avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,5275
EURO
34,8486
ALTIN
2.476,31
BIST
9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Adım adım Türk-Hollanda ilişkileri iyileştiriliyor; Torunoğulları’ndan Hollanda bakanlıklarına ziyaret

2017 başında Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan krizin hemen ardından Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders’ın Edelstaal Group’a yaptığı ziyarete karşın, DEİK Avrupa Bölge Komitesi’ndeki sorumluluğunu etkin bir şekilde devreye sokan Tugut Turunogulları’nın önderliğinde bir heyet, dün Hollanda Dışişleri Bakanlığına iade-i ziyarette bulundu.

Adım adım Türk-Hollanda ilişkileri iyileştiriliyor; Torunoğulları’ndan Hollanda bakanlıklarına ziyaret
MİNİ ZİRVE
Gazeteci Oğuzhan Kılıç‘ın takip ettiği temaslarda Hollanda Ekonomi Bakanlığından Bürokratların etkin katılımı ziyareti adeta mini bir zirveye dönüştürüldüğü ifade edildi. Bir buçuk saate yakın süren toplantının her yönü ile çok verimli geçtiği öğrenildi. Basına kapalı yapılan toplantıda iki ülke arasında yaşanan sorunlar masaya yatırılarak çözüm önerileri üzerine konuşuldu.
KONULAR MASAYA YATIRILDI
Hollanda ve Türkiye iş dünyasının tanınmış ve çok takdir gören iş adamlarından Turgut Torunoğulları ve beraberindeki heyet bakanlık yetkilileri tarafından çok sıcak bir şekilde karşılandı. Bu olumlu havada başlayan toplantıda iki ülke arasındaki sorunlardan, Hollanda Türk toplumunun beklentilerine kadar konuşulmayan konu kalmadı.
TORUNOĞULLARI‘NIN ÇABASIYLA KRİZ DAHA FAZLA TIRMANMADI
Bilindiği üzere 11 Mart 2017 akşamı Rotterdam’da yaşanan olayların ardından Hollanda eski Dışişleri Bakanı Bert Koenders, merkezi Hollanda’nın Den Bosch şehrinde bulunan Edelstaal Group’u 14 Mart 2017 tarihinde ziyaret etmiş, Torunoğulları öncülüğündeki Türk heyetin lobi çabaları krizin daha fazla tırmanmamasını önlemişti.
İYİ BİR İLERLEME VAR
Kısa süre önce yapılan ziyaret ile ilgili Turgut Torunoğulları AVRUPA TÜRK GAZETESİ‘ne yaptığı açıklamada şu görüşlerin altını çizdi; “Geçen yıl bir önceki dış işleri bakanımız Sayın Koenders’ın bize yaptığı ziyaretin karşılığı olarak dün ben ve arkadaşlarım yeni bakanımızı ziyaret ettik. İki ülke arasındaki ilişkilerin iyi yönde ilerleme kaydetmesinden duyduğumuz memnuniyeti dile getirdik. Köklü ticari ilişkilerimizle birlikte 400 küsür yıllık dost iki ülkenin insanları olarak gelinen noktadan taraflar olarak memnun olduğumuz aşikardır.” şeklinde açıklamada bulundu.

SORUNLAR İLETİLDİ
Hollanda Türk toplumu olarak kendisine iletilen sorunları da dile getirdiğini ve yetkili makamlara bizzat dosyalar halinde teslim ettiğini ifade eden Turgut Torunoğulları, “Hollanda’ya işçi olarak gelen birinci nesil insanların emekli maaşlarının diğer emeklilere göre düşük olmasını; gençlerimizin işsizlik sorunlarını; küçük ve orta ölçekli işletmecilerin, esnaflarımızın sıkıntılarını dile getirdik. Bize bu imkanı veren her iki bakanlığımıza ve yetkililerine teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
ÖNÜMÜZE BAKMA ZAMANI
Hollanda ile Türkiye’nin karşılıklı büyükelçiler atamasının en büyük adımlardan biri olduğuna vurgu yapan Torunoğulları; dünkü ziyaret ile açıklamasını iyi niyet, dilek ve temennilerle sürdürürken mesaj vermeyi de ihmal etmedi, “Geçmişte yaşananları bir kenara bırakıp önümüze bakmalıyız. Unutulmamalıdır ki; Türkiye sadece bizler için değil Avrupa’nın güvenliği için de çok önemli bir ülkedir. Bu girişimlerle yeniden güven tazeleneceğine ve iki dost ülkenin ticaretinin artarak devam edeceğine inanıyorum. Hollanda ile Türkiye’nin yaşadığı sorunlar anne-baba kavgasına benziyor; Mağdur olan ise çocuklar, yani bizleriz, yani sokaktaki insan, ticaret yapan herkes ister istemez etkileniyor.” dedi.
BAKAN BLOK’UN TÜRKİYE ZİYARETİ HAZIRLIKLARI SÜRÜYOR
Ziyaretle ilgili son olarak Turgut Torunoğulları sözlerini şöyle tamamladı; “Hollanda Dış İşleri Bakanımız Sayın Stef Blok’un önümüzdeki ay Türkiye’ye yapacağı resmi ziyaret ilişkilerimize ivme kazandıracak, dostluklar pekişecek, güven tazelenecektir. Siyaset ve ticaret’in birbirini tamamladığını unutmamak gerekir” dedi.

Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL HABER

Turgut Torunoğulları kimdir?

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.