avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3361
EURO
35,2001
ALTIN
2.247,23
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Second Life (SL) / İkinci Hayat (İH)

Avrupalı Türklerin sesi AVRUPA TÜRK GAZETESİ’nin yazarı İmdat Kaymaz yazdı.

Second Life (SL) / İkinci Hayat (İH)

Merhabalar. Bu sayıda işlemek istediğim konu,

Second Life (SL). Second Life’ı İkinci Hayat (İH) şeklinde Türkçeleştirebiliriz.

Avrupa Türk Gazetesi’nin hedeflerinden biri de, güzel Türkçe’mizi yaşatmak ve yarınlara taşımaktır! Bu yüzden, bilinçli bir şekilde ağırlıklı olarak Second Life (SL) yerine,

İkinci Hayat (İH) diyerek devam edeceğim.

Az çok (görsel) gündemi takip eden veya çok okuyan biriyseniz, muhakkak İkinci Hayat hakkında bir şeyler duymuş veya okumuşunuzdur. Peki, bu İkinci Hayat nedir, nasıldır ve ne zaman icat edilmiştir?

İkinci Hayat Amerikan Birleşik Devletlerinde 2003 yılında (aslen) bir oyun olarak Linden Laboratuarlarında geliştirilmiş bir sanal ortamdır. Hakkında çok sayıda kitap yazılıp basılmıştır.

Katılım için kendine özgü avatar adı verilen  bir kişilik seçmelisiniz. Tıpkı gerçek hayattaki gibi, İkinci Hayatta avatarlar yaşayıp, çalışıp, eğlenmektedirler. İsteyenler istediği gibi şekil verebiliyorlar bu avatarlara. Örneğin gerçek hayatta kilo problemleriniz varsa ve bundan rahatsız iseniz, bir avatar olarak manken gibi gözükebilirsiniz. Veya son derece sıkıcı bir mesleğiniz var ise, İkinci Hayatta değiştirebilirsiniz. Bunlar var olan bir çok olanaktan sadece bir kaçı.

Başka ne mi var? İkinci Hayat’ın kendine özgü bir ekonomisi, birde (dünya) borsası var! World Stock Exchange (WSE) veya LindeX diye de adlandırılıyor. Bir Amerikan Doları ise aşağı yukarı 250 Linden Dolarına eşit. Normal hayattaki gibi gidip (online) borsadan hisse senetleri alıp gerçekten Dolar milyoneri/zengini olma imkanınız da var tabi.

Gün geçtikçe İkinci Hayat’ın üyesi artmakta ve bol kazançlar elde edilmektedir.

Bu ‘oyun’ bununla da kalmıyor aslında. Gerçek hayatta sınırlar varken bu sınırların bir kısmı İkinci Hayatta ortadan kalkmış durumdadır. Kendinize bir ‘alan’ veya bir ada satın alıp düzenleyebilirsiniz. Burayı da istediğiniz şekil kendiniz dizayn edip bazı hakları elde edebilirsiniz. Bu bir yerde gerekli, zira gelip başkaları sizin emek sarf ettiğiniz yer veya şeyi, yıkmasın veya el koymaya çalışmasın.

Az önce belirttiğim gibi, gittikçe daha fazla kişi ve (büyük) şirketler bir büro veya bir kol açmaktadır İkinci Hayatta. Şu an el değiştirmiş ABN bankası, Nike, Reebok veya Randstad olsun, bunların her birinin İkinci Hayatta temsilciliği veya birer bayisi var. Bir avatar olarak İkinci Hayatta Randstad’a gidip gerçek hayatta çalışmak için iş bulabilirsiniz. Veya bir konser yada kongreyede katilabilirsiniz. İmkanları oldukca geniş bir ‘oyun’ yani.

Dünyanın ilki değil ama Hollanda’nın ilk üniversitesi olarak Amsterdam’in Vrije Üniversiteside (VU) kapılarını İkinci Hayatta açtı ve bir kampüsü bulunmaktadır.

Ne dersiniz? Sizde öğrenci olun veya olmayın, gelecekte birlikte Ikinci Hayatta bir fincan Türk kahvesi içmeye ne dersiniz?

Size de şimdiden afiyet olsun..!

İmdat Kaymaz – Avrupa Türk Gazetesi yazarı
Avrupa Türk Gazetesi © GAZETEMİZİN YAZARI
Avrupa Türk Gazeteciler Cemiyeti Disiplin Kurulu Üyesi

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.