avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
50,1572
EURO
55,9801
ALTIN
6.528,37
BIST
11.483,06
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
12°C
Pazar Az Bulutlu
11°C
Pazartesi Çok Bulutlu
14°C
Salı Çok Bulutlu
13°C

Dünya genelinde alarm: 33 ülkeden vatandaşlara acil durum stoku çağrısı

Artan jeopolitik gerilimler, iklim kaynaklı afetler ve siber saldırı tehditleri nedeniyle 33 ülke vatandaşlarına acil durum hazırlığı yapmaları çağrısında bulundu. ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği ülkelerinin de yer aldığı çağrılarda, en az 72 saat yetecek gıda, su ve temel ihtiyaç malzemelerinin stoklanması önerildi.

Dünya genelinde alarm: 33 ülkeden vatandaşlara acil durum stoku çağrısı
06.11.2026
A+
A-

Dünya genelinde artan güvenlik riskleri ve olası kriz senaryoları, hükümetleri acil durum hazırlıklarını artırmaya yöneltti. Bölgesel savaşlar, aşırı hava olayları ve kritik altyapılara yönelik siber saldırılar nedeniyle aralarında ABD, İngiltere ve Avrupa ülkelerinin de bulunduğu 33 ülke, vatandaşlarına temel ihtiyaç malzemelerinden oluşan acil durum stoğu hazırlamaları çağrısı yaptı.

Avrupa Komisyonu, hazırlık stratejisi kapsamında vatandaşların en az 72 saat boyunca kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde hazırlık yapmasını tavsiye etti. Bu kapsamda bozulmayan gıdalar, içme suyu, el feneri, radyo ve ilaçların bulunduğu acil durum kitlerinin hazırlanması istendi.

Avrupa Komisyonu’nun Eşitlik, Hazırlıklılık ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Hadja Lahbib, Brüksel’de düzenlenen 9. Avrupa Sivil Koruma Forumu’nda vatandaşların krizlere karşı hazırlıklı olmasını amaçlayan yeni rehberi tanıttı.

Rehberde, olası bir kriz durumunda kamu yardımları devreye girene kadar geçecek ilk 3 günlük süreçte temel ihtiyaçların bireyler tarafından karşılanabilmesine yönelik öneriler yer aldı.

İngiltere de “Be Ready” kampanyasıyla vatandaşlarına 3 günlük gıda ve nakit para bulundurmaları çağrısında bulundu. Almanya Federal Sivil Koruma Birimi ise olası hibrit saldırılar ve altyapı kesintilerine karşı kişi başına günlük 1,5 litre su ve konserve gıda stoklanmasını önerdi.

Siber saldırılar gıda güvenliği endişelerini artırdı

Avrupa’da yaklaşık 40 marketin soğutma sistemlerinin siber saldırılarla hedef alınması ve tonlarca gıdanın imha edilmesi, gıda güvenliğine ilişkin endişeleri artırdı.

Newsweek dergisine de kapak olan olay, kritik altyapıların siber saldırılar karşısındaki kırılganlığını yeniden gündeme taşıdı. Hibrit savaşlar, aşırı hava olayları ve dijital altyapılara yönelik müdahaleler, ülkelerin acil durum hazırlıklarını artırmasının başlıca nedenleri arasında gösterildi.

Japonya’dan bir haftalık stok önerisi

Asya’da da afet risklerine karşı hazırlık çağrıları yapılıyor. Japonya Afet Bakanı Goshi Hosono, Nankai Çukuru’nda yaşanabilecek büyük deprem, olası Tokyo depremi ve Fuji Yanardağı’nın patlama ihtimaline dikkat çekerek vatandaşlardan en az 3 günlük, mümkünse 1 haftalık ihtiyaç stoğu oluşturmalarını istedi.

Japonya’da ayrıca 2 Kasım itibarıyla Afet Önleme Ajansının kurulmasının planlandığı belirtildi.

Acil durum stoğu çağrısı yapan 33 ülke

Vatandaşlarına 3 gün ile 2 hafta arasında değişen süreler için acil durum stoğu ve hazırlık kiti oluşturma çağrısında bulunan 33 ülke şöyle sıralandı:

Avrupa: Birleşik Krallık, İrlanda, Fransa, Almanya, Hollanda, Danimarka, Norveç, İsveç, Finlandiya, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, İsviçre ve Hırvatistan.

Kuzey Amerika: Kanada, Meksika ve ABD.

Güney Amerika: Şili, Kolombiya, Arjantin ve Brezilya.

Afrika: Güney Afrika.

Asya: Japonya, Tayvan, İsrail, Hindistan, Filipinler ve Singapur.

Avustralya ve Okyanusya: Avustralya ve Yeni Zelanda.

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.