avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Sivil diplomasi atağı; Hollanda-Türkiye gerginliğinde Hollanda Türkleri etkilenmemelidir

Bazı Hollanda Türk STK’ları yayınladıkları bildiride, “Hollanda ve Türkiye arasındaki gerginlikten Hollanda Türkleri sorumlu değildir ve etkilenmemelidir. sorun acilen çözülmelidir. Sivil toplum diplomasisi başlatıyoruz.” dedi.

Sivil diplomasi atağı; Hollanda-Türkiye gerginliğinde Hollanda Türkleri etkilenmemelidir
A+
A-

Hollanda Türkleri Konseyi (HTK) adına Başkan Sefa Yürükel, Hollanda Atatürkçü Düşünce Derneği (HADD) adına Başkan Şerife Alparslan ve Avrasya Vakfı adına Başkan Fatma Aktaş açıklamada bulundular.

Bildiri şu şekilde;

“Değerli Hollanda Kamuoyu,

10. Marttan bu tarafa gelişen, Türkiye Cumhurbaşkanı ve Hükümeti ile genelde Avrupalı devletler, özelde ise Hollanda Devleti arasında baş gösteren, Türkiye’deki Referandum dolayısı ile Türkiye Hükümet yetkililerinin Avrupa’da da toplantı yapma isteğinin reddedilmesi sorunu gittikçe içinden çıkılmaz bir hal almıştır.

Bundan başta Hollanda Türkleri olmak üzere tüm Hollanda kamuoyu etkilenmiştir. Halada devam eden bir dizi olumsuzluklar ve gerginlikler Hollanda’da yaşayan biz Hollanda Türklerini tedirgin etmektedir ve üzmektedir.

Biz Hollandalı Türk Sivil Toplum Kuruluşları olan; HTK, HADD ve Avrasya Vakfı olarak, , bu gerginlik ve olumsuzlukların bir an önce son bulması için, öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve Hükümetine ve daha sonrada Hollanda Hükümetine çağrıda bulunuyoruz;

T.C. yetkilileri ve Hollandalı yetkililer, bu olumsuzluklar ve gerginliklerin sebebi ne olursa olsun, söylem ve kışkırtıcılığa ve gerginliğe, bizzat müdahil olan ve karışmışlar hariç, Hollanda Türkleri bu olaylardan tamamen uzak tutulmalıdır. Hollandalı Türklerin iradesi dışında gelişen bu olumsuzluklardan Hollanda Türkleri kesinlikle sorumlu değildir ve olumsuzluğu yaratanlarlada bu sorumluluğu asla bölüşmemektedir/bölüşmeyecektir. Bu sorunu iki ülkenin yetkilileri bir araya gelerek uluslararası teammüller gereği ve yüzlerce yıllık dostluğumuzun kırılmaması ve Hollanda halkının ve Türk Halkının dostluğunun son haftadaki gelişen sancılardan ve istenmeyen olayların etkisinden de kurtulması için, acilen çözmelidir.

Biz, yüzyıllara dayanan iki milletin dostluğunu ve yaklaşık 60 yıllarda iç içe yaşadığımız ve bizzat parçası olduğumuz Hollanda Milletininde içine çekilmek istendiği, bizim irademiz dışında gelişen ve gelişecek olan tüm olumsuzlukların karşısındayız.

Biz Hollanda’da aynı; sokağı, aynı kasabayı, şehri, iş yerini, havasını ve suyunu paylaştığımız Hollanda Milletinin ayrılmaz bir parçası olarak, Hollanda’nın ve Türkiye’nin arasındaki bu gönülden reddettiğimiz olumsuz olayları, nedenleri ve sonuçları, hep beraber kardeşçe, barış içerisinde, dayanışarak çözeceğimize inanıyoruz. Dolayısıyla Hollanda’daki Türk Toplumunun, Hollandalı yetkililer ve Türk yetkilileri arasındaki sürekli devam eden bu olumsuzluklar ile birbirimize karşı, rencide edici, kışkırtıcı, asşağılayıcı, ırkçılık kokan, ayrımcı tavırlardan uzak durup, bu zor dönemi de hep beraber aşmayı önemsiyoruz ve bunu hep beraber başaracağımıza inanıyoruz.

Bu yüzden HTK, HADD ve Avrasya Vakfı olarak, Hollanda Hükümet yetkililerini, siyasi partileri, Belediye Başkanlarını, medya redaktörlerini, kendi barışçı bakış açımızı anlatmak, sorunun çözümüne yardımcı olmak açısından, aynı zamanda Hollanda Türkleri’ninin bu gidişattanda gereksiz yere zarar görmelerini engellemek ve Hollanda milleti arasındaki kardeşliği pekiştirmek için, yetkililer ve kanaat önderleri ile, bir dizi görüşmeler yapmak kararı aldığımızı kamuoyuna bildirmek istiyoruz.

Bu anlamda, önümüzdeki en kısa dönemde, Türk ve Hollanda etnik kökeninden olan STK’lar ile istişareler yaparak, mutlaka ortak bir temsili delegasyon oluşturarak, sivil toplum diplomasisini başlatacağımızı ilan ediyoruz.

Biz HTK, HADD ve Avrasya Vakfı olarak, Hollanda’da bulunan herkese bu olumsuz süreci aşmak için, herkesin omuz omuza, dirsek dirseğe dayanışma içinde olmalarını öneriyor ve önemle herkesten bunu talep ediyoruz.

Hollanda’daki STK’ların, önümüzdeki en kısa süreçte başlanacak olan sivil toplum diplomasisi yürütülmesine isteyenlerin katılmaları için, bizimle temasa geçmelerini öneriyoruz.
Hollanda-Türkiye / Hollandalı -Türk Dostluğu Ebedidir!”

İLETİŞİM İÇİN
Açıklamada bulunan Sefa Yürükel, sefamyurukel65@gmail.com ve tel: +316 34371012 iletişim bilgilerin ulaşılabileceğini duyurdu.

Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL HABER

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.