldırısı sonrası askeri müdahale seçeneği ihtimal dışı değil.” açıklamasında bulunmuştu.

Mattis, Suriye rejiminin kimyasal silah kapasitesini terk etmesini sağlama yükümlülüğünü yerine getirmediği gerekçesiyle Rusya’yı da eleştirmişti.

BEYAZ SARAY’DAN AÇIKLAMA

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ”Duma’da saldırının yapıldığı yer incelemeye açılsın.” denildi.

Ayrıca, ABD Başkanı Trump’ın, kimyasal silah kullanılmayacağından emin olmak istediği, Rusya’nın kimyasal silahlardaki sorumluluğuna ihanet ettiği ve Trump’ın, halen Suriye’deki askerleri çekme taraftarı olduğu belirtildi.

MAY’DEN ESED REJİMİ VE RUSYA’YA DUMA SALDIRISI TEPKİSİ

İngiltere Başbakanı Theresa May, Duma’da düzenlenen kimyasal saldırıya ilişkin olarak, “Bunun rejimin gerçekleştirdiği bir kimyasal saldırı olması durumunda sorumluların hesap vermesini sağlayacağımız konusunda net bir tavır aldık.” dedi.

Danimarkalı mevkidaşı Lars Rasmussen ile Kopenhag’da görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan May, Doğu Guta’nın Duma ilçesindeki kimyasal saldırıyı “barbarca” diye nitelendirdi.

“İngiltere kimyasal silah kullanılmasını her koşul altında kınıyor.” ifadesinin kullanan May, cumartesi Duma’da olup bitenlerin acilen soruşturulması gerektiğini vurguladı.

May, “Eğer bunun Esed rejiminin vahşetinin ve kendi halkına karşı yüzsüz aldırmazlığının yeni bir örneği olduğu teyit edilirse, rejim ve Rusya dahil olmak üzere destekçileri hesap vermelidir. ” şeklinde konuştu.

Rusya’nın son yıllarda BM’de veto hakkını kullanarak Suriye’de kimyasal silahların kullanımına izin verdiğini ve soruşturma mekanizmalarını ortadan kaldırdığını iddia eden May, “Bu son bulmalı.” diye konuştu.

May, “Müttefiklerimiz ile Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun (BMGK) bugünkü toplantısı dahil olmak üzere, uluslararası toplumun bu barbarca saldırıların sorumlulularından ve uluslararası normların böyle korkunç biçimde çiğnenmesine izin verenlerden hesap sorma kararlığını güçlendirmek için iş birliği yapmayı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

İngiltere’nin Suriye’de rejime karşı bir askeri müdahalede yer alıp almayacağı sorusuna May, “Müttefiklerimizle ilk ve acilen yaptığımız şey, olup biteni tespit etmektir. Eğer ilk haberlerin gösterdiği gibi bir kimyasal saldırı ise bu, Esed rejiminin vahşetinin yeni bir örneği olur. Müttefiklerimiz ile hangi eylemin gerekli olduğunu da tartışacağız.” yanıtını verdi.

Rusya’ya bir mesajı olup olmadığının sorulması üzerine May, şunları söyledi:

“Bunun rejimin gerçekleştirdiği bir kimyasal saldırı olması durumunda sorumluların hesap vermesini sağlayacağımız konusunda net bir tavır aldık. Evet, bu, Esed rejimiminin vahşeti hakkında ama aynı zamanda destekçileri hakkında da verdiğimiz mesajdır. Rusya da bunlardan biridir. Rejimi destekleyenlerin de aldıkları pozisyona çok dikkatli bakmaları gerektiği mesajını tutarlı bir şekilde verdik.”

BMGK, aralarında İngiltere ve Fransa’nın da yer aldığı bazı daimi ve geçici üyelerce Duma saldırısını görüşmek için toplantıya çağrılmıştı.

Suriye rejiminin, Doğu Guta’da muhaliflerin kontrolündeki son nokta olan Duma ilçesinde sivil yerleşimlere düzenlediği kimyasal silah saldırısında 78 sivil ölmüştü.

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.