avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,5182
EURO
34,7440
ALTIN
2.489,73
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Türkmen siyasetçiler o yasa üzerinde gizlice anlaştı, Dr.Hicran Kazancı Kerkük yerel seçimi hakkında çıkış yaptı

Irak’ta düzenlenecek yerel seçimler öncesi seçimlerin Kerkük ayağında ortaya çıkan Türkmen siyasetçilerin gizli anlaşma yaparak imza altına aldıkları gündeme geldi. Çarpıcı konuyu değerlendiren Irak Türkmen Cephesi partisi (ITC) yürütme kurulu ve idare heyeti üyesi Dr. Hicran Kazancı, AVRUPA TÜRK GAZETESİ’ne yaptığı açıklamada o belgeyi değerlendirdi. İşte AVRUPA TÜRK GAZETESİ farkıyla o belge ve belgeyi imza altına alanları eleştiren Türkmen lider Dr.Kazancı’nın o çarpı değerlendirmesi:

Türkmen siyasetçiler o yasa üzerinde gizlice anlaştı, Dr.Hicran Kazancı Kerkük yerel seçimi hakkında çıkış yaptı
24.10.2019
A+
A-

22 Temmuz 2019 tarihinde, Kürt, Arap ve Türkmen temsilcilerinin anlaşması sonucu Irak Parlamentosunda Kerkük Vilayet Meclisi Seçim Yasası onaylandı. 1 Nisan 2020 tarihinde, yasaya göre Kerkük’te yerel seçim gerçekleşecektir. Kerkük’ün toplam seçmen sayısı bir milyon 15 bin seçmen olduğu ifade ediliyor. Yine yasaya göre, seçim, 1.9 Saint League kuralı ile yapılacaktır. Yani kabaca bir hesap ile, seçime katılım oranına göre bir sandalye kazanmak için 30-35 bin oy gerekiyor. Yani, katılım oranı %80 ise, seçime katılan listelerinn toplam oy aldığını baz alınarak her adayın kazanması için 30 bin kusur oy gerekir. Oran %80’den fazla ise, bir sandalye kazanmak için 30 bin kusur oydan daha fazlası gerekiyor.

Kerkük bağlamında önceki parlamento seçimlerinde bizlerin/Türkmenlerin en fazla aldığı oy sayısını göz önünde tutarsak, 2005 yılında yapılan Irak Parlamento seçiminde, Sadettin Ergeç önderliğindeki ITC Listesi 92 bin oy aldı. Bu seçimde sonra, tüm parlamento seçimlerinde Türkmenler giderek belirgin bir şekilde oyları, Kerkük bağlamında düşüşe geçti. Dolayısıyla, Kerkük yerel seçimi, Türkmen siyasetçilerine bırakılacak kadar basit bir iş değil. Özellikle de KERKÜK BİZİM İÇİN ÖNEMLİDİR diyenlerin, Türkmen kanaat önderleri ve Türkmen halkı tarafından itibar, saygınlık gören ve en önemlisi de Türkmen Milletinin iradesini ve isteğini bu konuda ciddiye almaları gerekiyor. Aksi takdirde müsebbipler, bu vebalın altından kalkamaz/ hesabını veremezler.

Ayrıca, daha önceki tüm derelerin geçilmesinde başarısız olan, millet adına kendisine emanet edilen yüklere ihanet edip millet gözünde sınfta kalan atlara, Kerkük Yerel Seçim dersinin geçilmesinde sorumluluk verilmemesi önemle arz eder. Çünkü, “dere geçilirken at değişmez” ata sözünün daha önceki dereleri başarıyla geçen atlar için söylenmiş.

İdeal bir netice elde etmek için, yanı 4 sandalye, Türkmenler olarak sadece tek bir liste ile seçime katılmanın yanı sıra oy toplayan adayların, ki bu adaylar millet tarafından, kamuoyunda kendisi ispatlamış adayların yer alması gerekiyor. Mevzubahis şartların yerine getirilmediğinde, Türkmen davası yenilgiye uğrayacaktır.

Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL HABER

Dr.Hicran Kazancı kimdir?

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.