avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,5050
EURO
34,8389
ALTIN
2.488,12
BIST
9.574,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Rekor katılım, yurtdışındaki seçmenlerimizin anavatana olan duyarlılığını gösteriyor’

AVRUPA TÜRK GAZETESİ yazarı Avrupalı Türklerin TBMM’deki temsilcisi AK Parti İstanbul Milletvekil ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, kaleme aldığı makalesinde ‘Başkanlık sistemi’ne geçişin oylandığı 16 Nisan referandumunu AK Parti Yurtdışı Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı olarak yurtdışında nasıl yaşadığını değerlendirdi. Anayasa değişikliği halk oylaması yurtdışında tamamlandı. 27 Mart’ta başlayıp dün sona eren oylamada 57 ülkeden toplam 1.400.046 yurtdışı seçmen oyunu kullandı. Yoğun katılımı, yurtdışında yaşayan vatandaşların anavatana olan duyarlılığının göstergesi olarak değerlendiren Mustafa Yeneroğlu, “Rekor katılım, dünyanın dört bir yanındaki insanlarımızın anavatanlarının geleceği söz konusu olduğunda ne kadar duyarlı olduklarını gösteriyor. Büyük bir fedakârlık örneği gösteren yurt dışındaki seçmenlerimizin her birini yürekten kutluyorum”, dedi.

Rekor katılım, yurtdışındaki seçmenlerimizin anavatana olan duyarlılığını gösteriyor’

57 ülkeden yurtdışında yaşayan toplam 1.400.046 vatandaşımız 27 Mart-9 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen halk oylamasında oyunu kullandı. 1 Kasım Milletvekili Seçimlerine kıyasla dış temsilciliklerdeki katılımda %5,5 artış olmuş, toplam seçmenin yaklaşık %47’si sandığa gitmiştir. Oy kullanma yerine onlarca hatta bazı bölgelerde yüzlerce kilometre uzakta bulunan seçmenlerimiz büyük bir fedakârlık örneği göstermişlerdir. Yurtdışı seçmenlerin istediği yerlerde oylarını kullanabilmelerine ilişkin yapılan düzenleme yoğun katılımda önemli bir etken olmuştur. Yurtdışındaki tüm seçmenleri yürekten kutluyor, Türkiyemizin kaderine ortak oldukları için her birini tebrik ediyorum.

Bu süreçte AK Parti olarak bazı Avrupa ülkelerinde yaşadığımız çifte standart kamuoyunun malumudur. Düşünce ve toplanma özgürlüğünü temel değer olarak kabul eden bu ülkeler İkinci Dünya Savaşı sonrasında yaşanmamış yasaklara ve engellemelere sahne oldu. Yine bu ülkelerdeki bazı basın organlarıysa Türkiye’de geçmişte çok gördüğümüz vatandaşı hizaya getirme gayreti içerisine girdi. Buna karşın vatandaşlarımız tarafından verilen cevabı, 16 Nisan gecesinde yurtdışından alınan ‘evet’ oylarının açık farkla çıkmasıyla göreceğiz.

Elde edilen rekor katılım, dünyanın dört bir yanındaki insanlarımızın anavatanlarının geleceği söz konusu olduğunda ne kadar duyarlı olduklarını gösteriyor. Diğer ülke diasporalarının hiçbirinde bu oranda bir katılım, bu modelde bir seçim organizasyonu gerçekleşmemiştir. Bu sonuç aynı zamanda Türk siyasetine ve kamuoyuna da ciddi bir mesajdır. Yurtdışında yaşayan seçmenlerimizin sayısı ülkemizdeki onlarca ilin seçmen sayısından kat kat daha fazladır. Bu rekor katılım diasporanın meselelerinin öncelikli konular arasında yer almasına katkı sunacaktır. Ümit ediyorum ki AK Partimizin yurtdışındaki vatandaşlara olan hassasiyeti diğer partilere de sirayet eder ve böylelikle her siyasi görüşten insanımızla olan bağ daha da güçlenir.

16 Nisan gecesi milletimizin istikrarlı ve daha güçlü bir Türkiye için Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine ‘EVET’ diyeceğine hep birlikte şahit olacağız. Bunda pay sahibi olmak isteyip de henüz oyunu kullanamamış seçmenlerimiz 16 Nisan’a kadar gümrüklerde oylarını kullanabilirler. Oylarını kullanan seçmenlerimizin Türkiye’deki akraba ve dostlarını arayarak onları harekete geçirmeleri çok daha güçlü bir ‘EVET’in çıkmasına katkı sağlayacaktır.

Mustafa Yeneroğlu – Avrupa Türk Gazetesi yazarı
Avrupa Türk Gazetesi © GAZETEMİZİN YAZARI
Avrupalı Türklerin TBMM’deki temsilcisi AK Parti İstanbul Milletvekil ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı

Mustafa Yeneroğlu kimdir?

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.