avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3184
EURO
35,0487
ALTIN
2.307,01
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Binali Yıldırım: İstanbul hapşırırsa Türkiye nezle olur

TBMM Başkanı ve AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, Türkiye’de ekonominin devamlılığında İstanbul’un önemine değindi.

Binali Yıldırım: İstanbul hapşırırsa Türkiye nezle olur
10.02.2019
A+
A-

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği istişare toplantısında; Yıldırım, esnafın, ekonominin ve ticaretin bel kemiğini oluşturan kesim olduğunu anlattı.

Yıldırım, esnaf ve sanatkarların Türkiye’nin birliğini, beraberliğini, barışını temsil eden meslek mensupları olduğunun altını çizerek, “Hesabiliği de hasbiliği de bilen sizlersiniz. Hesap yapmadan nasıl iş olmayacaksa, hasbi olmadan da ticaret olmaz. Ülkemizde 1 milyon 800 bine yakın esnafımız var, aileleriyle 10 milyon insan demek. 10 milyon insan esnaflıktan geçimini sağlıyor, Türkiye’nin ekonomisine katkı sağlıyorsunuz. İstanbul’da da durum farklı değil, 104 bin kayıtlı esnaf kardeşimiz var, bunları da aileleriyle düşündüğümüzde 1 milyon kardeşimiz esnaflıktan geçimini sağlıyor. Bu, İstanbul için önemli bir güç, önemli bir sayı. ” ifadelerini kullandı.

Binali Yıldırım: İstanbul hapşırırsa Türkiye nezle olur

“İSTANBUL, TÜRKİYE EKONOMİSİNİN YÜZDE 40’INI ÜRETİYOR”

“‘İstanbul’ deyip geçmeyelim. İstanbul eğer tek başına ülke olsaydı, Avrupa’nın 13. dünyanın 41. ülkesi olurdu.” diyen Yıldırım, Türkiye ekonomisinin yüzde 40’ını İstanbul’un ürettiğini, 168 milyar dolarlık ihracatın ve 223 milyar dolarlık ithalatın yarıya yakınının İstanbul’dan yapıldığını belirtti.

İstanbul’un Türkiye’nin lokomotifi, Türkiye’nin kalbi olduğunu aktaran Yıldırım, İstanbul’da havacılık alanında yapılan çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Binali Yıldırım: İstanbul hapşırırsa Türkiye nezle olur

“İSTANBUL, TÜRKİYE’NİN ÖZETİ”

Dünyanın gelişmiş ülkelerine en yakın şehrin İstanbul olduğunu dile getiren Yıldırım, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Anadolu’daki illerimizden farklı bir özelliği var İstanbul’un. İstanbul, Türkiye’nin özeti… 81 vilayetimizin her rengi İstanbul’da var, tam bir Türkiye mozaiği, hayat kesintisiz devam ediyor. Türkiye’de 100 lira vergi toplanıyorsa, 49 lirasını İstanbul veriyor. Herkesin bunu bilmesi lazım, İstanbul hapşırırsa Türkiye nezle olur, o kadar önemli. İstanbul’u yeni dönemde esnafıyla, sanatkarıyla, işçisiyle, genci yaşlısıyla, bir olacağız, beraber olacağız, dünyanın kalbi haline getireceğiz, dünyanın baş şehri yapacağız.”

“DÜNYA PAZARI BÜYÜMEDİ, BİZİ DE ETKİLEDİ”

Değişimin iyi okunması gerektiğine dikkati çeken Yıldırım, “Bugünlerde, esnaf olarak, ülke olarak bazı sıkıntılarımızın olduğu bir sır değil. Türkiye, buna benzer sıkıntıları geçmişte de yaşadı. 2008 küresel krizi ile başlayan, dünya ticaretindeki daralma halen devam ediyor, henüz düzelmiş değil. Üzerinden 10 yıl geçti, dünyanın Gayri Safi Milli Hasıla’sı 80 trilyona çakıldı kaldı. Dolayısıyla, dünya pazarının büyümemiş olması bizi de etkiliyor. Elle gelen düğün bayram, bu sıkıntıların da üstesinden dayanışma, birlik ve beraberlikle geleceğiz, buna inancım tam.” ifadelerini kullandı.

Binali Yıldırım, FETÖ’nün darbe girişiminden sonra yaşanan sürece atıfta bulunarak, arka arkaya alınan tedbirler sayesinde 2017’de yüzde 7,4’lük büyümeye ulaşıldığını, şimdi de hükümetin gereken her türlü tedbiri aldığını, ihracatın, küresel rekabetin artmaya devam ettiğini aktardı.

Yıldırım, Türkiye’nin alışılmış pazarlarla yetinmediğini, yeni pazarlar aradığını, bu sene ilan edilen “Güney Amerika yılı” kapsamında, oradaki pazarlara da girileceğini söyledi.

“GELECEK, GENÇLERLE VE BİLİŞİMLE GELECEK”

Türkiye’yi, ekonomiyi büyütmek için yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Yıldırım, dünyada yaşanan değişim ve dönüşüme işaret etti.

Yıldırım, dünyadaki teknolojik gelişmelere değinip, bu alanda Türkiye’nin rekabet gücünü artıracak alanlar bulunduğunu belirterek, “Gelecek gençlerle gelecek, gelecek bilişimle gelecek. Bir genç kardeşimi artık bilgisayarın başına oturup, akıl teriyle 1 milyon dolarlık yazılım yapıp satabiliyor.” dedi.

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.