avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3282
EURO
35,0649
ALTIN
2.282,13
BIST
8.998,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Yurtdışındaki seçmenin oyları belirleyici olacak

AK Parti Yurtdışı SKM Başkanı Mustafa Yeneroğlu, yurtdışında 57 ülkede sandık kurulacağını belirterek, “Bu seçimlerde tahminen 3 milyon 50 binin üzerinde bir seçmen olacak. Bu da Türkiye ile mukayese ettiğiniz zaman, Türkiye’deki seçmenin yüzde 6,5’una tekabül ediyor. Gelecek oylar doğrudan referandumu etkileyecek” dedi.

Yurtdışındaki seçmenin oyları belirleyici olacak

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyon Başkanı, AK Parti Yurtdışı SeçimKoordinasyon Merkezi Başkanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu Yeni Şafak’a özel açıklamalarda bulundu. 57 ülkede sandık kurulacağını belirten Yeneroğlu, “Gelecek oylar doğrudan referandumu etkileyece” dedi. Yurtdışında son seçimlerde 2 milyon 980 bin seçmenin olduğunu belirten Yeneroğlu, “Bu seçimlerde tahminen 3 milyon 50 binin üzerinde bir seçmen olacak. Bu da Türkiye ile mukayese ettiğiniz zaman,Türkiye’deki seçmenin yüzde 6,5’una tekabül ediyor” dedi.

REFERANDUMDA BELİRLEYİCİ OLACAK
Bu referandumun diğer seçimlerden farklı olduğunu söyleyen Yeneroğlu, “Yurtdışındaki oylar, parlamento seçimlerinde, illere dağılıyordu. Şimdi ise gelecek oylar doğrudan referandumun neticesine ciddi etki yapacak. Yurtdışındaki 3 milyon oy, bu referandum sürecinde ciddi bir ağırlığa sahip. Bu oyların ne kadar önemli olduğunun farkındayız ve buna göre çalışmalarımıza hazırlanıyoruz” diye konuştu.

57 ÜLKEDE SANDIK KURULACAK
Yeneroğlu, “Son seçimlerde 54 ülkede sandık kurulmuştu. Şimdi 57 ülkede organizasyonumuzu yapıp sahada var olacağız. Son seçimlerde, yurtdışındaki oyların yüzde 60’ını aldık. Milletimizin basiretine güveniyoruz, çalışmalarımızı buna göre hazırlıyoruz” şeklinde konuştu. “Yurtdışında sandık sayıları artacak, oy kullanılması daha da kolaylaşacak” diyen Yeneroğlu, “Vatandaş istediği konsoloslukta oy kullanabilecek. Eskiden bu mümkün değildi. Mesela Köln Konsolosluğu’na mı kayıtlı sadece orada oyunu kullanabiliyordu. Artık böyle değil” dedi.

KAMPANYA İÇİN 2 HAFTA SONUMUZ VAR
Referandum ile ilgili taleplerinin olduğunu söyleyen Yeneroğlu, “Talepleri, Dışişleri Bakanlığı’na ve YSK’ya bildirdik. Eğer 9 Nisan’da referandum olacaksa Almanya’da muhtemelen 20 Mart’ta sandıklar açılacak. 14 günlüğüne sandıklar açılacak ve 2 hafta sonumuz olacak. Geçen seçimlerde 3 hafta sonumuz vardı. Yurtdışında bu çok önemli. Çünkü seçmen sandık mahalline ortalama 10 – 200 km uzaklıkta” ifadesini kullandı.

SEÇMENİ HEYECANLANDIRACAĞIZ
Yeneroğlu, “Son seçimlerdeki katılım ortalaması Batı Avrupa’yı ele aldığımızda yüzde 46’ydı. Bu ciddi bir rakam. Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılım yüzde 34’tü. Bizden sonra en fazla katılım sağlayan İtalyan diasporası. Ve vatandaş sandığa gitmek için ortalama 50 km yol gitmek zorunda. Bu da seçmeni bir anlamda heyecanlandırmakla ve mobilize etmekle oluyor. Yurtdışında yaşayan insanımızın büyük ekseriyetinin anavatana olan aidiyet hissini biliyoruz, ülkemizin bekası için varlığını ortaya koyacak. Yurtdışındaki seçmenlerin bazıları hayatlarında ilk kez 2015 yılında oy kullandı” dedi.

GENÇLERE ÖZEL KAMPANYA
Referandumda daha çok gencin oy kullanması teşvik edilecek. Yurtdışı seçmen içerisindeki 30 yaş altı gençlerin oranı yüzde 30 civarında. Bu genç kitle içerisinde oy kullananların oranı ise yüzde 20’nin altında. Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, Flamanca, Arapça ve Kürtçe 7 dilde tanıtım materyali hazır. Akademi camiası için 40-50 sayfalık daha kapsamlı metinler, gençler için ise daha soft bir kampanya hazırlanacak. Twitter, Facebook gibi sosyal medya ağları etkin kullanılacak. Posta ile broşür gönderilecek, özel klipler hazırlanacak.

Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL HABER

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.