avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3650
EURO
34,9694
ALTIN
2.325,97
BIST
9.105,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Bakan Çavuşoğlu’ndan flaş Patriot açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bugüne kadar Patriot konusunda, en son yaklaşık 2 yıl önce gönderdiğimiz mektuba olumlu bir cevap geldi Amerikalılardan ve müzakereler başladı.” dedi.

Bakan Çavuşoğlu’ndan flaş Patriot açıklaması
06.03.2019
A+
A-

Eskişehir’in yerel televizyonu Kanal 26’da programa katılan Çavuşoğlu,  S-400 ve Patriot alımına ilişkin, S-400’ün alımının iptal edilmesinin mümkün  olmadığını belirtti.

S-400’lerle ilgili müzakerelerin bittiği ve anlaşmanın imzalandığını  ifade eden Çavuşoğlu, “Şimdi bu yılın sonuna doğru sonbaharda teslim edilecek.  Biz Patriot alamadığımız için S-400’ü aldık. Bugüne kadar Patriot konusunda, en  son yaklaşık 2 yıl önce gönderdiğimiz mektuba olumlu bir cevap geldi  Amerikalılardan ve müzakereler başladı. Bizim ihtiyacımız var, hava savunma  sistemine. Etrafımızda ciddi riskler ve tehditler var. Füze tehdidi de var.  Dolayısıyla ülkemizin hava sahasını korumak zorundayız.” diye konuştu.
“Batılılardan, müttefiklerimizden alamadığımız için S-400 aldık.”  diyen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Şimdi Amerikalılar Patriot satabileceklerini söylediler ve  heyetlerimiz müzakere ediyor. Şimdi Amerika bunu söylüyor ama bizim için önemli  şeyler var. Birincisi fiyat. İkincisi teslim süresi. Üçüncüsü ileride ortak  üretim ya da teknoloji transferi olacak mı, olmayacak mı? Teslim süresiyle ilgili  itirazımıza, özellikle bir sistem için Amerika, şu anda bir tane sistemi daha  önce verebileceklerini söyledi. Bu iyi.”

“Anlaşabilirsek, çıkarımıza uygun olursa alırız”

Bakan Çavuşoğlu, Patriotların alınabilmesi için söz konusu pazarlık ve  müzakerelerde bir noktada buluşulması gerektiğinin altını çizerek, şunları  vurguladı:

“Ben satmak istiyorum ama benim şartlarımda satacağım’ olmaz. Bu tür  sistemlerin bir değeri vardır. Türkiye’nin de burada şartları vardır. Sadece  Amerika’nın şart koşması önemli değil. İkincisi ve en önemlisi Amerika’nın kendi  kongresinden onay çıkarması gerekiyor. Bunun da garantisini vermesi lazım. Bugüne  kadar bazı basit silahları bile almakta zorlandık Amerika’dan. Patriot konusunda,  diğer konularda her ülkeyle oturur müzakere ederiz. Anlaşabilirsek, çıkarımıza  uygun olursa alırız. Anlaşamazsak da başka seçenekler her zaman vardı. Bu  dünyanın sonu da değildir. Biz de savunma sanayinde artık birçok ürünü ihraç  ediyoruz. Bazı ülkelerle ya da şirketler kendi aralarında anlaşıyor. Bazen de  olmuyor. Müzakerelerden sonra belli olacak. Hiçbir zaman dünyanın sonu değildir.  Her zaman seçenekler vardır.”
 

(AA)

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.