avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3712
EURO
35,0140
ALTIN
2.324,87
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Mustafa Yeneroğlu’ndan ortak gelecek ve sorumluluk üzerine

1915 Olayları: “Ortak geleceğimizi şekillendirmek için yaşanan acılardan ders çıkarma sorumluluğunu taşıyoruz.”

Mustafa Yeneroğlu’ndan ortak gelecek ve sorumluluk üzerine
25.04.2016
A+
A-

İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu 1915 olaylarının yıldönümüne ilişkin basın açıklamasında bulundu. Yeneroğlu açıklamasında, “Geleceğimizi şekillendirmek için savaş şartlarının neden olduğu zorunlu göç hadisesini doğru değerlendirerek yaşanan açılardan ders çıkarma sorumluluğunu taşıyoruz.”, dedi

Mustafa Yeneroğlu şunları kaydetti: “Bir göç kıtası olan Anadolu’muz farklı kültürleri harmanlayarak asırları aşan dostluklara ev sahipliği yapmıştır. Bu dostluğun en önemli tezahürlerinden biri olan Türk ve Ermeni toplumları arasındaki ilişki, uzun asırlar birlikte yaşamın bir ifadesi haline gelmiştir.

Halen etkilerini coğrafyamızda hissettiğimiz Birinci Dünya Savaşı, toplumda derin kırılmalara neden olduğu gibi, büyük özveriyle mayalanmış olan birlikteliklere de zarar verdi. Savaş şartları, toplumun hemen her kesiminde kayıplara neden oldu, savaş sonrası toplumlar arası ilişkilerde unutulamayacak yaralar açtı. Yanlış kararlar, zorunlu göçlerle ve büyük kayıplarla sonuçlandı.

Bir asır önce yaşanan hadiseyi doğru değerlendirerek, mevcut ilişkilerimizi ve ortak geleceğimizi şekillendirmek noktasında dersler çıkarma sorumluluğunu taşıyoruz. Bu sorumluluk, tarihi hadiseler üzerinden ideolojik bir Türkiye düşmanlığından yahut yaşanan acıların reddine dayanan bir Ermeni karşıtlığından bizleri korumaktadır. Bilakis, Türk-Ermeni ilişkilerini yalnız bir savaş konjonktüründe yaşanan trajediyle sınırlandırmayarak, tarihi kökleri itibariyle ve bir gelecek inşası açısından bizlere önemli görevler düşmektedir.

Anadolu coğrafyası bizleri bir kader birliğinde buluşturmuş ve geleceğe birlikte bakmak sorumluluğunu vermiştir. Bu doğrultuda hükümetimiz Ermeni toplumuyla düzenli istişareler halinde din, dil, kültür ve akademiye yönelik birçok yeni adımın atılmasını sağlamıştır. Hukuk devleti ve insan hakları ekseninde gerçekleşen reformlar ile birlikte yaşamımızı garanti altına alacak yasal değişimler gerçekleşmiş, Ermeni toplumundan gelen talepler dikkate alınarak çalışmalar yapılmıştır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın da vurguladığı üzere 1915 yılında yaşanan hadise hepimizin ortak acısıdır. Karşılıklı güveni tesis ile birlikte yaşamamızı temin etmek ise hepimizin tarihi sorumluluğudur.”

Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL HABER

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.