avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3424
EURO
35,0948
ALTIN
2.310,52
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Dünya Türkleri için bir ilk

Dünya genelindeki 2 milyon 800 bin Türk seçmenin 1 milyon 380 bini Almanya’da yaşıyor. TAVAK’ın yaptığı son araştırmaya göre Almanya’daki Türk  seçmenlerin yüzde 53’ü AK Parti’ye oy verecek.

Dünya Türkleri için bir ilk
A+
A-
Yurtdışındaki Türklerin dışa açılımları Türkiye’ye 55 yıllık bir göç tarihine sahip hale getirmiştir. İlk defa cumhurbaşkanlığı seçiminde dünyada yaşayan 6 milyon 800 bin Türk kökenli insanın takriben 2 milyon 800 bini hala Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması nedeni ile seçme hakkı almışlar, fakat cumhurbaşkanlığı seçimlerinde katılım yüzde 8 oranını geçmemiştir. 2 milyon 800 seçmen şu an İzmir’in genel seçmen sayısına yakındır. Bu açıdan 2 milyon 800 bin seçmenin takriben 1 milyon 380 bininin yaşadığı Almanya yurtdışındaki seçmenlerin seçime katılmasında örnek bir ülke konumundadır. TAVAK, (Türkiye Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı) 26 Mart ile 12 Nisan tarihleri arasında Almanya’da 8 kentte bir kamuoyu araştırması yapmıştır. Bu kentler başka Köln, Berlin, Düsseldorf, Stuttgart, Frankfurt, Hannover, Münih ve Dortmund olmuştur.

Çağrı merkezi üzerinden CATİ metoduna göre yapılan bir araştırma gerçekleştirilmiştir ve bin 410 Türk seçmene erişilmiş. Erişilen kişiler 18-64 yaşları arasında kişilerdir. Almanya’daki Türkler AKP’ye oy verecek Araştırma sonuçlarına göre AKP, yüzde 53 oranla birinci parti konumundadır. İkinci parti konumda ise yüzde 17 ile CHP gelmektedir. Diğer şaşırtıcı bir sonuç HDP’nin yüzde 13 oy alması olacağını ortaya çıkarmaktadır. MHP’nin oyu da yüzde 13’de kalmış ve yüzde 4’lük oranda diğer partilere oy vereceklerini belirtmişlerdir. Erişilen kişilerin en fazla şikâyet ettikleri konu Almanya’nın seçim bölgesi olarak seçme hakkı yanında seçilme hakkı verilmemesinden kaynaklanıyor. Kürt kökenli Türklerin sayısı yüksek Şu an için 3 milyon 90 bin Türk göçmenin yaşadığı Almanya’da Kürt kökenli insanlarımızın sayısı 800-850 bin olarak ortaya çıkmaktadır ve 450 bin kadar Kürt kökenli seçmen olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu açıdan HDP’nin oy oranı ciddi bir şekilde yükselecektir.

CHP’nin Almanya’da fazla başarılı olmadığını ve uzun zamandır sosyal demokrasiye sahip çıkan HDF (Halkçı Devrimci Federasyonu) gibi örgütlerin dışlanması da CHP’ye oy kaybı getirmektedir. Kendilerini sol kanat olarak kabul eden CHP’lilerin belirli bir bölümü ise HDP’ye kaymaktadır. Şaşırtıcı bir sonuç ise Almanya’daki Türk seçmenlerin MHP’ye olan yüzde 13’lük kısmının bir oy vermesidir. Almanya’da güçlü bir federasyonu olmasına rağmen son zamanlarda MHP’li politikacıların Almanya’ya az gelmesi bu ülkede yaşanan sorunlara fazla ilgi göstermemesi ve Alman aday göstermemesinden dolayı yüzde 13 oranında kalması ortaya çıkmaktadır. MHP’nin Almanya’da Türkiye’nin altında bir oy alması beklenmektedir. HDP dışında diğer partiler Türkiye’de seçilebilecek pek aday göstermemişlerdir. Almanya’daki Türk sivil toplum örgütleri başta Alevi Dernekleri Federasyonu’nun HDP iyi desteklemesi ilginç bir gelişmedir. Dünya genelinde 2 milyon 800 bin Türk seçmenin olduğu düşünüldüğünde Almanya’daki 1 milyon 380 bin seçmenin vereceği kararlar diğer Türk seçmenler için bir örnek oluşturuyor diyebiliriz. Almanya’da Sosyal Demokrat Türkiye’de AKP’li CHP’nin Almanya’da Türklerin büyük ölçüde Alman sosyal demokrat partisine sempati duymalarına rağmen yüzde 17’lik oranında oy almasının nedeni Almanya’da CHP’nin ciddi bir örgütü olmaması ve Kürt kökenli seçmenlerin HDP’ye gitmesinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca son günlerde kurulmaya başlanan CHP dernekleri CHP’nin Almanya’daki seçmenler tarafından ilgi duyulmayan bir kuruluş halinde olmaktadır. Almanya’da yüzde 60’ a yakın bir oranda sosyal demokrat partiyi seçen Türklerin yüzde 17 oranında CHP’yi seçmesinin nedenlerini daha da saymak mümkündür.
HDP, Almanya’da ciddi bir potansiyel Özellikle Alevi Dernekleri Federasyonu eski Başkanı Turgut Öker’in HDP’den İstanbul’dan aday gösterilmesi HDP’lileri çok motive etmiştir. MHP’de ciddi bir motivasyon eksikliği vardır. Genel olarak baktığımız zaman Almanya’daki Türk seçmenlerinin yaptığımız araştırmalara göre yüzde 60 oranında bu yılki genel seçimlere katılacağından hareket edebiliriz. Dünyada ilk defa Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ülkelerindeki bir genel seçime katılmaktadırlar. TAVAK’ın ortaya çıkardığı Avrupalı ve dünyadaki seçmenlerin seçilme hakkına yönelik 20 bölgeyi içeren seçilme bölgeleri yalnız seçme değil seçilme hakkına sahip olmaları şansının tanınmaması yurtdışındaki Türkleri küstürmüştür.

Dünyada ilk defa Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ülkelerindeki bir genel seçime katılacak. Almanya’daki Türk seçmenlerin yüzde 60’ı genel seçimlere katılacak.

Prof. Faruk Şen
Avrupa Türk Gazetesi

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.