avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3271
EURO
35,0620
ALTIN
2.297,63
BIST
9.008,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Bozkır: Eğer AB vize serbestisini vermezse biz bu geri kabul anlaşmasını feshederiz!

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, başkent Viyana’daki temasları kapsamında, geçmişte Avusturya’nın doğu ve özellikle de Osmanlı İmparatorluğu ile ilişkileri için uzman yetiştirmek üzere kurulan Viyana Diplomatik Akademisi’nde, Türkiye’nin AB müzakere süreci, vize serbestisi, sığınmacı krizi, Suriye krizi ve bölgesel gelişmeler olmak üzere pek çok konuya değindi, soruları yanıtladı.

Bozkır: Eğer AB vize serbestisini vermezse biz bu geri kabul anlaşmasını feshederiz!
A+
A-

Bakan Bozkır, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinin 50-55 yıllık bir geçmişi olduğunu belirterek, “Türkiye yerinde başka bir ülkenin bu kadar uzun sabırla bunu götürebileceğini sanmıyorum. Bu ilişki devam devam ediyor çünkü her iki tarafın birbirlerinden büyük çıkarları var.” dedi.

Türkiye’nin AB üyeliği için sivil, yargı, askeri alanda 2 bin yasa değişikliği yaptığı bilgisini veren Bozkır, AB tarafından da bakıldığında Türkiye’nin, AB için hareketli bir ekonomik pazar olduğunu, Türkiye’deki genç nüfusun AB için bir avantaj olduğunu, aynı şekilde Türkiye’nin güçlü ordusunun, süper güç potansiyeli olan AB’nin çıkarına olduğunu ve Türkiye’nin doğal enerji kaynaklarına komşu olmasının yine AB’nin avantajına olduğunu ifade etti.
Volkan Bozkır, Türkiye ile AB ilişkilerinin son dönem kazandığı ivme için de “Biz bugün ilişkiler yeniden enerji kazanma sürecini yaşıyoruz ilişkilerde. Farklı problemler karşılaşıyoruz ama birlikte çözüm bulabiliyoruz.” diye konuştu.

Sığınmacı krizinin bir deprem etkisi yarattığını kaydeden Bozkır, Avrupalı muhataplarının bu işin ilk çıktığı yıllarda Türkiye’nin uyarılarına kulak asmadığını, bunun temmuza kadar sürdüğünü ardından bu durumun temmuzdan sonra değiştiğini ifade etti.

Vize serbestisi
Türk insanının yürekli insanlar olduğunu nisan sonuna kadar 72 kriteri gerçekleştirebileceği iradesini ortaya koyduğunu anlatan Bozkır, “Mayıs ayı başında bu konu AB Komisyonu’nun oradan konseyin, konseyden de parlamentonun gündemine gelecek. Bana göre, Türk vatandaşı vizesiz seyahati hak ediyor. Öğrenciler, işadamları, sanatçılar gelecek ve yeni biometrik pasaportlarla Europol ile yapılacak işbirliği sayesinde endişe edilecek bir şey olmadığını düşünüyorum.” diye konuştu.

Geri kabul anlaşması 3. ülke vatandaşları için haziran ayında yürürlüğe gireceğini anımsatan ve Avrupa’yı uyaran AB Bakanı Bozkır, “Eğer AB vize serbestisini vermezse biz bu geri kabul anlaşmasını feshedebiliriz. Bu bir pazarlık. Vize olmazsa geri kabul de olmaz” dedi.

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.