avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3361
EURO
35,1955
ALTIN
2.247,62
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Oğuzhan Kılıç: Avrupa’da ırkçılık korkutuyor

Hollanda Türk Gençlik Kuruluşları Federasyonu Genel Başkanı Oğuzhan Kılıç, yükselen ırkçılığı değerlendirdi; Avrupa’da ırkçılık korkutuyor.

Oğuzhan Kılıç: Avrupa’da ırkçılık korkutuyor

Hollanda Türk Gençlik Kuruluşları Federasyonu (HTGF) Genel Başkanı Oğuzhan Kılıç, yaptığı söyleşi’de Hollanda ve Avrupa’da yükselen ırkçılık çerçevesinde Hollandalı Türk genci İhsan Gürz’ün öldürülmesi olayını değerlendirdi.

Hollanda Türk Gençlik Kuruluşları Federasyonu’nun (HTGF) gazeteci kökenli Genel Başkanı Oğuzhan Kılıç son günlerde artış eğilimi gösteren ve Türklere karşı yoğunlaşmaya başlayan ırkçılık olaylarını eleştirdi.

Hollanda Türk Gençlik Kuruluşları Federasyonu (HTGF) Genel Başkanı Oğuzhan Kılıç, şunları söyledi:
“7 Temmuz 2011 tarihinde 22 yaşındaki Ihsan Gürz isimli Türk gencinin Hollanda’nın Beverwijk kentinde tutuklanmasından sonra polis karakolundaki şüpheli ölümüyle oluşan  toplumsal infial sonucunda; içişleri bakanlığı olayı gündemine alarak soruşturmaya başladı. Öte yanda; IJmuiden polisinin uyguladığı şiddetle, işkence sonucu öldürüldüğünü ve olayın polisteki kamera kayıtlarıyla sabit olduğunu babası ve amcasının ifadelerinden öğrenmiş bulunmaktayız.

Irkçılık polisin davranışlarına sirayet etti
Irkçı motiflerle dolu olan bu cinayeti işleyen ırkçı saik, motivasyona sahip kamu görevlileri başta olmak üzere olayda suiistimali olan şahısların, bir hukuk devletinde olması gereken şekilde cezalandırılmalarına olan inanç aşağıda edinilen bilgiler sebebiyle oldukça zayıftır.

  • Öğrenildiği kadarıyla polisler tarafından, “gelirken ölmüştür” sözleriyle 3 ayrı hastaneye kayıt yaptırmaya çalışılmış. Ama hastaneler istenilen şekilde rapor vermemiş, istenilen senaryo yürürlüğe girememiştir.
  • Ailesinin yoğun araması sonucu morgda bulunan Ihsan Gürz’ün kafasında ve çene kemiğinde kırıklar, göğüs kafesinde ve vücudunun değişik yerlerinde cop ve darp izleriyle bir çok yeri morluklar içindeki cesediyle karşılaştılar.
  • Cinayetin yaşandığı aynı karakolda, 20 yıl önce bir Aksaraylı gencin ve 2 yıl önce ise bir Emirdağlı gencin katledildiği öğrenildi.

Kimi yöneticilerin, kelepçelenerek işkenceden geçirilen Gürz hakkında ”uyuşturucu kullanıyordu, bize ilk önce saldırdı, bizi tahrik etti.” şeklindeki sözleri Hollanda polisinde yaşanan bu iğrenç eylemini haklı kılamaz. Zaten aynı basiretsiz yöneticiler değil miydi “dertlerini bir uyuşturucu çekerek unut” niyetiyle uyuşturucuyu yasallaştırıp gençliği yozlaştırarak yoldan çıkmasına destek olan ve bu yolla “uyuşturucunun serbest olmasıyla ekonomimiz kalkınacak” diyenler? Bu gerçekler gün gibi ortadadır.

Sorumsuz ırkçı politikacıların katkısı yadsınamaz
Muhafazakar-demokrat CDA ile liberal-sağ VVD koalisyonu Geert Wilders liderliğindeki ırkçı Özgürlük Partisi PVV’in dışarıdan desteğiyle, parlamentoda 150 sandalyenin 76’sini elinde bulunduracak oranındaki çokluğuyla 14 ekim 2010’dan beri görev başında, VVD lideri Mark Rutte başbakanlığında yönetilmektedir.

Geert Wilders ve partisi PVV, belli bir toplumsal kesimi; inancı ve etnik kökeninden dolayı dışlamasıyla bilinmektedir. Ülke’de yaşanan her olaydan sonra ortaya çıkıp İslamiyet’i, Müslümanları ve Müslüman kökenli toplum grupları ve azınlıkları bütüncül bir şekilde suçlama alışkanlığını meslek haline getiren Hollandalı ırkçı politikacı Geert Wilders ve Özgürlük Partisi PVV’in suskunluğu dikkat çekmektedir. Wilders ve PVV’in “cinayeti yapanların kınanması ve sorumluların bulunarak en ağır bir şekilde cezalandırılmalarının gerekli olduğunu” beyan edene değin; Wilders ve PVV’in “Hollanda’da çok-kültürlü uyumlu yaşamı bozarak, ırkçı iklimi yaratan sorumsuz politikacılar” olarak cinayetten sorumlu ilan ediyoruz.

Hayat pahalılığı ve iş piyasasındaki ayrımcılık bir yana. Bu gelişmelerle birlikte; evrensel değerler, insan hakları ve barış’tan oldukça uzaklaşan Hollanda’da; siyaset ve toplum yaşamında ırkçılık meşrulaşarak yaygın bir zemin bulmuştur. Yaratılan bu iklim o kadar etkili olmuştur ki; meydana gelen olay ülkesel basının gündemine ancak günler sonra gelebilmiştir. Emperyalist ırkçı sistemlerde eşine rastlanacak şekilde oto-sansür uygulanarak, olayın ülkesel gündeme gelmemesi ve yerel gündemde kalması için bir direnç sergilenmiştir.

Daha önce 8 Kasım 2010’de başarılarıyla tanınan Arzu Çakmakçı-Erbaş işyerinin önünde uğradığı bıçaklı saldırı sonucu vücudundan 11 bıçak darbesi alarak öldürülmüş. Yine  elektrik mühendisi Ahmet Işık 15 haziran 2011’de boğazı kesilmiş bir şekilde Rotterdam’da ölü bulunmuştu. Hukuk düzenini sağlayamayan, sağlasa da ceberutluktan kaçınmayan otoritelerin vurdumduymazlığıyla gelinen son 2 yıl içerisinde meydana gelen olayların artışıyla bir çok örnek verilebilir. Kurbanların önemli bölümünün Türk kökenli vatandaşlardan oluşması; “Kaç insanı daha kurban vereceğiz ?” sorusunu akıllara getiriyor.

Bundan sonra Hollanda
Her fırsatta dünya demokrasi şampiyonu olduğunu belirten Hollanda hükümeti, bu olay ve yakın zamanda yaşanan olaylarla birlikte sessiz kalmayı tercih ederek tam anlamıyla küme düşmüş eşitlik ve onurlu yaşam talepleri karşısında durarak ortaçağcı emperyalist kültürün köklerine dönmeyi tercih etmiştir. Hollanda Türk Gençlik Kuruluşları Federasyonu (HTGF) olarak bu insanlık dışı eylemi kınıyoruz; evrensel insan hakları çerçevesinde olayın uluslararası platforma taşıyarak takipçisi olacağız.

Bu saatten sonra, her duyarlı ve sorumlu insanin umudu; önümüzdeki haftalarda gerçekleştirilecek faaliyetlerle, tepkinin sergilenmesi sonucu; devletin uygulamalarına sirayet edecek şekilde yaygınlaşan ırkçılığa “dur!” demek olacaktır.

Cinayet sonucu öldürülen İhsan’a Allah’tan rahmet, kederli ailesine direnç ve tüm Hollanda ve Hollanda Türk toplumuna başsağlığı dileriz.” dedi.

Abdullah ORTAÇ/Özel Söyleşi

Kaynak: Son Havadis Gazetesi – Türkelleri – Gündem Belçika – Kaçkar Gazetesi – Habercinin Yeri – Avrupa Post Gazetesi – Türkiye Haber Ajansı – Türkiye Haber Gazetesi – İsveç Postası

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.