avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3371
EURO
35,1349
ALTIN
2.310,24
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Hoş geldin Drahmi ade Euro

Avrupalı Türklerin sesi AVRUPA TÜRK GAZETESİ yazarı Prof. Faruk Şen yazdı.

Hoş geldin Drahmi ade Euro

Referandumdan sonra Yunanistan’ın artık yeni drahmiye geçmekten başka olanağı kalmadı. Böylece Yunanistan en geç Ekim ayına kadar Euro’dan çıkacak ve yeni drahmiye geçecek. Bu Yunanistan için de bir kurtuluş olacak. İki hafta önce bankalarda 125 milyar Euro mevduat kalan ve 45 milyar Euro’nun tedavülde bulunduğu ülkede bankalar kapanmadan evvel mevduat 100 milyar Euro’ya düşmüş, tedavüldeki para da 35 milyar Euro civarında kalmıştı. Bu paralar Avrupa Birliğinin Euro’dan çıkacak Yunanistan için çok büyük korkutucu bir boyut değil. Düşünün ki Türkiye’deki Euro mevduatına ödenen Euro’lar ve yastık altı paralarına baktığımız zaman 78 milyonluk Türkiye’de de en azından 200 milyar Euro bulunmaktadır, bu açıdan Yunan ekonomisinin düzelmesi için yeni drahmiye geçilmesi, basılan yeni parayla insanların tekrar satın alma gücüne sahip olmaları, her ne kadar bu işe gerek olan %60 devalüasyon sorun getirse de %45’lik bir enflasyonla Yunan halkının yaşamasını da kolaylaştıracaktır. Böylece Yunanistan 320 milyar Euro’luk borcunu ödeyemeyeceğini ilan edecek ve bu da AB’nin 2009 yılında verdiği 200 milyar Euro’luk katkı 2011 deki 108 milyar Euro’luk katkılardan sonra artık AB’nin ve AB merkez bankasının yeni katkılarda bulunma gereğini ortaya çıkarmayacaktır. Böylece iki tarafta mutsuzluktan mutluluğa dönüşecektir. Fakat bu Euro’dan çıkış, yavaş yavaş AB‘nin de gözünde Yunanistan’ı birlik üyeliğinden çıkması konusundaki görüşlere saptıracaktır. Yunanistan’ı Euro bölgesinden çıkması ülkeye çok büyük sorunlar getirmezken AB’den çıkması Yunanistan için çok ağır şartlar getirecek. Özellikle Türkiye’ye karşı kazandığı güven duygusu kaybolacak ve Kıbrıs sorununda da ağırlığını koyamayacak duruma gelecektir.

Türk-Yunan Ekonomik İlişkileri Etkilemez

Türk-Yunan yeni ekonomik ilişkileri drahmiye geçildikten sonrada aynı düzeyde devam edecek büyük bir olasılıkla Yunanistan daha ucuzlayacağı için, önümüzdeki yazdan itibaren Yunanistan Türkiye’den daha fazla turist çekmeyi başaracaktır. Türk firmaları artık Yunanistan’a peşin para olmadan hiçbir şekilde mal satmamaktadır. Yunanistan’a gelecek AB üyesi ülkelerin turistlerde Yunanistan’daki ekonomik kriz nedeniyle bu yıl bu ülkeye şüpheyle bakmaya devam edeceklerdir.

Prof. Faruk Şen
Avrupa Türk Gazetesi

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.