avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3181
EURO
35,1379
ALTIN
2.293,12
BIST
9.058,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Türkiye’nin can simidi: Avrupalı Türkler

Avrupalı Türklerin sesi AVRUPA TÜRK GAZETESİ yazarı Prof. Faruk Şen yazdı.

Türkiye’nin can simidi: Avrupalı Türkler

Türkiye’den Avrupa devletlerine göçen ‘Eurotürkler’ tatil için yine Türkiye’yi tercih ediyorlar. Bizim TAVAK Vakfı’nın turizm konusunda yaptığı araştırmanın sonucu buydu:

Avrupalı Türkler’in tatil için memleketlerine gelmeleri, Türkiye’yi seçmeleri… Bu yıl tam 2,7 milyon Eurotürk ülkemize gelecek ve yaklaşık 3,5 milyar dolar da döviz bırakacaklar.

TAVAK Vakfımızın yaptığı araştırmada çarpıcı sonuçlar da elde ettik. Bulgularımıza göreAvrupalı Türkler, 2013 yılında bir önceki yıla kıyasla daha fazla Türkiye’ye geldiler. Ayrıca bu araştırmada yaptığımız karşılaştırmalar bize gösterdi ki, Avrupalı Türkler, Alman turistlere oranla yüzde 35 daha fazla para harcıyorlar. 2012 yılında yaklaşık 2,3 milyon Avrupalı Türk, tatilini geçirmek için Türkiye‘ye geliyordu. Bu yıl ise yaklaşık 1,5 milyonuAlmanya‘dan olmak üzere 2,7 milyon Türk‘ün tatilini ülkemizde geçirmesi öngörülüyor.TAVAK‘ta Ağustos ve Eylül aylarında yaptığımız araştırmaya göre Eurotürkler, Türkiye‘de ortalama 4 hafta kalıyorlar. Üstelik yalnızca burada bulunan ailelerini, akrabalarını ziyarete de gelmeyen Türkler; Antalya, Bodrum gibi Ege ve Akdeniz bölgelerini de tercih edebiliyorlar. 2011 yılında kişi başı bin 200 Euro civarında harcama yapan bu kişiler,Avrupa‘daki ekonomik krizin artması nedeniyle 2013 yılında Türkiye‘de kaldıkları süre içerisinde ortalama bin 170 Euro harcadılar. Bu yıl ise yani 2014‘te kişi başı harcama rakamının bin 320 Euro‘lar civarına tırmanabileceği düşünülüyor.

Araştırma rakamlarımıza göre, toplamda 504 milyon insandan oluşan AB sınırları içerisinde yaklaşık 5,4 milyon Eurotürk yaşıyor. Bunların yarıdan çoğu ise tatillerini geçirmek içinTürkiye’yi tercih ediyor. Avrupalı Türkler genel olarak paralarını alış-veriş için harcarken,İstanbul’daki önemli eğlence merkezlerine de gidebiliyor. 2012 yılında Türkiye‘ye gelenTürk kökenli turistler, yaklaşık 2 milyar Euro‘yu burada harcadılar. Burada Türkiye‘ye 2013yılında gelen 5 milyonu aşkın Alman turist ile bir kıyaslama yaptığımızda ise karşımıza şöyle bir sonuç çıkıyor: Eurotürkler Türkiye‘de Alman turistlerden daha fazla para harcıyor. Türkiye’ye gelen Alman turistler ortalama olarak 666 Euro harcarken, Avrupalı Türkler kişi başı bin 320 Euro ortalamasıyla nerdeyse Alman turistleri ‘ikiye’ katlıyor.

Avrupalı Türkler‘in bir başka deyişle Eurotürklerin, ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu,TAVAK Vakfımız tarafından gerçekleştirilen bu araştırma sonuçlarıyla daha da iyi kavrıyoruz.Eurotürklerin ise ülkemizde tatilin yanı sıra emeklilik konusuna da ilgi göstermeye başladığını yine bu araştırmadan anlıyoruz. Avrupalı Türkler, ülkemizdeki bireysel emeklilik konusuna büyük bir ilgi göstermeye başladılar. Araştırmamıza göre bugüne değin tam 200 bin Eurotürkün bu SGK’dan yararlandığı anlaşılıyor. Yine konut alımı konusunda daEurotürklerin vatanlarına bir bağlılığından söz edilebilinir. Türkiye‘ye geri dönüş eğilimlerinin arttığı bu dönemlerde, Eurotürklerin ülkemizde konut edinme isteği giderek ivme kazanıyor. Araştırmalarımıza göre 2010-2011 yıllarında toplam 60 bin konut alan Avrupalı Türklerin,2012 yılında başta Bodrum, İstanbul, Antalya ve İzmir olmak üzere 40 bine yakın konut aldığı biliniyor. 2013‘te 37 bin civarında kalan konut satışının ise Eurotürkler adına 2014yılında 40 bin barajını da aşması bekleniyor.

Sonuçta Eurotürkler, ülkemiz için çok ama çok önemli bir noktada yer alıyor. Kuşak değişimleri olsa bile yeni neslin de Türkiye‘den ne tatil ne de gelecek kurma konusunda hâlâ vazgeçmediği bu araştırmalardan da anlaşılabiliyor. TAVAK Vakfımız tarafından 750‘siAlmanyalı, 300‘ü Fransalı, 200‘ü Belçikalı ve 200‘ü Avusturyalı toplamda 1750 Türk’le yapılan araştırmalar, çarpıcı sonuçlarıyla ve ekonomik mesajlarıyla dikkat çekiyor.

Prof. Faruk Şen – Avrupa Türk Gazetesi yazarı
Avrupa Türk Gazetesi © GAZETEMİZİN YAZARI
Türk-Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Başkanı

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.