avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3764
EURO
35,0246
ALTIN
2.326,54
BIST
9.142,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Reza Zarrab olayının perde arkası; ABD darbe, PKK ve FETÖ ateşkes peşinde

Köşeye sıkışan PKK ve FETÖ uzlaşma arayışında. ABD ve AB de F tipi örgütü ve PKK’yı korumak için harekete geçti. Reza Zarrab’ın ABD’de gözaltına alınması da bu kapsamda değerlendiriliyor.

Reza Zarrab olayının perde arkası; ABD darbe, PKK ve FETÖ ateşkes peşinde
A+
A-

Aydınlık’ın haberi göre PKK ve FETÖ devam eden operasyonlar nedeniyle zor durumda kaldı. İki örgüt de ateşkes arayışına girdi. Öcalan’ı sorgulayan emekli Albay Hasan Atilla Uğur, Zarrab olayının da Erdoğan’ı, PKK ve FETÖ ile yeniden masaya oturtma amaçlı olduğunu söyledi.

PKK ve F tipi örgüte (FETÖ) karşı operasyonlar aralıksız sürüyor. F tipi örgütün mali kaynakları da önemli ölçüde kurutuldu. Son olarak Süleyman Demirel Üniversitesi’nde yürütülen operasyonda örgütün yasadışı faaliyetleri ile ilgili önemli delillere ulaşılırken, güvenlik birimlerine ve savcılara başvuran itirafçıların ifadeleriyle yeni operasyonlara hazırlanıldığı öğrenildi.

ANLAŞMA ÇABALARI
Soruşturmalar devam ederken “uzlaşma” çabaları da hızlandı. Bir İçişleri Bakanlığı yetkilisi şu bilgileri verdi: “Örgüt bir yandan soruşturmaları engellemek için bugüne kadar gizlediği ‘yedek elemanları’ devreye sokarken diğer yandan da hükümet nezdinde girişimlerde bulunuyor. AKP içindeki kendilerine yakın isimleri devreye sokarak ‘ateşkes’ arayışına girdiler. Tek dertleri zaman kazanmak. İşi zamana yayarak kurtulmayı hesaplıyorlar. En üst seviyede girişimler oldu. Bazı kişilere uzlaşma sağlanması karşılığında önemli vaatlerde bulunulduğu bilgisi edindik. Soruşturmalarla ilgili iktidar içinde bazı sorunlar çıksa da sonuç değişmedi. Operasyonlar sürüyor. Yargıdaki çalışmalar da hızlanıyor.”

NEVRUZ MESAJI
Son günlerde Kandil’den ve HDP’den yapılan açıklamalarda da “Dolmabahçe sürecine dönülmesi” vurgusu öne çıktı. HDP’nin Diyarbakır’da düzenlediği Nevruz mitinginde operasyonların durdurulması halinde olayların bir haftada biteceği ifade edildi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş yaptığı konuşmada, “Dolmabahçe Mutabakatı’nda dile getirdiğiniz yola bağlıyız. Barış sesinin daha gür çıkması için bombaların durması lazım. Yeniden barış masasına dönülmesi ve yeni bir barış dilinin kurulması için inisiyatife hazırız” ifadelerini kullandı.

ULUSLARARASI GİRİŞİMLER
Bu arada uluslararası çevrelerden de benzer girişimler yapıldı. ABD ve AB, F tipi örgütü ve PKK’yı korumak için harekete geçti. “Demokrasi ve basın özgürlüğü” adı altında F tipi örgüte ve PKK’ya sahip çıktı. ABD ve AB sözcüleri “açılım” sürecine dönülmesi için baskılarını yoğunlaştırırken, geçmişte AK Parti’nin iktidara getirilmesinde kritik görev üstlendiği iddia edilen eski ABD Türkiye Büyükelçisi Morton Abramowitz ve ABD’nin bölgedeki kritik isimlerinden eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman “Ya açılım ya istifa” çağrısı yaptılar.

‘ZARRAB OLAYI MASA İÇİN’
Abdullah Öcalan’ı sorgulayan ve uzun yıllar PKK ile mücadelede görev almış E. Albay Hasan Atilla Uğur Aydınlık’a yaptığı değerlendirmede, adı 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonuna karışan Reza Zarrab’ın ABD’de gözaltına alınmasının Tayyip Erdoğan’ı yeniden PKK ve FETÖ ile masaya oturtma amaçlı olduğunu söyledi.

Uğur şunları söyledi: “Zaten PKK ve FETÖ arasında stratejik işbirliği var. Bu işbirliği çok eskilere dayanıyor. ‘İmralı Notları’ kitabında Öcalan’ın açık ifadeleri var. ‘Ortadoğu’da stratejik işbirliği yaptık’ diyor. Şimdi halk bu örgütlerin iç yüzünü gördü. Desteği kesti. PKK yapılan operasyonlarda ciddi kayıplar veriyor. Devletin açılım sürecinden mücadele sürecine geçmesi moralleri artırdı. PKK da FETÖ de zorda. ABD de durumun farkında. Bu nedenle bu örgütlere iktidar ve Tayyip Erdoğan’la temasa geçme, masaya oturma, anlaşma talimatı verdi. Kendisinin de bu konuda baskı yapacağını söyledi. Bu konuda devletin elinde önemli istihbari bilgiler var. En son yaşanan Zarrab olayı da Tayyip Erdoğan’ı yeniden FETÖ ve PKK ile masaya oturtma amaçlı. Zaten AK Parti içinde üst düzeyde bu konuda hazır olanlar var. Uçaktaki özel sohbetlerde ‘Vallahi Fethullah Gülen’e acıyorum’ diyenler bulunuyor.”

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.