avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
32,3379
EURO
35,1346
ALTIN
2.240,65
BIST
8.716,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Milletvekilleri 3 günü Ankara’da, 4 günü yerel ofiste geçirecek

Milletvekilleri 3 günü Ankara’da, 4 günü yerel ofiste geçirecek
31.05.2018
A+
A-


Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde, milletvekillerinin çalışma düzeni de değişecek. Seçim çevresinde büro tutma zorunluluğu getirilecek olan vekiller 3 günü Ankara’da, geri kalan zamanı seçim illerinde geçirecek. Böylece seçmen Ankara’ya gelmeden sorunlarını yerelde çözmeye çalışacak

 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde, milletvekillerinin çalışma düzenlerinde de bazı yenilikler hayata geçirilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı milletvekillerinin seçim çevrelerinde bürolarda çalışması modeli, ABD’de başkanlık sisteminin bir parçası olarak işlev görüyor. Meclis kulislerinde uzun süredir konuşulan ABD modelinde, milletvekillerine belli tutarda ödenek veriliyor, milletvekilleri de ağırlıklı olarak seçim çevrelerindeki bürolarda çalışıyor. Bu formülün hayata geçirilmesi için yasal altyapının hazırlanması gerekiyor. AK Parti kaynakları, ABD’de milletvekillerine bütçe verildiğini, milletvekillerinin bu bütçe ile seçim çevrelerinde büro tuttuğunu ve eleman çalıştırdığını, çalışma düzeninin ayrıntılarına ihtiyaca göre milletvekillerinin karar verdiğini vurguluyor.

MERKEZE RAPOR

Öncelikle AK Parti, yeni dönemde milletvekillerine seçim çevrelerinde büro tutmayı zorunlu hale getirmeyi hedefliyor. Buna göre, bürolarda, danışmanlar hafta boyu çalışacak, vekil de haftanın üç günü Meclis’te, diğer günler bürolarda görev yapacak. Böylece seçmen Ankara’ya gelmeden sorunlarını yerelde çözmeye çalışacak. Yeni sistemin bakanları da aynı yöntemle çalışacak, milletvekilleri ve bakanlar yerel sorunları yerinde tespit edip Ankara’ya iletecek. Böylece cumhurbaşkanı başkanlığında Meclis dışından oluşacak yeni bakanlar kurulunun icraatının şekillenmesinden milletvekillerinin ve bakanların yereldeki çalışmalarının etkili olması bekleniyor.

Sistemle birlikte icracı kadrolarla yasama, yerelde birlikte çalışacağı için parti teşkilatlarının etkinliği zaman içinde azalacak.

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.