avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3277
EURO
35,1006
ALTIN
2.305,35
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

‘Özürlü’ sözcüğü Anayasa’dan kalkıyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, çürük’, ‘sakat’ ve ‘elverişsiz’ gibi ifadeleri anayasadan çıkaracaklarını açıkladı.

‘Özürlü’ sözcüğü Anayasa’dan kalkıyor
05.04.2013
A+
A-

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, anayasada yer alan ‘çürük’, ‘sakat’ ve ‘elverişsiz’ gibi ifadeleri çıkaracaklarını söyledi. Şahin, “Anayasanın 94 maddesinde yer alan bu ifadeleri kaldırıyoruz. ‘Kelimelerin ne önemi var?’ denilmemeli. O kelimeler düşünceleri ve davranışlarımızı oluşturuyor.” dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Dünya Engelliler Birliği’nin 1. Genel Kurulu’na katıldı. Kurulda, bakanların yanı sıra engelli vatandaşlar ve 70 ülkeden temsilciler yer aldı.

Kurulun açılışında konuşan Bakan Fatma Şahin, yeni anayasa çalışmaları hakkında bilgi verdi. Şahin, “Hem hukuk normlarında yasalarımızı yeniden yapılandırıyoruz, hem de kurumsal olarak bütün sistemimizde buna göre çalışıyoruz. 94 maddede yer alan ‘çürük’, ‘sakat’, ‘elverişsiz’ gibi ifadelerin hepsini kaldırıyoruz. ‘Kelimelerin ne önemi var?’ denilmemeli. O kelimeler düşünceleri ve davranışlarımızı oluşturuyor. Anayasayı yaparken, bakanlık olarak engelli kardeşlerimizin bakış açısından da bakarak bire bir takipçisi olacağız.” şeklinde konuştu.

Bakanlık olarak engellilerin yaşam kalitesini yükselmeye çalıştıklarını ifade eden Şahin, 400 bin engellinin ailesine evde bakım desteği verildiğini söyledi.

Engellilerin toplu taşıma araçlarında yaşadıkları sıkıntılarla ilgili yeni yapılanmaların olduğunu belirten Şahin, “Engelli vatandaşlarımızın güvenli ve bağımsız bir şekilde sosyal hayatta olabilmesi için şehirlerimizin yeniden yapılandırılması gerekiyor. Kapalı alan, açık alan, toplu taşıma araçlarının engelli vatandaşlara göre uyarlanması gerekiyor. Bunlarla ilgili çalışıyoruz. Türkiye’deki her şehrin ulaşılabilirlik haritasını çıkardık. Standartlarımızı oluşturduk, eğitici eğitimlerimizi yaptık.” diye konuştu.

DAVUTOĞLU: ENGELLİ VATANDAŞLARIN EMRİNDEYİZ’

Dışişleri Bakanı Bakan Davutoğlu da, engelli vatandaşların her zaman emir ve hizmetine hazır olduklarını söyledi. Davutoğlu, “Avrupa Konseyi Dünya Eylem Programı konferansını değerlendirme programınıTürkiye’de yapmıştık. O zaman Metin Beye talep ettikleri her şey konusunda gücümüzün yettiği kadar yanlarında olduğunu söyledik. Benim de iki engelli yeğenim vardı, ilerleyen yaşlarda vefat etmişlerdi. Engellilerin nasıl bir muhabbet halkası oluşturduklarını iyi bilirim. Biyolojik engeli aşarken nasıl derin bir kalp engelsizliği oluşturduklarını bilirim. O sebeple ‘ben de sizin ailenizin bir parçasıyım’ demiştim. Bu parça olma özelliğini her zaman muhafaza edeceğim. Hem bakanlığımız, hem de hükümetimiz olarak her zaman sizlerin emrinde ve hizmetinde olacağız. Emrinde kelimesini çok açık söylüyorum. Sadece iş birliği anlamında değil her zaman bütün diplomatik kadromuzla birlikte, dünya engellilerinin emrindeyiz, hiçbir sınır tanımadan.” şeklinde konuştu.

Dünya Engelliler Birliği ve Dünya Engelliler Vakfı Başkanı Metin Şentürk ise, “Buradan çıkan sonuç ne olursa olsun bence ülkemiz ve dünyada hizmeti götürmek istediğimiz yerler kazançlı çıkacaktır. Biz bir yıldır geçici bir yönetimin başındaydık. Bugün bizim 4 yıllık yönetimimiz orta koyup en candaş, en uzlaşmacı ve kardeşçe üzerinde çalışacağımıza inanıyorum. Buraya katılan ve elini bu taşın altına koyanlarla çok çalışmamız lazım.” ifadelerini kullandı.

Avrupa Türk Gazetesi

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.