avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3764
EURO
34,9749
ALTIN
2.325,67
BIST
9.078,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Türkiye’nin EURO 2024 adaylığı resmen açıklandı

Türkiye’nin EURO 2024’e adaylık bilgilendirme toplantısı, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, TFF Başkanı Yıldırım Demirören’in katılımıyla düzenlendi.

Türkiye’nin EURO 2024 adaylığı resmen açıklandı
A+
A-

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Türkiye’nin, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) adaylığıyla ilgili olarak, “Türkiye, sportif anlamdaki her organizasyonu yapabilecek güçtedir. Bunda hiçbir şüphe yok.” dedi.

EURO 2024 adaylığıyla ilgili Türkiye Futbol Federasyonunun (TFF) Riva’daki idari merkezinde bulunan Orhan Saka Salonu’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Bakan Kılıç, Türkiye’de yönetim açısından en üst noktada bulunan sorumluluk makamındaki siyasi iradenin desteğini alarak yola çıktıklarını söyledi.

Avrupa Şampiyonası adaylığını özel bir toplantıyla duyurmak istediklerini vurgulayan Kılıç, “TFF Başkanımız ile bu konuyu bir süredir görüşüyoruz, istişareler yapıyoruz. Bunu özel bir toplantıyla duyurmak istedik. Öncelikle Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konudaki olurunu, talimatlarını aldık. Sayın Başbakanımız ile görüştük ve olurunu aldık. Bu anlamda ülkemizin, yönetim açısından en üst noktada bulunan sorumluluk makamındaki siyasi iradenin desteğini alarak, bu yola çıkıyoruz. İnşallah sonuçları, ülkemiz, milletimiz ve bölgemiz için güzelliklere vesile olur. Bölgemize de bereket getirir.” diye konuştu.

Bakan Kılıç, Türkiye’nin altyapı konusunda güçlü olduğunu belirterek, “Türkiye, sportif anlamdaki her organizasyonu yapabilecek güçtedir. Bunda hiçbir şüphe yok. Burada ülkemize ve ülke sporumuza katma değer getirecek, ülkemizin tanıtımına katkıda bulunacak ve aynı zamanda uluslararası spor camiası içerisindeki gücümüzü tasdikleyecek organizasyonları alma konusunda kararlılığımız var. Dolayısıyla seçiciyiz. Tanıtım amacıyla belli bir dönem içerisinde birçok organizasyona imza attık ama şu anda artık ülkemiz öyle bir noktada ki, seçici davranmak durumundayız.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin ev sahipliği konusundaki kabiliyetini, Erzurum’da düzenlenen 2017 Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali’nde (EYOF 2017) sergilediğine değinen Bakan Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“EYOF 2017’de gençler arasında ciddi bir festival var. Sportif anlamda ortaya konan birliktelik ve ufak da olsa bir rekabet var. Bunun ne kadar önemli olduğunun altını çizmek istiyorum. EYOF’u Türkiye’den almak isteyen çok oldu. Aslında 2019’da ev sahipliği yapacağımız bu organizasyonu ev sahibi Bosna Hersek’in ricası üzerine erkene aldık ve 2017 ile yer değiştirdik. Normalde 4 yıl süren bu süreci, 2 yıldan daha kısa sürede tamamladık ve başarılı bir şekilde yapıyoruz. Türkiye’nin istikrarı, gücü ve büyüklüğü, elimizden almak isteyenlere engel oldu. Türkiye, her zaman büyük organizasyonlara adaydır ama bölgesine, kendisine, sporcularına ve şanına yakışır organizasyonlar yapma konusunda kararlıdır ve bunu yapacaktır.”

– “Avrupa’da bir numarayız”

Akif Çağatay Kılıç, Türkiye’nin son yıllardaki tesis hamlesine vurgu yaparak, şunları söyledi:

“Adaylık niyetlerinin açıklanmasının son tarihi 3 Mart. Federasyonumuz, bundan önce giderek UEFA’ya başvurumuzu yapacak. Daha sonra takvim işleyecek. Türkiye, özellikle son yıllarda Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ve takipleriyle, Başbakanımızın da sürekli üzerinde durduğu bir yaklaşımla, spor tesisi ve stadyum konusunda büyük bir atılımın içine girmiştir. Türkiye’de inşa edilen ve hayat bulan statlara sayı açısından baktığımızda, bizim önümüzde olan sadece ABD’dir. Avrupa’da bir numarayız. Bu, altyapı açısından nereden nereye geldiğimizi en iyi açıklayan gösterge. Diğer spor tesisleri konusunda da yoğun bir çalışma içindeyiz. İnşallah adaylığımızın olumlu şekilde sonuçlanmasıyla, bu anlamda yürüyeceğimiz yol, alacağımız mesafe çok farklı olacak.”

Uluslararası spor camiasında, Türkiye’nin yeri ve öneminin artık daha iyi bilindiğinin farkında olduklarını aktaran Bakan Kılıç, “Dünyada uluslararası spor camiası içerisinde karar verici belli kurullar vardır. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), ona bağlı olarak görev yapan ve farklı bölgeleri temsil eden komiteler. Türkiye, şu anda hem IOC hem de Dünya Anti Doping Ajansında temsil edilmektedir. Biz, burada belli konuşmalarımızı ve lobi faaliyetlerimizi yapıyoruz ancak Türkiye’nin olimpiyat adaylığı en üst seviyedeki siyasi karara ve ülkemizin yönetimine ait olan bir karardır. 2020 adaylık sürecimiz bize çok şey gösterdi. Orada edindiğimiz tecrübeye göre çalışmalarımıza devam ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

– “Ulaşım konusunda bir sıkıntı yok”

Akif Çağatay Kılıç, bir soru üzerine, Türkiye’de ulaşım anlamında bir sorun olmadığını dile getirerek, şöyle konuştu:

“Türkiye’de ulaşım konusunda bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. Hem hava yolu hem de kara yolu anlamında baktığımızda yıldırım hızıyla yapılan yatırımlar var. Duble yollarımız, otobanlarımız, havalimanlarımız, köprülerimiz olsun, bu konuda çok büyük mesafe kaydettik. Örnek vermek gerekirse Berlin yeni havalimanın yapımı henüz bitmedi, 5 yıldan fazla gecikmiş durumda. Biz şu anda dünyanın en büyük havalimanını İstanbul’da inşa ediyoruz. Tünellerle ve köprülerle kıtaları, hızlı trenlerle şehirleri birbirine bağlıyoruz. Adaylık sürecinde kimsenin ulaşım ve altyapı konusunda bir şey soracağını düşünmüyorum.”

– Demirören: “En fazla iki adayla çekişeceğimizi tahmin ediyoruz”

TFF Başkanı Yıldırım Demirören, EURO 2024’e ev sahipliği yapmak için en fazla iki adayla yarışacaklarını tahmin ettiklerini söyledi.

Demirören, EURO 2020’nin farklı bir sistemde yapılacağını ve organizasyondaki maçların birçok ülkede oynanacağını aktararak, “2020’deki sistem bir kereliğine yapıldı. 2024’ün başvurularını ülke bazında aldıkları için 2020’deki sistem yapılmayacak. Ben fazla bir aday beklemiyorum. Bir aday, en fazla iki adayla çekişeceğimizi tahmin ediyoruz. Türkiye futbol ülkesi, son yıllarda çok büyük yatırımlar yaptı. Bundan sonra hepimize düşen görev, futbolumuzun marka değerini en yüksek seviyeye çıkarma mücadelesi yapmak.” diye konuştu.

Bakan Kılıç ve Demirören’in yanı sıra Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, TFF yönetim kurulu üyeleri ve Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim’in de katıldığı toplantı, hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

Öte yandan, TFF’den yapılan açıklamada, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın bir süre, Riva’da gerçekleştirilen TFF Yönetim Kurulunun toplantısına da katıldığı belirtildi.

Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL HABER

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.