avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3942
EURO
35,0195
ALTIN
2.325,52
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Mısır ile Rum yönetimi arasında doğalgaz anlaşması

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Mısır, Akdeniz doğalgazının Mısır’daki tesislerde sıvılaştırılması için boru hattı inşa edecekler.

Mısır ile Rum yönetimi arasında doğalgaz anlaşması
19.09.2018
A+
A-

Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ile Mısır Petrol Bakanı Tarek El Molla’nın imzaladığı anlaşmaya göre; Rum yönetiminin tek taraflı olarak ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde bulunan Afrodit 12’inci parseldeki doğalgaz, denizaltından boru hattı ile Mısır’daki doğalgaz sıvılaştırma terminaline taşınacak.

RUMLARIN SIVILAŞTIRMA TESİS BULUNMUYOR

Rum kesiminde sıvılaştırma tesisi bulunmuyor. Aphrodite sahasında bulunan tahmini 4 trilyon metreküp gaz rezervi ise böyle bir tesisin inşa masrafını haklı gösterecek kadar büyük sayılmıyor.

Güney Kıbrıs’ta düzenlenen imza törenine Avrupa Komisyonu Enerji Genel Müdürlüğü Temsilcisi Anne-Charlotte Bournoville de hazır bulundu.

Mısır ile Rum yönetimi arasında doğalgaz anlaşması

“AKDENİZ DOĞALGAZININ GELİŞTİRİLMESİ İÇİN DÖNÜM NOKTASI”

İmza töreninde konuşan Rum Bakan Lakkotripis, anlaşmanın Kıbrıs ve Doğu Akdeniz doğalgazının geliştirilmesi için dönüm noktası olduğunu savundu.

Lakkotripis, işbirliği için Mısır yönetimine teşekkür etti. İmza töreninde AB’den bir temsilcinin bulunmasını da yorumlayan Lakkotripis, bunun, Avrupa boru hattı olduğunu, çünkü doğalgazın, Mısır’a Afrodit yatağından gideceğini belirtti.

RUMLAR MUTLU

Mısır Petrol Bakanı Molla da atılan imza ile bölgedeki iş birliğinin güçlendiğini savundu. Molla, Rum Bakan gibi, “Bu iş birliği açısından bir dönüm noktası” dedi. İki ülke arasında 30 gün içerisinde teknik heyetlerin oluşturacağı komite kurulması kararı da alındı. Anlaşma ile ilgili açıklama yapan Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis de Mısır’la imzalanan anlaşmanın Güney Kıbrıs için büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Mısır ile Rum yönetimi arasında doğalgaz anlaşması

ANKARA KARŞI ÇIKIYOR

Ankara, Rumların Akdeniz’de tek taraflı olarak attığı doğalgaz adımlarına tepki gösteriyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Akdeniz’deki tek taraflı doğalgaz arama faaliyetlerine dair, “Savaş gemilerimiz, hava kuvvetlerimiz ve diğer güvenlik birimlerimiz şu anda bölgedeki gelişmelere her türlü müdahaleyi yapma yetkisiyle yakından takip ediyorlar. Kıbrıs açıklarında faaliyet yürüten yabancı şirketlere Rum tarafına güvenerek, haddi olmayan işlere alet olmamalarını tavsiye ediyoruz. Bizim için Afrin ne ise Ege’deki, Kıbrıs’taki haklarımız da odur.” demişti.

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.