avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3190
EURO
35,1206
ALTIN
2.301,92
BIST
9.053,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Yurtdışı seçim sonuçları 2015. Seçim sonuçlarında büyük sürpriz!

7 Haziran 2015 Türkiye genelinde genel seçimler yapıldı. Türkiye genelinde oy sayım işlemleri sürerken gözler yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının kullandıkları oyların sonucundaydı. Yurtdışı seçim sonuçları ve yurtdışında hangi parti birinci oldu tüm detaylar Avrupa Türk Gazetesi’nin derlediği haberimizde.

Yurtdışı seçim sonuçları 2015. Seçim sonuçlarında büyük sürpriz!
A+
A-

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşların 7 Haziran seçimleri için kullandıkları oyların sonuçları tercihleri belli oldu. Konsolosluklarda bir hafta önce biten oy kullanma işlemi, gümrük kapılarında ise dün sonuçlandı. Oy verme işlemlerinde 1 milyondan fazla Türk vatandaşı oy kullandı.

GENEL VERİLER
TC yurtdışı temsilcilikleri ve gümrük kapılarında oy kullanma hakkına sahip 2 milyon 848 bin 695 seçmen bulunmasına karşın, 10 bin 866 sandıkta kullanılan geçerli oyların sayısı 1 milyon 41 bin 479 oldu.

Yurtdışında yaşayan Türkler için oy kullanma süresinin bittiği 31 Mayıs akşamı tarihi itibarıyla YSK’nın yurtdışından toplam katılım oranını yüzde 32.5 olarak açıkladı.

OY DAĞILIMI
TC yurtdışı temsilcilikleri ve gümrük kapılarındaki sandıklarda;
AK Parti 519 bin 474 oyla yüzde 49,88,
HDP 211 bin 299 oyla yüzde 20,29,
CHP 179 bin 277 oyla yüzde 17,21,
MHP 96 bin 377 oyla yüzde 9,25
Diğer partilerin toplamı ise yüzde 3,37 rakamına ulaştı.

Diğer partilerin yurtdışı ve gümrük kapılarındaki oy sayıları ise 35 bin 52’yi buldu. Bu partilerin oy rakamları şöyle gerçekleşti:
Saadet Partisi 16 bin 508,
Vatan Partisi 6 bin 462,
Demokratik Sol Parti bin 912,
Bağımsız Türkiye Partisi bin 422
Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi 880,
Halkın Kurtuluş Partisi bin 806,
Anadolu Partisi 644,
Hak ve Adalet Partisi 595,
Hak ve Özgürlükler Partisi bin 575,
Demokrat Parti 572,
Liberal Demokrat Parti 451,
Doğru Yol Partisi bin 302,
Merkez Parti 296,
Komünist Parti 283,
Yurt Partisi 178,
Millet Partisi 166,

Yurtdışındaki oyların yurt içine yansıması; yurtdışında kullanılan oylar yurt içinde AK Parti ve HDP’nin milletvekili sayısının artmasına neden oldu.

yurtdisi oy oranlari
ALMANYA’DA AK PARTİ, İSRAİL’DE CHP, YUNANİSTAN’DA HDP KAZANAN PARTİ OLDU
AK Parti yurtdışında en fazla Türk seçmenin olduğu Almanya’da oyların yüzde 51’ini aldı, Ak Parti aynı zamanda 17 ülkede birinci parti oldu. Sonucu en çok merak edilen ülkelerden biriside İsrail’di, İsrail’de CHP birinci oldu. Yurtdışında kullanılan oylara göre, ikinci parti olan HDP, aralarında Yunanistan’ın da bulunduğu 10 ülkedeki sandıklardan birinci olarak çıktı.

İŞTE ÜLKE ÜLKE KAZANAN PARTİLER
Meclis’e giren partilerin ülkeler bazındaki oylarına bakıldığında ise AK Parti; KKTC, Almanya, Avusturya, Fransa, Hollanda, Belçika, Danimarka, Norveç, Romanya, Bosna Hersek, Gürcistan, İran, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, Suudi Arabistan, Ürdün, Lübnan, Mısır, Sudan, Cezayir ve Avustralya’da birinci parti oldu.

CHP’nin birinci olduğu ülkeler de ABD, Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti, Kazakistan, Azerbaycan, İspanya, İrlanda, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Bulgaristan, Güney Afrika, Yeni Zelanda, İsrail, Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman şeklinde sıralandı.

HDP, Kanada, İngiltere (Birleşik Krallık), İsveç, Finlandiya, Polonya, Ukrayna, İsviçre, İtalya, Makedonya ve Japonya’da birinci parti çıkarken, MHP ise sadece Arnavutluk’ta birinci parti olabildi. Yunanistan’da ise CHP ve HDP eşit oy alarak birinciliği paylaştı.

Geçen yıl gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçiminde, yurtdışında ve gümrük kapılarında kullanılan ve geçerli olan oylardan 329 bin 317’sini Recep Tayyip Erdoğan, 153 bin 553’ünü Ekmeleddin İhsanoğlu, 43 bin 689’unu da Selahattin Demirtaş almıştı.

Avrupa Türk Gazetesi ©

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.