avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,5258
EURO
34,9344
ALTIN
2.439,87
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Türk Gazeteciler Cemiyeti nedir?

Yurtdışındaki Türk medya çalışanlarının meslek kuruluşu Avrupa Türk Gazeteciler Cemiyeti (European Turkish Journalists Association) nedir?

Türk Gazeteciler Cemiyeti nedir?
03.12.2014
A+
A-

Türk Gazeteciler Cemiyeti, gazetecilik mesleğini yurtdışında icra eden Türk gazeteci ve medya çalışanları ile yurtdışında Türkçe’nin basın-yayın yoluyla canlı tutularak geliştirmesini hedefleyen gazetecilik mesleğine öğretmenlikten geçen bir kısım Türk aydını tarafından; diaspora’daki, yurtdışındaki Türk gazetecilerin temsilcisi olarak Hollanda’nın başkenti Amsterdam merkezli kurulmuş uluslararası meslek kuruluşudur.

Cemiyet kendisini şu cümlelerle ifade etmektedir;

Türk Gazeteciler Cemiyeti; dünya geneline yayılmış ve basın sektöründe yazar, fotoğrafçı, karikatürist, yorumcu, eleştirmen, analist ve araştırmacı olarak gazetecilik mesleğini icra edip çalışanlar ile öğretmenlik gibi mesleklerden gazeteciliğe geçen, Türkiye dışında yaşayan toplumumuzu yönlendirme gücünü sahip aydın ve kanaat-önderi Türkleri bir araya getiren bir kuruluş olarak 24 Kasım 2014 tarihinde Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da kuruldu.

Kuruluş amacı tüzüğünde de belirtildiği üzere; Türk Gazeteciler Cemiyeti, güncel gelişmeleri ve Türkiye dışındaki Türkleri yakından takip eden gazetecileri bir çatı altında toplamaktadır. Böylece Cemiyet, iyi derecede yabancı dil bilmek gibi farklı özellikler ve Türk dış politikası ve diplomasi gibi uzmanlık gerektiren alanlarda çalışan, Türkiye dışında yaşayan Türk gazetecileri hem Avrupa ve uluslararası medya sektörü içinde hem de kamuoyunda saygın bir konuma yükseltmeyi hedeflemektedir.

Türkçe dilini yaşatan gazeteciler arasında sağlam bir dayanışma ve birliktelik ortamı oluşturmak, gazetecilik kabiliyetlerini ve uzmanlıklarını geliştirebilecekleri işbirliği ve eşgüdümü sağlamak, çalışma koşullarını kolaylaştırmak için çalışma yapmak ve sendikal mücadele yürütmek; bir meslek örgütü olarak Türk Gazeteciler Cemiyeti’nin temel hedefleri ve alanları arasında yer almaktadır. Türk Gazeteciler Cemiyeti, toplumsal sorumluluk açısından ayrıca yurtdışı Türklerin aydın birikimini toplumumuzun hakları lehine kanalize eden ve dilimizi Türklerin yaşadığı yerlerde kalıcı bir şekilde yerleştirerek Türkçe’yi güçlendirip yaşatmaya çalışan faaliyetler de yapmaktadır.

Basında ve gazetecilere baskı, sansür ve her türlü haksızlıklara karşı yasal yolardan mücadeleyi meslek onurunun gereği bilmektedir. Bu açıdan Avrupa ve uluslararası camiada meslek örgütleriyle dayanışmaya bağlar vardır ve iyi ilişkiler içindedir. Cemiyetimiz, meslektaşlarımızın uzmanlık alanlarının önemini koruması ve geliştirilmesine yönelik çalışmaları misyon edinmiştir.

TÜRK GAZETECİLER CEMİYETİ; insanlığa ve tarihe karşı sorumluluk bilinci içinde işini hakkıyla yapan onurlu gazetecilerin uluslararası meslek kuruluşudur, sendikasıdır.

Türk Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ibaresini taşıyan özellikle Türkiye’de çok sayıda meslek örgütü olduğu için derneğimiz, diğer meslek örgütleriyle arasındaki farkı, uluslararası niteliğine dikkat çekerek, bazen isim ibaresinde ‘Avrasya’ kelimesini kullanmaktadır. Cemiyet genel kurulu aldığı kararla bu uygulamayı Mart 2016’da ‘Avrasya’ kelimesinin yerine ‘Avrupa’ kelimesini koyarak değiştirdi. Cemiyet’in İngilizce adı Turkish Journalists Association (European Turkish Journalists Association), Hollandaca adı ise Turkse Journalisten Vereniging’dir (Europees-Turkse Journalisten Vereniging / Europese Turkse Journalisten Vereniging).

Türk Gazeteciler Cemiyeti, mesleki yeterliliğe sahip gazetecilere 1, 2 ve 3 yıllık periyotlar halinde ve süresiz olarak basın kartı ile öğrencilere geçici basın kartı vermektedir.

Genel Merkezi Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da bulunan Türk Gazeteciler Cemiyeti, TC Dışişleri Bakanlığı’na bağlı başta Büyükelçilikler olmak üzere Türk dış temsilciliklerinde, COE’ye bağlı Avrupa Birliği Basın Akreditasyon kurumu, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Avrupa Gazetecilik Merkezi’nde (EJC) akredite bir kuruluş olarak uluslararası saygınlığa sahiptir. Cemiyet ayrıca ITUC-CSU Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu, ETUC Avrupa Sendikalar Birliği Konfederasyonu, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu’nda (EFJ) gözlemci üyedir. Bunun yanı sıra Türk Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye’de pek çok sektör kuruluşu ve sendikayla mesleki dayanışma içindedir. Türk Gazeteciler Cemiyeti, Hollanda Türk Gençlik Kuruluşları Federasyonu (HTGF) çatı-kuruluşuna bağlı üyesidir ve Federasyon’da delege bulundurmaktadır.

Türk Gazeteciler Cemiyeti’nin tüzüğünde belirtilen, yurtdışında Türkçe’yi koruyup geliştirme görevi yanı sıra hayata geçirdiği Gazetecilik Akademisi’yle sezonluk eğitim programları düzenleyerek genç kalemler ve yeni gazeteciler yetiştirmektedir.

Türk Gazeteciler Cemiyeti web sitesi: www.turkgazetecilercemiyeti.com

Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL ARAŞTIRMA / PORTRE

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.